Koronavírus: a német sajtó szerint elkerülhet Budapestről az európai Szuperkupa-meccs

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2020.09.01. 12:58
null
Mégsem jön Budapestre a Bayern München? (Fotó: AFP)
A Kicker beszámolója szerint bizonytalanná vált, hogy az Európai Szuperkupa-mérkőzést valóban Budapesten rendezik-e meg. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) jelenleg is egyeztet a magyar kormánnyal, ugyanis szeretnék az eredeti tervek szerint, közönség előtt megrendezni a mérkőzést, mindezt viszont veszélyezteti a szeptember 1-jével életbe lépett határzár. A magyar szövetség beszámolója szerint közben megkezdődött a Puskás Aréna szemléje.

Amint arról korábban beszámoltunk, mintegy 20 ezer néző előtt tartanák meg a Bajnokok Ligája-győztes Bayern München és az Európa-liga aranyérmes Sevilla összecsapását a Puskás Arénában. Az UEFA korábbi bejelentése szerint a mérkőzésre 3-3 ezer jegyet kapnának a csapatok drukkerei is. Csakhogy szeptember 1-jével a koronavírus terjedésének megfékezésére új, a korábbinál szigorúbb intézkedéseket vezetett be a magyar kormány.

A Magyar Közlönyben megjelentek alapján az elrendelt határzár szerint csak kivételes esetben léphet be külföldi személy az ország területére. E kivételek egyike, ha a hazánkban dolgozó sportszakember vagy igazolt sportoló, azaz légiós, illetve magyar klub meghívásával vagy delegációjának tagjaként külföldi sporteseményt követően utazik az országba.

A külföldi sporteseményről hazatérő sportolók esetében két, legalább 24 órás eltéréssel produkált negatív koronavírusteszt szükséges ahhoz, hogy ne kerüljenek 14 napos házi karanténba. Ők a karantén időszaka alatt is közlekedhetnek az otthonuk és a sportszervezetük edzéseinek helyszíne között.

Nem magyar állampolgárok beléphetnek az országba, ha Magyarországon megrendezendő sporteseményre érkeznek, és a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás különbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-Cov2 PCR teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja”, hogy nem fertőzött a koronavírussal.

Mégis üresen maradhat a Puskás Aréna szeptember 24-én (Fotó: Szabó Miklós)
Mégis üresen maradhat a Puskás Aréna szeptember 24-én (Fotó: Szabó Miklós)

A Magyar Közlöny a nemzetközi labdarúgó-kupamérkőzések és válogatott futballmeccsek kapcsán még enyhébb rendelkezést tartalmaz, amely szerint az ilyen eseményekre érkezők akkor is beléphetnek az országba, ha „– az Európai Labdarúgó-szövetség vonatkozó protokolljára is figyelemmel – a sporteseményt, illetve sportrendezvényt megelőző három napon belül egy alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-Cov2 PCR teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja”, hogy nem volt kimutatható a szervezetében a koronavírus.

És itt jön a probléma az UEFA szempontjából: ezek a szabályok ugyanis kizárólag a csapatok szűk delegációjára vonatkoznak, a szurkolókra nem.

A Kicker megjegyzi, az európai szövetség állandó kapcsolatban van a magyar kormánnyal, illetve helyi szervezetként a Magyar Labdarúgó-szövetséggel, hogy a lehető legfrissebb információk alapján, a lehető legjobb döntést tudja meghozni a meccsrendezéssel kapcsolatban.

Megkeresésünkre az UEFA azt a tájékoztatást adta, hogy ha bármi változás lesz a Szuperkupát illetően, arról közleményben számolnak be.

Az MLSZ közben arról számolt be, hogy megkezdődött a Puskás Aréna szemléje. Az UEFA munkatársai, szakemberei a mérkőzésszervezéssel kapcsolatos aktuális feladatokról, tennivalókról egyeztettek a különböző szakterületek hazai felelőseivel.

Az Európai Szuperkupa-meccset eredetileg Portóban rendezték volna. A találkozóra jelen állás szerint szeptember 24-én kerül sor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik