Bravúr a javából! – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2022.07.28. 00:52

Jól fogalmazott Mucha József a Magyar Nemzet szerdai számában a Slovan-Ferencváros Bajnokok Ligája-selejtező visszavágója előtt: a zöld-fehérek korábbi válogatottja, aki a 30 évvel ezelőtti Slovan-FTC BL-mérkőzésen pályaedző volt Nyilasi Tibor mellett, azt nyilatkozta, egy szakvezető már az első negyedórában tudja, játéka alapján csapata milyen napot fog ki. Remek meglátás, mert az első meccsen a Groupama Arénában nem kellett szakembernek lenni ahhoz, hogy lássuk, ment előre a Fradi, de valami hiányzott. Nem az akarat, talán a koncentráció - ez a legjobb szó rá. A Téglamezei Stadionban viszont a vendégek uralták a játékot, visszatámadtak, működött az Eldar Civic, Adama Traoré játékkapcsolat, amelynek eredménye lett Franck Boli vezető gólja a 20. percben, Botka Endre pedig szinte egymaga tartotta sakkban a Slovan bal oldali hátsó alakzatát.

Kristoffer Zachariassen bravúros helyzetfelismerése egyértelművé tette, már a zöld-fehérek a párharc favoritjai. Más kérdés, hogy a második félidőben balszerencsésen kialakuló Slovan-szöglet után a hazaiak csapatkapitánya, Vernon De Marco összesítésben egyenlített. Vladimír Weiss, a Slovan trénere a végsőkig várt a cserékkel, de ha az első meccsen néhányan úgy vélték, a szlovák szakvezető jobban „sakkozott”, mint a zöld-fehérek trénere, Sztanyiszlav Csercseszov, a pozsonyi találkozón az orosz bizonyult sakknagymesternek: Adama Traoré góljával megszolgálta, hogy edzője aktívabb játékra sarkallta, s a befejezés előtt nem sokkal Aissa Laidouni bombagóllal tette fel a koronát a Fradi taktikailag kiütést hozó bravúrjára. Hideg fejjel, forró szívvel, ahogyan egy fontos kupamérkőzésen kell!
A pozsonyi találkozó előtt, sőt, már a párosítás ismeretében sok szó esett a 30 évvel ezelőtti Slovan-Ferencváros mérkőzésen a lelátón történtekről. Mindenki óva intett, nehogy megismétlődjenek a futballpályának még a környékére sem illő történések. Persze bennünk, magyarokban nem csupán szunnyadt, igencsak mocorgott a vágy, hogy a pályán történtekért legalább visszavágjunk. A 4-1-es eredmény tökéletesen megadta a választ.

S ami a legfontosabb: a fair play szellemében.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik