FTC:  A Celtic más szintet képvisel, de van esélyünk – Nguen

Vágólapra másolva!
2020.08.21. 10:13
null
Ferencvárosi gólöröm (jobbról): Ihor Haratin, Somália, Tokmac Nguen, Franck Boli ünnepelte, hogy a csapat továbbjutott a BL-selejtezőben (Fotó: Török Attila)
A Ferencváros úgy jutott túl a Bajnokok Ligája első selejtezőkörén, ahogy magyar csapat az utóbbi években nemigen szokott: magabiztos, türelmes futballal, és ami a legfontosabb, megérdemelten. A diadalból oroszlánrészt vállaló Tokmac Nguen máris csúcsformában játszik.

 

A zöld-fehérek a játék minden elemében jobbak voltak a svéd bajnoknál, a pályán egyértelműen az ő akaratuk érvényesült. A szerda esti mérkőzésen gyorsan kirajzolódott, a Djurgarden valóban bekkelni érkezett a magyar fővárosba, a Ferencváros türelmes futballal kereste a rést a falon. Több olyan támadás is volt, amelyben a hazaiak a tizenhatos környékéről a saját térfelükig passzolták hátra a labdát, hogy aztán új akcióval próbálkozzanak, keresték a megoldást a védekező taktika ellen, amit a 33. percben meg is találtak: Tokmac Nguen távoli átlövéssel szerezte meg a vezetést.

„Kifejezetten szeretem az ilyen szituációkat  – mondta lapunknak a mérkőzés másnapján a Djurgarden ellen duplázó középpályás. – Amikor hozzám került a labda, csak azt figyeltem, miként alakíthatok ki magamnak lövőhelyzetet. A labdavesztésünk után azonnal visszatámadtunk, és nyomás alatt tartottuk a svéd védőket. Somáliával »bekerítettük« az ellenfél játékosát, aki eladta a labdát. Éreztük, hogy a tömörülő ellenfél ellen az átlövés lehet az egyik hatékony fegyver, örülök neki, hogy ilyen jól eltaláltam a labdát. Az első gólomnál improvizáltam, és bejött.”

A 26 éves középpályás ezúttal nem a szélen, hanem középen, irányító szerepkörben futballozott, láthatóan élvezte a futballt. A tőle megszokott lazasággal jutott túl a rá rontó hátvédeken, s utólag elárulta, többet várt a Djurgardentől. Alaposan meglepte őt is, hogy öt védővel kezdett, hiszen a svéd bajnokra a kezdeményező futball a jellemző, de abból a Bajnokok Ligája selejtezőjében keveset mutatott.

„Több felvételt is megnéztünk a svédekről, ezeken egyértelműen támadóbb felfogásban játszottak – folytatta Tokmac Nguen. – A Djurgarden megváltoztatta a jól megszokott taktikáját, ami azt sugallta, hogy tisztelnek bennünket, talán tartanak is tőlünk. Többet vártunk tőlük, de ez legyen az ő bajuk… A Bajnokok Ligájában nincs könnyű mérkőzés, ezért a sikerért is meg kellett dolgoznunk.”

A svédek a fordulás után próbáltak is stílust váltani, feladták az addigi defenzív játékot, megpróbálták odaszögezni kapujához a magyar bajnokot, így viszont a fellazult védelem ellen a Ferencvárosnak nagyobb tere nyílt újabb gólt szerezni. Ez meg is történt, a zöld-fehérek gyors kontratámadásból mattolták a svéd aranyérmest, Boli remekül indította Nguent, aki megszerezte második gólját, és térden csúszva ünnepelte találatát.

„Az a gól eldöntötte a továbbjutást – mondta a középpályás. – Kitámadott a Djurgarden, így sokkal több helyünk volt elöl, ráadásul Bolitól olyan indítást kaptam, amilyet a tévében Toni Kroostól, a Real Madrid sztárjától szoktam látni. Ritka az olyan szituáció, hogy ennyire szabadon törhetek kapura a labdával, főleg a pálya közepén, és magabiztosan értékesítettem a helyzetet. Franckkal a csütörtök délelőtti regeneráló tréning után együtt ebédeltünk, a minimum az volt, hogy a számlát én álltam.”

Tokmac Nguen az a típus, aki a mérkőzések után nem tud aludni, a szerdai összecsapás után is hajnalig forgolódott az ágyában, fejben visszajátszotta a mérkőzésen történteket. A kilencven perc alatt kétszer próbálkozott kapura lövéssel, s ha figyelembe vesszük, hogy mindkettőből gól született, ennél jobb mutatóval nem is zárhatta volna a párharcot. A kenyai-norvég futballista a jelek szerint máris csúcsformába került, hiszen az NB I 1. fordulójában az MTK elleni 1–1-es mérkőzésen is ő szerezte a gólt.

„A hajrában sok helyzetünk volt, sajnálhatjuk, hogy kimaradtak – folytatta a zöld-fehérek középpályása. – A Djurgarden elleni összecsapásból önbizalmat meríthetünk. Jó kimondani: jobbak voltunk!  A Celtic következik, a skót csapat más szintet képvisel, mégsem érzem, hogy ne lenne esélyünk a továbbjutásra. Gyerekként ilyen találkozókról álmodtam. Sajnos azt az összecsapást is szurkolók nélkül rendezik, de alig várom már, hogy a Celtic Parkban pályára léphessek.”

Folytatás jövő szerdán 20.45-kor Glasgow-ban.

BAJNOKOK LIGÁJA-SELEJTEZŐ
1. FORDULÓ
Ferencváros–Djurgarden (svéd) 2–0
(1–0)
Budapest, Groupama Aréna, zárt kapuk mögött. Vezette: San (svájci)
FTC: Dibusz – Botka, Kovacevic, Blazic, Civic – Haratin, Somália – Uzuni (Varga R., 84.), Isael (Laiduni, 75.), Nguen (Skvarka, 63.) – Boli. Vezetőedző: Szerhij Rebrov
DJURGARDEN: Bratveit – Une-Larsson, Nyholm, Berg – Witry, Ulvestad, Kalström, Augustinsson – Banda (Holmberg, 18.), Kujovic (Chilufya, a szünetben), Edwards (Radetinac, 75.). Vezetőedző: Kim Bergstrand és Thomas Lagerlöf
Gólszerző: Nguen (33., 62.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik