BL: szinte biztos a sorozat augusztusi folytatása

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.05.10. 14:19
null
A Lyon elnöke elismerte: augusztus 7-én Torinóban lép pályára a csapat (Fotó: AFP)
Vasárnap újabb halasztásokat, újratervezéseket és intézkedéseket jelentettek be a sport világában a koronavírus-járvány miatt.

 

Nem elképzelhetetlen a koronavírus-járvány miatt szeptemberre halasztott francia nyílt teniszbajnokság, a Roland Garros zárt kapuk mögötti megrendezése, közölte a sportág francia szövetségének elnöke. Bernard Giudicelli rámutatott: ebben az esetben a televíziós közvetítési jogokból és a szponzori támogatásokból befolyó bevételek segítenék a torna gazdasági modelljének fenntartását.

A labdarúgó Bajnokok Ligájában augusztus 7-én rendezik meg az Olympique Lyon és a Juventus nyolcaddöntőjének visszavágóját a francia klub elnökének bejelentése szerint. Jean-Michel Aulas a francia RTL-nek beszélt a dátumról, hozzáfűzve: a meccset nézők nélkül rendezik meg az olasz együttes torinói otthonában. Az elnök szerint ha eredménytelen lesz a klubok törekvése a koronavírus-járvány miatt már befejezettnek nyilvánított francia bajnokság felújítására, a Lyonnak – akárcsak a BL-ben még szintén érdekelt Paris Saint-Germainnek – nincs esélye a nyolc közé jutásra. Az első összecsapáson a Lyon házigazdaként 1–0-ra legyőzte a Juventust. A Bajnokok Ligáját márciusban függesztették fel, a folytatás játéknapjait hivatalosan még nem jelentették be.

Már a harmadik futballista adott pozitív koronavírustesztet az angol élvonalbeli Brighton együttesénél. A klubnál márciusban és áprilisban már átesett egy-egy játékos a betegségen, az újabb fertőzés pedig kétségessé teheti a világjárvány miatt március 13. óta szünetelő Premier League újraindulását.

A német másodosztályú Dynamo Dresden két labdarúgójának is pozitív lett a koronavírustesztje, ezért az egész csapat – a szakmai és háttérstáb tagjait is beleértve – kéthetes hatósági karanténba került, vagyis nem léphet pályára a következő két hétvégén a bajnokság folytatásában. A Német Labdarúgó Liga ügyvezetője, Christian Seifert elmondta, ez az eset nem változtatja meg a céljukat, hogy az idény a pályákon fejeződjön be, de ez egy idő után nem lesz megvalósítható, ha más csapatokat is karanténba helyeznek.

Már a portugál bajnokságban is vannak fertőzöttek, miután a Guimaraes három labdarúgójánál mutatták ki a koronavírust. Az edzések a hét elején kezdődtek újra az élvonal együtteseinél, a küzdelmek a jelenlegi tervek szerint május 30-án folytatódhatnak. A fertőzött játékosok jól vannak, tüneteik nincsenek, és izolálták őket. A csapat tagjai egyénileg folytatják a felkészülést.

A Watford elnöke, Scott Duxbury elárulta: az angol Premier League húsz klubja közül legalább hat aggasztónak tartja azt a tervet, amely szerint semleges pályákon fejeznék be a szezont. Megfogalmazása szerint a hátralévő kilenc forduló egy torz minibajnokság lenne, amelynek negatív hatásai vitathatatlanok, vagyis a Watford is az ellenzők között van. Az élvonal klubjai hétfőn tanácskoznak a folytatás mikéntjéről.

A spanyol labdarúgók szervezete aggályosnak tartja, hogy nyilvánosságra került annak az Atlético Madrid-játékosnak a neve, akinek pozitív lett a koronavírustesztje. A spanyol média pénteken számolt be Renan Lodi megbetegedéséről, másnap a fővárosi klub közösségi oldaláról kiderült, hogy a hátvéd az otthonában várja a gyógyulást.A hivatásos futballisták szervezete szerint Lodi személyazonosságának nyilvánosságra hozatala megsértette a magánéletet védő spanyol törvényeket, hiszen egy betegszabadságon lévő munkavállalót senki nem kötelezhet betegségének nyilvánosságra hozatalára.

Vanderlei Luxemburgo, a Real Madrid korábbi vezetőedzője, a brazil labdarúgó-válogatott egykori szövetségi kapitánya szerint egyelőre nem szabad folytatni hazájában a bajnokságot.

„Vannak olyan emberek, akik megpróbálják újraindítani a labdarúgást, mert a stadionok üresek, nincs szórakozás, és a sport más vállalkozásoknak is lendületet adhat, de az emberek haldokolnak, Brazíliában minden nap növekszik az áldozatok száma. A futball nem küldhet rossz üzenetet” – mondta a Palmeiras 68 éves szakvezetője. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint Brazília a koronavírus-járvány által leginkább sújtott dél-amerikai ország: eddig több mint 150 ezer megbetegedést és több mint 10 600 halálesetet regisztráltak.

A március közepe óta szünetelő brazil élvonal csapatai közül az Internacional és a Gremio a múlt héten ismét edzésbe állt, és hamarosan így tesz a Flamengo és a Vasco da Gama is.

Az orosz rendezők még idén, de a tervezettnél később adják át az erről az évről 2021-re halasztott 44. sakkolimpia létesítményeit Hanti-Manszijszkban. A szervezők bejelentése szerint a koronavírus-járvány miatt kényszerültek a munkák átütemezésére, így a nyugat-szibériai városban 2020 végére készülnek el teljesen a létesítményekkel, amelyek összértéke meghaladja a 3.7 milliárd rubelt (16.3 milliárd forint).

Marcio Araújo olimpiai ezüstérmes, világbajnok strandröplabdázó bejelentette, hogy megfertőződött. A 46 éves brazil sportember állapota súlyos, mégis az otthonában gyógyul, mert Fortaleza túlterhelt kórházaiban nincs szabad hely az intenzív osztályokon.

Egészségügyi dolgozók kapták a svéd jégkorongliga – járvány miatt törölt – rájátszásában a legértékesebb játékost illető MVP-díjat. A bajnokság zárásáról az alapszakasz végét követően, március közepén határoztak, a Stefan Liv-trófeával a járvány elleni megfeszített munkát ismerte el a liga.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik