Chelsea: Juve-drukker Conte csapatában – ki az a Zappacosta?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.13. 12:05
null
Ha így folytatja, hamar közönségkedvenc lesz Londonban Davide Zappacosta (Fotó: AFP)
Mint megírtuk, a Chelsea labdarúgócsapata 6–0-ra nyert hazai pályán a Qarabag ellen a Bajnokok Ligája első fordulójában a C-csoportban. A „kékek” második gólját Davide Zappacosta szerezte, akit az angol együttes az átigazolási időszak utolsó pillanataiban szerződtetett.

Egy álmom vált valóra azzal, hogy csatlakoztam a Chelsea-hez és a Premier League-ben játszhatok. Izgatott vagyok, hogy itt lehetek, alig várom, hogy elkezdhessem a közös munkát. Remélem, hogy meg tudom mutatni a kvalitásaimat a menedzsernek, a csapattársaimnak és a szurkolóknak” nyilatkozta Davide Zappacosta a Chelsea hivatalos oldalának augusztus 31-én, miután négyéves szerződést kötött a londoni klubbal, amely egyébként 28.5 millió eurót fizetett a 25 esztendős olasz védőért a Torinónak.

Talán még maga Zappacosta sem számított arra, hogy Antonio Conte menedzser a kezdőbe nevezi a Chelsea keddi, Qarabag elleni BL-meccsére (6–0), de arra aztán végképp nem gondolt, hogy ezt akkora góllal hálája meg, amelyre még most is keressük a jelzőket.

Zappacosta egyébként a 100. olasz, aki betalált a Bajnokok Ligájában.

A kis gól is gól, de ez nem az!

De ki is az a Davide Zappacosta, akinek a nevével, valljuk be, a nemzetközi labdarúgás berkein belül – egyelőre – nem találkozhattunk túl sokszor és aki ennyi pénzt megért Conténak?

KÉT ÉVAD KEDVENC CSAPATA RIVÁLISÁNÁL
Zappacosta Olaszországban, a Frosinone megyében található Sorában született.

Hogy melyik csapat a játékos kedvence, az önmagában nem meglepő, de Zappacosta pályafutása ebből a szemszögből érdekes fordulatot vett, 2015 és 2017 ugyanis között ugyanis épp ennek a klubnak az ősi riválisánál futballozott – igen, a hátvéd Juventus-szurkoló, amit akkor sem titkolt el, amikor 2015 júliusában a „szomszéd” Torinóhoz igazolt.

Zappacosta a Torinóban (Fotó: AFP)
Zappacosta a Torinóban (Fotó: AFP)

Nemcsak én, de az egész családom is Juventus-drukker. Ha egy csapatot választhatnék, biztosan oda szerződnék” – Zappacosta egyik 2015-ös nyilatkozata.

TORINÓBÓL EGYENES ÚT VEZET A PREMIER LEAGUE-BE?
Sokan nem tudják, de Zappacostának néhány éve az nyitotta meg az utat Torinóba, hogy a kis csapatnak távozott egyik meghatározó játékosa, az olasz válogatott Matteo Darmian. S hogy hova ment Darmian? Hát a Premier League-ben szereplő Manchester Unitedhez!

Zappacostát a Torino nem titkoltan azért szerezte meg az Atalantától, hogy vele töltse be a 27 éves honfitársa távozásával keletkező – meglehetősen nagy – űrt.

Darmian után pedig most az „utódja” is a Premier League egyik élcsapatánál kötött ki…

ANTONIO CONTE ÉS A MÚLT
Merthogy a Chelsea menedzsere nem véletlenül szemelte ki épp Davide Zappacostát: az olasz tréner jól ismeri a hátvédet, sőt, a 2016-os Európa-bajnokságra meglepetésre nevezte a 30-as keretbe, igaz, a 23-as, végső névsorban már nem volt ott a neve.

Conte a keretszűkítés után „csak” a biztonsági tartalékok között nevezte a játékost, ám a szokásossal ellentétben azt kérte, Zappacosta legyen ott a tornán végig a válogatottal, hogy „szokja a légkört, ezzel is több tapasztalatra tegyen szert”.

Antonio Conte végül nem nevezte az Eb-keretbe, ám így is ragaszkodott hozzá, hogy Zappacosta végig ott legyen a tornán az olaszokkal (Fotó: AFP)
Antonio Conte végül nem nevezte az Eb-keretbe, ám így is ragaszkodott hozzá, hogy Zappacosta végig ott legyen a tornán az olaszokkal (Fotó: AFP)

Noha az Eb után távozó Conte irányításával még nem mutatkozott be a nemzeti együttesben, Zappacosta 2016 novemberében, Gian Piero Ventura „kezei alatt” már tétmérkőzésen is magára ölthette a válogatott mezét.

Hogy ehhez mennyi köze lehetett Conténak? Ki tudja? Ha tippelhetnénk…

HA BEADÁS, AKKOR ZAPPACOSTA!
Talán nem véletlen, hogy Conte olyan védő igazolását tartotta szükségesnek, akinek képességei rendkívül hasonlítanak Marcos Alonsóéhoz, a Chelsea szintén a védelemben is bevethető szélsőjééhez.

Mindkét játékos magasnak számít a posztján (Alonso 188, míg Zappacosta 182 centiméter), emellett roppant technikásnak, illetve mozgékonynak is. Ahogy Alonso, úgy Zappacosta is remek szabadrúgáslövő hírében áll.

Nagyon fontos továbbá, hogy a WhoScored 2016. január és 2017. május közötti osztályzatai alapján csupán egyetlen hatékonyabb védő volt Zappacostánál a Serie A-ban, ami a beadásokat illeti – az illető Alex Sandro, a Juventus játékosa, akit nem mellesleg sokan a világ egyik legjobbjaként emlegetnek a posztján.

Kiről is van szó?

Talán az sem véletlen, hogy Zappacosta az előző, 2016–2017-es szezonban védőként öt gólpasszt is kiosztott a Torino színeiben a Serie A-ban.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
C-CSOPORT
Chelsea (angol)–Qarabag (azeri) 6–0
(Pedro 5., Zappacosta 30., Azpilicueta 55., Bakayoko 71., Batshuayi 76., Medvedev 82. – öngól)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik