Klicsko: A BL-döntő igazi győztese nem a Real és nem a Liverpool lesz

CSILLAG PÉTER (KIJEV)CSILLAG PÉTER (KIJEV)
Vágólapra másolva!
2018.05.25. 11:59
null
Vitalij Klicsko készséggel válaszolt kollégánk kérdéseire
Az ukrán főváros első embere, az egykori ökölvívó-világbajnok Vitalij Klicsko hisz a BL-döntő arculatépítő erejében, és tudja, a sportban van annyi erő, hogy megváltoztassa a világot.

Kijev híres főutcája, a néhány éve még heves harcok terepeként látott Majdan térbe torkolló Krescsatik ezekben a napokban a mély pénztárcájú futballturisták paradicsomává alakult át, a központban berendezett Football Festival szponzori sátraiban tobzódik a labdarúgás konzumváltozata.

A női és férfi Bajnokok Ligája-döntő vonzerejére építő négynapos programsorozat keretében éppen az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) társadalmi érzékenységét bemutató hajléktalan-gálamérkőzés kezdődne, amikor az autósávok helyén felállított műfüves kispálya szélén megjelenik Vitalij Klicsko egykori háromszoros világbajnok ökölvívó, aki visszavonulása után politikai pályára lépett, 2014 óta Kijev polgármestere.

Amikor az ukrán televíziós stábok rohama enyhülni látszott, udvariasan megszólítottuk, s ő készséggel válaszolt angolul a Nemzeti Sport kérdéseire.

– Mit ad Kijevnek a Bajnokok Ligája-döntő?
– Nelson Mandela híres mondásával tudok válaszolni a kérdésre: „A sportnak megvan az ereje ahhoz, hogy megváltoztassa a világot.” Kicsit ebben bízunk mi is. Különleges hetet él a városunk, hiszen ritkán adatik meg, hogy ilyen szintű sporteseménynek adjon otthont. A Bajnokok Ligája-döntő jelentőségét felesleges hangsúlyozni, a rendezési jog elnyerését mi a 2012-es, lengyelekkel közösen lebonyolított Európa-bajnokság pozitív visszajelzésének vesszük, ahogy azt is, hogy a város a közelmúltban olyan jelentős programoknak lehetett házigazdája, mint a tavalyi Eurovíziós dalfesztivál döntője.

– Hosszú távon hogyan hat Kijev megítélésére a férfi és női nagy európai kupadöntők megrendezése?
– Feltett célunk, hogy minden egyes látogató, aki a csütörtöki vagy a szombati mérkőzésre utazott Ukrajna fővárosába, azzal az elhatározással távozzon, hogy még visszatér ide. Szeretnénk megmutatni az ukránok vendégszeretetét, a város szépségeit, a sport itteni fontosságát. Ha most körbenézünk, mindenütt a résztvevő csapatok logóit látjuk, az embereket természetesen elsősorban az a kérdés foglalkoztatja, hogy a Liverpool vagy a Real Madrid nyeri-e meg a döntőt.

– Akartam is kérdezni: a Liverpool vagy a Real Madrid nyeri meg a döntőt?
– Nem tartom magam szakértőnek, nem vagyok otthon a futballban annyira, hogy jóslásra vállalkozzak, és különben is, a sportnak éppen az a bája, hogy sohasem tudod, mi lesz a végeredmény. Mégis azt mondom, hogy bár fogalmam sincs, melyik csapat veszi át szombaton a Bajnokok Ligája-serleget, már most tisztában vagyok a győztes kilétével.

– Ki az?
– Kijev városa és Ukrajna.

– Mire alapozza az állítását?
– Emberek milliói nézik a Real Madrid–Liverpool mérkőzést, beszélnek a városról, tízezrek érkeznek Kijevbe, csodálhatják meg a város építészeti és kulturális értékeit.

– Másként vezet egy világvárost egy volt sportoló, mint egy sport iránt közömbös polgármester?
– Engem biztosan nem kell győzködni a sport megkülönböztetett szerepéről, hadd ne idézzem ez ügyben újra Mandela gondolatát. Vitán felül áll ugyanakkor, hogy a sport személyes rokonszenvtől függetlenül is figyelemre méltó terület, például az ország turizmusának is lökést adhat.

– Ökölvívó-pályafutása során milyen emlékeket szerzett Magyarországról?

– Nagyon szeretem Budapestet, számos barátom van a városban. A magyar fociról viszont, kérem, ne kérdezzen! Mint a Real Madrid és a Liverpool kapcsán is elmondtam, a labdarúgásban nem vagyok szakértő.

BAJNOKOK LIGÁJA
DÖNTŐ, KIJEV
Szombat, 20.45:
Real Madrid (spanyol)–Liverpool FC (angol) (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik