THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2019.12.10 23:14 Frissítve: 2019.12.11 12:05

Zabszem nélkül – Thury Gábor jegyzete

 

Mi, magyarok irigykedve nézhettük a Salzburg–Liverpool BL-csoportmérkőzést, s nem csak azért, mert a honi futball jelenlegi legnagyobb tehetsége, Szoboszlai Dominik az osztrák bajnokot erősíti. A „sógorok” legjobb együttese győzelmi kényszerben lépett pályára, ha nyer, továbbjut csoportjából. Kikapott 2–0-ra, de ez mindegy is a semleges szurkoló szemével.

 
Szoboszlaiék kikaptak a címvédőtől, az Európa-ligában folytatják

Az osztrákok megmutatták, hogyan kell tétre menő mérkőzésen zabszem nélkül a hátsóban játszani. Míg a magyar együttesek zömét nagy általánosságban – nemcsak labdarúgásban, hanem más sportágban is – úgymond nyomja a tét, addig a salzburgiak úgy futballoztak, ahogy ilyenkor a legcélszerűbb: felszabadultan. Írnám, hogy az esélytelenek nyugalmával, de ezzel leértékelném Jesse Marsch együttesét. Jürgen Klopp, az ellenfél trénere pedig még keddi számunkban mondta többek között, hogy a Liverpoolt a nagy tét feldobja, nem pedig összeroppantja. Ettől is kerekedett olyan parádés mérkőzés – különösen az első félidőben –, mint amilyet láthattunk.

Nem tudom, ki milyen optikán keresztül nézte a találkozót, én – még egyszer leírom – irigykedve. Egy kérdés motoszkált bennem szüntelenül: miért nincs nekünk ilyen csapatunk? S most nem a BL-győztesre gondolok, hanem a Salzburgra. Lehet az osztrákra mondani, hogy „újgazdag” projekt, de a tényeket ne tagadjuk el: az utánpótlásra is költenek. Ugyan más a klubfutball, mint a válogatott mérkőzés, de ha a nemzeti csapatok szintjén a közeljövőben összeboronálna minket a sors, nem vagyok benne biztos, hogy 2–0-ra nyernénk, mint a 2016-os Európa-bajnokság csoportmeccsén… Ez még akkor is elgondolkodtató, ha Salzburgban csupán négy osztrák nemzetiségű lépett pályára, egy pedig a kispadon ült.

Volt idő, amikor klub- és válogatott szinten úgy vertük az osztrákokat, mint jég a határt. Csak tanulhattak tőlünk. Mára megfordult a trend, nekünk kellene tanulni tőlük.

Végül, ami a vonatkozó kupasorozatokat illeti: azért jó, hogy a címvédő Liverpool bejutott a kieséses szakaszba, azt meg borítékolni lehet, hogy a salzburgiak az Európa-ligába továbblépve majdnem minden csapatot megszoríthatnak.

Még a Fradi ellen is szívesen megnézném őket…

Még akkor is, ha más kávéház.

2020.12.01 01:17:11

Bajnokok Ligája M. D.

ESÉLYLATOLGATÁS A Real Madrid és az MU is továbbjut egy győzelemmel, a Liverpool és a Dortmund már döntetlennel is.

2020.11.30 21:41:01

Bajnokok Ligája  THURY GÁBOR     

NS-VÉLEMÉNY. A Ferencváros egyre karakteresebben játszik.

2020.11.25 20:40:54

Bajnokok Ligája M. G.

Hazard büntetett, a hazaiak nem kaptak büntetőt, Vidal kireklamált egy piros lapot, Rodrygo döntött.

2020.11.25 20:11:14

Bajnokok Ligája B. Á.

Mivel döntetlent játszott az Atlético és a Lokomotiv, a címvédő Bayern már biztosan csoportelső.