„Mourinhóra akarok hasonlítani” – tanítvány a mester ellen

SMAHULYA ÁDÁM, BORSI GERGELYSMAHULYA ÁDÁM, BORSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2018.02.21. 15:08
null
Montella azon töri a fejét, mivel lepheti meg a Manchester Unitedet irányító Mourinhót (Fotók: AFP)
A labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén a Manchester United a Sevillához látogat. Vincenzo Montella a példaképének tartott José Mourinho legyőzésére készül a sevillai együttessel, amely története során először juthat BL-negyeddöntőbe. A másik szerdai párharcban a Sahtar Doneck az AS Romát látja vendégül.

 

SEVILLA–MANCHESTER UNITED

Ha igaz a tétel, amely szerint a rutin és a tapasztalat rengeteget számít a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában, egyértelműen a Manchester United a Sevilla elleni nyolcaddöntő esélyese. A két vezetőedző munkásságát vizsgálva biztosan. Az angolok menedzsere, a kétszeres győztes José Mourinho a 140. BL-mérkőzésére készül, a spanyolokat december óta irányító Vincenzo Montella viszont csupán másodszor ülhet a kispadra a legrangosabb európai kupasorozatban. A hét évvel ezelőtti első mérkőzésről nincsenek szép emlékei: a 2010–2011-es idényben Claudio Ranierit váltotta a Románál, és a nyolcaddöntő visszavágóján 3–0-s vereséget szenvedett a Sahtar Doneck otthonában.

Most abból a szempontból könnyebb helyzetben van, hogy (vélhetően) mind a két találkozón ő irányítja a Sevillát, amellyel már döntős a Király-kupában, s menet közben az Atlético Madridot is elbúcsúztatta. A manchesteriek kiejtése ennél is nagyobb fegyvertény lenne. Ha a Sevilla – története során először – bejut a negyeddöntőbe, az olasz szakember edzői pályafutása eddigi legnagyobb sikerét éri el.

KLASSZISOK BEVETÉSRE KÉSZEN
Jó hír a Manchester United szurkolóinak, hogy a hét elején Paul Pogba és Zlatan Ibrahimovic is teljes erőbedobással edzett, és elképzelhető, hogy mindketten lehetőséget kapnak a Sevilla elleni mérkőzésen. A térdsérüléséből felépülő svéd csatár december óta nem lépett pályára, a francia középpályás állítólag betegség miatt hagyta ki a szombati, Huddersfield elleni FA-kupa-mérkőzést – bár angliai pletykák szerint mellőzése oka az, hogy megromlott a viszonya a csapatot irányító José Mourinhóval. A vendégeknél a télen az Arsenaltól igazolt Alexis Sánchez is bevethető, a chilei csatár ebben a szezonban ugyanis nem játszott a BL-ben.

„Amikor a Sevilla a télen megkeresett, egyebek mellett az motivált, hogy a Bajnokok Ligájában szerepel a csapat – mondta a 43 éves olasz szakember. – Ha választanom kellene, kire akarok hasonlítani edzőként, Mourinhót említeném. Győztes típus, tisztelem a munkásságát, a szakma egyik úttörőjének tartom. Sok könyvét elolvastam, rengeteget lehet tőle tanulni. Kimondottan ösztönöz, hogy ellene meccselhetek, izgatott vagyok, alig várom a szerdai találkozót. Nehéz összecsapás vár ránk, de bízom a játékosaimban. Ugyanarra a lelkesedésre lesz szükség, amellyel kiejtettük az Atlético Madridot, viszont még jobban kell futballoznunk, mert abban a párharcban voltak gyenge periódusaink. Azóta sokat dolgoztunk együtt, jobban megismertem a csapatot, ami a manchesteriek ellen hasznunkra válhat.”

Noha a legtöbben az angolokat tartják esélyesebbnek, Jesús Navas szerint hiba lenne lebecsülni a Sevillát. A világ- és Európa-bajnok jobbszélső négy évig játszott a Manchester Cityben, korábban nyolcszor lépett pályára a United ellen, vagyis jól tudja, mire számíthatnak szerda este.

„Aki lebecsül minket, látnia kellene, hogyan futballozunk mostanában, és mindjárt megváltozna a véleménye – mondta a 32 éves játékos. – Nem véletlenül jutottunk be a Király-kupa döntőjébe. Sokra hivatott, erős csapatunk van. A City futballistájaként sok derbit játszottam a United ellen, nem lesz könnyű, de van keresnivalónk. Mind a két mérkőzésen maximális koncentrációra lesz szükségünk. Több barátom van Manchesterben, aki nekünk szurkol, és örülne, ha mi jutnánk a legjobb nyolc közé.”

Paulo Fonseca ezúttal is elsősorban Facundo Ferreyrától várja a gólokat
Paulo Fonseca ezúttal is elsősorban Facundo Ferreyrától várja a gólokat

SAHTAR DONECK–AS ROMA

Nem szálltak fel a repülőgépre, megtagadták a visszatérést.

Miután a Sahtar Doneck 2014. július 19-én lejátszotta a felkészülési mérkőzését Lyonban – a hazaiak nyertek 4–1-re –, Alex Teixeira, Fred, Dentinho, Douglas Costa, Facundo Ferreyra és Ismaily nem tért vissza Ukrajnába a csapattal. Bár a klubnál nem örültek neki, döntésük érthető volt, mivel néhány hónappal korábban tört ki a háború az ország keleti részén, s a találkozó előtt két nappal lezuhant egy utasszállító az orosz-ukrán határ közelében – mint utóbb kiderült, a gépet lelőtték.

A hat futballista, ha nehezen is, később visszatért – közülük Fred, Dentinho, Ismaily és Ferreyra még mindig az együttes tagja –, igaz, sokat segített, hogy az együttes elköltözött Doneckből, eleinte Lvovban (Lviv), most már Harkovban (Harkiv) játssza hazai mérkőzéseit. Ferreyra azonban nemcsak azért volt kakukktojás, mert az öt brazil mellett ő volt az egyetlen argentin, hanem azért is, mert a többiekkel ellentétben távozott a nyáron: a Newcastle Unitedhez került kölcsönbe.

„Rendkívül feszült volt a helyzet Ukrajnában – mondta akkor Ferreyra. – Nem tartom normálisnak, hogy ott éltem, mert mindennapos volt a demonstráció, az erőszak az utcán, de az is, hogy az emberek símaszkban és felfegyverkezve mászkáltak.”

Az angliai kitérő nem sikerült, a csatár egy idény után tétmérkőzés nélkül tért vissza az ukrán csapathoz, ám ezt aligha bánják a Sahtarnál. A 26 éves labdarúgó azóta 80 tétmérkőzésen 45 gólt szerzett a klub színeiben, a mostani idényben 29/22 a mutatója.

Paulo Fonseca vezetőedző szerdán, a Roma elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő első mérkőzésén Harkivban is elsősorban tőle várja a gólokat. Szokatlan, hogy a doneckiek első számú gólfelelőse argentin, mivel rajta kívül a klub történetében csupán egy honfitársa szerepelt – Gustavo Blanco Leschuk egy éve tagja a keretnek –, miközben brazilból volt 25.

Ami a párharcot illeti, az ukránok szép emlékeket őriznek a Romáról. A 2009-ben UEFA-kupát nyerő együttes korábban háromszor élte túl a BL csoportkörét, és csak egyszer tudott továbblépni a negyeddöntőbe – 2013-ban a Dortmund, 2015-ben a Bayern München ejtette ki a legjobb 16 között –, 2011-ben éppen az olaszok ellen, akiket kettős győzelemmel búcsúztatott. Más kérdés, hogy a következő körben az FC Barcelona szertefoszlatott minden donecki álmot.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
20.45:
Sevilla (spanyol)–Manchester United (angol) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.45: Sahtar Doneck (ukrán)–AS Roma (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik