Mínusz egy fő az Arsenalnál; Balotelli bosszúja - BL-legek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.03.12. 11:50
null
Balotelli több fájdalmat okozott Diego Costának, mint az Atlético Madridnak (Fotó: Reuters)
A Nemzeti Sport Online olvasói már megszokhatták, hogy a Bajnokok Ligája-játéknapokat követően „leges” cikkben, kicsit másképp dolgozzuk fel a játéknap érdekességeit. Ezt tesszük most is: fény derül arra, hogy az Arsenal miért csak hat cserejátékost nevezett a Bayern München elleni visszavágóra, megtudjuk, Mario Balotelli hogyan állt bosszút a Milan kiejtésében főszerepet vállaló Atlético Madrid-csatáron, Diego Costán, de szembesülhetünk azzal a ténnyel is, hogy bizony a Bayernnek is van gyenge pontja.

A NAP BAKLÖVÉSE. Egy apró szabály felett átsiklott az Arsenal vezetőinek és menedzserének, Arsene Wengernek a figyelme, így a francia szakember a megengedett hét helyett csak hat cserejátékost nevezhetett be a Bayern elleni visszavágóra. Tudniillik Mijaicsi Rio, az „ágyúsok" japán légiósa a BL-keretben csak a B-listán kapott helyet. Ezzel még nem lenne semmi gond, de kitétel, hogy az ebben a névsorban szereplő labdarúgónak megszakítás nélkül legalább három évig jelenlegi kenyéradójánál kell szerepelnie ahhoz, hogy pályára léphessen a BL-ben. Mivel Mijaicsit az Arsenal rendre kölcsönadja, szóba sem kerülhetett a játéka.

A NAP KEZDŐSEBESSÉGE. Már az sem volt semmi, ahogy Alex Oxlade-Chamberlain megszelídítette a Santi Cazorla által felívelt labdát, de ahogy ezt követően megindult (volna), az már csak hab volt a tortán. A villámgyors szélső simán faképnél hagyta volna Dantét, ha a brazil védő nem buktatja sárga lapot jelentően.

A NAP ISMERŐS ARCA. Lukas Podolski eddig kétszer lépett pályára a BL-ben a Bayern ellen, és mindkétszer góllal tette le a névjegyét. Más kérdés, hogy az Arsenal egyik mérkőzést sem nyerte meg.

A NAP GYENGE PONTJA. 2011 augusztusa óta a Bayern játékosai hagyták ki a legtöbb büntetőt a Bajnokok Ligájában. A német gárda futballistái ötször rontottak a tizenegyespontról.

A NAP VÁRATLAN FELBUKKANÓJA. A Bayern elnöke, Uli Hoeness a helyszínen tekintette meg a BL-nyolcaddöntő visszavágóját, ami önmagában még nem lenne meglepő, de figyelembe véve, hogy a bajor klub első embere adócsalási ügybe keveredett, lehet, hogy ezután hosszú ideig nem láthatjuk az Allianz Arenában.

Ki tudja, Hoeness meddig járhat még meccsre? (Fotó: 101greatgoals.com)
Ki tudja, Hoeness meddig járhat még meccsre? (Fotó: 101greatgoals.com)

A NAP FÓBIÁJA. A saját közönsége előtt (is) félelmetes Bayern a legutóbbi három, angol csapat ellen vívott hazai BL-meccsét nem tudta megnyerni (Arsenal 0–2, Manchester City 2–3, Arsenal 1–1).

A NAP REKORDJA. Története során 13. alkalommal jutott a legrangosabb európai kupasorozat legjobb nyolc együttese közé a Bayern München, amely ezzel az örökranglista élére állt. A bajorokat a jövő héten követheti a Manchester United, ha ledolgozza kétgólos hátrányát az Olympiakosz ellen. A két spanyol gigász, a Real Madrid és a Barcelona pillanatnyilag tizenegy negyeddöntős szerepléssel büszkélkedhet, de ez a közeljövőben változhat.

A NAP REKORDJA 2. Nem túlzás kijelenteni, Diego Costa ebben az idényben valósággal berobbant az európai futball elitjébe. Korábban nem volt olyan játékos, aki az első öt BL-meccsén hét gólt szerzett volna. Most már van.

A NAP BŰNBAKJA. Azt nem állítanánk, hogy a Milan védelme felejthetetlenül teljesített a Vicente Calderón Stadionban, pláne nem a téli szerzemény, Adil Rami. A francia védő az első gólnál csúnyán lemaradt Diego Costáról – de azért Michael Essien labdavesztéséről se feledkezzünk meg –, a második találat előtt Arda Turan lövése rajta változtatott irányt, és éppenséggel a negyedik gól előtt sem állt a helyzet magaslatán, amikor többedmagával egyetemben úgy rohangált a saját tizenhatosán belül, mint pók a falon.

A NAP SOKKJA. Diego Costa a nap talán legszebb gólját szerezve már a harmadik percben bevette a Milan kapuját. A spanyol válogatott támadónál korábban csak Jari Litmanen talált be hamarabb az olaszoknak a BL-ben. A finn támadónak 1994 novemberében kevesebb mint két percre volt szüksége ahhoz, hogy beköszönjön.

A NAP JUBILEUMA. Pályafutása során 30., a Milan színeiben 25. alkalommal volt eredményes a BL-ben Kaká, akinél többször csak Filippo Inzaghi és Andrij Sevcsenko talált a kapuba a Bajnokok Ligájában a piros-feketék játékosaként.

A NAP SZABADRÚGÁSA. Nem a legszebb, nem a legeredményesebb, de a legemlékezetesebb szabadrúgás Mario Balotelli nevéhez köthető, aki a következőképpen bosszulta meg Diego Costán, hogy a párharc során három góllal szomorította csapatát.

if4wtlcxr7vqX Whack! Mario Balotelli (Milan) winds Diego Costa (Atletico) with a rocket free kick to the midriff [GIF & Vine]

A NAP KISZÁLLÓI. Az Arsenal sorozatban negyedszer vérzett el a BL egyenes kieséses szakaszának első fordulójában, azaz a nyolcaddöntőben. Mondjuk sokkal jobban a Milan sem áll, mely a legutóbbi hat kiírás alkalmával ötször a legjobb 16 között búcsúzott.

A NAP VISSZATÉRŐJE. Nem játékos érdemelte ki eme elismerő titulust, hanem egy csapat, nevezetesen az Atlético Madrid, amely először jutott el a negyeddöntőig 1997 óta. Diego Simeone akkor még játékosként erősítette a spanyolokat. További érdekesség, hogy amikor az Atlético legutóbb párharcot nyert a BL egyenes kieséses szakaszában, 1977-ben, akkor az argentin szakember csupán hétéves volt. Mint ismert, 97-ben nem rendeztek nyolcaddöntőt, két csoportkör után alakult ki a legjobb nyolc mezőnye.

A NAP OLLÓZÁSA. A szezon egyik legszebb találata hiúsult meg az Atlético–Milan találkozón, miután Raúl García akrobatikus megmozdulása után a labda centikkel elkerülte a kaput.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

Atlético Madrid (spanyol)–AC Milan (olasz) 4–1 (Diego Costa 3., 85., Arda Turan 40., Raúl García 70., ill. Kaká 27.)
Továbbjutott: az Atlético Madrid, 5–1-es összesítéssel

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

BAYERN MÜNCHEN (német)–ARSENAL (angol) 1–1 (Schweinsteiger 54., ill. Podolski 57.)
Továbbjutott
: a Bayern München, 3–1-es összesítéssel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik