Koronavírus: a határzár nem veszélyezteti a sportesemények megrendezését

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2020.08.30. 21:14
null
A szeptemberi határzár az FTC nemzetközi kupaszereplését sem befolyásolja (Fotó: Török Attila)
Szentkirályi Alexandra, a hazai kommunikációért felelős kormánybiztos, kormányszóvivő, illetve Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteki sajtótájékoztatóját követően a vasárnap közzétett Magyar Közlönyben részletesebb információk jelentek meg a külföldi sporteseményre utazó magyarok, illetve Magyarországra érkező külföldi sportolók határátlépési protokolljáról.

A szeptember 1-jétől elrendelt határzár szerint csak kivételes esetben léphet be külföldi személy Magyarország területére. E kivételek egyike, ha a hazánkban dolgozó sportszakember vagy igazolt sportoló, azaz légiós, illetve magyar klub meghívásával vagy delegációjának tagjaként külföldi sporteseményt követően utazik az országba.

A külföldi sporteseményről hazatérő sportolók esetében két, legalább 24 órás eltéréssel produkált negatív koronavírusteszt szükséges ahhoz, hogy ne kerüljenek 14 napos házi karanténba. Ők a karantén időszaka alatt is közlekedhetnek az otthonuk és a sportszervezetük edzéseinek helyszíne között.

Nem magyar állampolgárok beléphetnek az országba, ha Magyarországon megrendezendő sporteseményre érkeznek, és a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás különbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-Cov2 PCR teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja”, hogy nem fertőzött a koronavírussal.

A Magyar Közlöny a nemzetközi labdarúgó-kupamérkőzések és válogatott futballmeccsek kapcsán még enyhébb rendelkezést tartalmaz, amely szerint az ilyen eseményekre érkezők akkor is beléphetnek az országba, ha „– az Európai Labdarúgó-szövetség vonatkozó protokolljára is figyelemmel – a sporteseményt, illetve sportrendezvényt megelőző három napon belül egy alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-Cov2 PCR teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja”, hogy nem volt kimutatható a szervezetében a koronavírus.

Ezek kizárólag a csapatok szűk delegációjára vonatkoznak, a szurkolókra nem.

A Magyar Közlönyben áll az is, hogy „a Kormány kiemelt sportrendezvények kapcsán követendő járványügyi előírások vonatkozásában külön rendeletet dolgozhat ki.”

Az UEFA protokolljához igazodó szabályozás megkönnyíti a szeptember 3-án Törökországban, szeptember 6-án itthon Oroszországgal Nemzetek Ligája-mérkőzést játszó magyar válogatott tagjainak, illetve az orosz csapat küldöttségének beutazási feltételeit. Nem nehezíti meg a Ferencváros, a Fehérvár és a Honvéd Bajnokok Ligája-, illetve Európa-liga selejtezős párharcának lebonyolítását sem, illetve minden bizonnyal fennakadás nélkül megtarthatják a budapesti Szusza Ferenc Stadionba tervezett Nomme Kalju–Mura El-selejtezőt is szeptember 10-én.

Ezek a szabályozások más sportágak hivatalos mérkőzéseinek megrendezését is zökkenőmentessé tehetik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik