UEFA: Amerikában is lehetnek BL-meccsek Ceferin szerint

Vágólapra másolva!
2023.04.25. 17:59
null
Aleksander Ceferin nem zárkózik el az amerikai BL-meccsektől (Fotó: Getty Images)
A „Men in Blazers” (tükörfordításban zakós, öltönyös férfiak) névre keresztelt podcast vendége volt Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke, aki többek között arról is beszélt, hogy a jövőben az Egyesült Államok is otthont adna Bajnokok Ligája-mérkőzéseknek.

 

Akár már három év múlva, 2026-ban rendezhetnek BL-meccseket a tengerentúlon, mivel jelenleg a 2024-es (London) és a 2025-ös (München) döntő helyszíne biztos, Ceferin pedig arra utalt, hogy 2025 után „bármi megtörténhet”.

„Már beszéltünk erről a lehetőségről, de tavaly Katarban volt a világbajnokság, jövőre pedig a németországi Eb következik. Az idei döntőt Isztambul, a 2024-est London, míg a 2025-öst München rendezi. Azután pedig meglátjuk, mi lesz, jelen állás szerint bármi megtörténhet” – mondta Aleksander Ceferin, hozzátéve: a lehetséges nagyobb bevételek miatt vonzó számára az amerikai rendezés.

„A labdarúgás manapság rendkívül népszerű az Egyesült Államokban. Az amerikaiak a legjobbakért hajlandóak ennyit kifizetni, és nem érik be kevesebbel. Úgy követik az európai labdarúgást, ahogyan az európai kosárlabda-rajongók követik az NBA-t. (...) Az amerikai piac nagyon ígéretes, hiszen már most is rendkívül jó összegekért értékesítjük a közvetítési jogokat. Szponzori pénzek már így is jönnek a tengerentúlról, de az ottani marketing teljesen más, mint itt – az amerikaiak jóval tehetségesebbek a reklámozásban, mint mi, európaiak” – mondta a szlovén sportvezető, aki beszélt a várható szurkolói felháborodásról is.

„A szurkolók persze most is azt gondolják, hogy »ezeknek a kóklereknek ott Svájcban csak a pénz számít«, de továbbra is csak ismételni tudom, hogy a bevételek 97 százalékát visszaforgatjuk az európai klubfutballba. A bevételeink természetesen óriásiak, és szeretném, ha ezek tovább növekednének mondta Ceferin, aki a járvány miatt 2021-ben megrendezett 2020-as Európa-bajnokság nézőszámaival példálózott.

„Engem az sokkolt, hogy a 2020-as Eb-t többen nézték Amerikában, mint a NBA döntőit. A harmincmeccses torna minden egyes mérkőzését annyian nézték a tengerentúlon, mint amennyien a Super Bowlt szokták, szóval úgy gondolom, jó úton járunk.”

A Daily Mail ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet az UEFA 2018-as nyilatkozatára, amelyben Ceferin még azt mondta, hogy „az UEFA nem tervezi Európán kívül megrendezni a Bajnokok Ligája döntőjét”. A szlovén futballvezér akkor azokat a pletykákat cáfolta, miszerint a 2021-es finálénak New York adna otthont.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik