Magyar öröm a lipcsei éjszakában

BABJÁK BENCE (összefoglaló), TÖRÖK ATTILA (fotó), BACSKAI JÁNOS (percről percre)BABJÁK BENCE (összefoglaló), TÖRÖK ATTILA (fotó), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2020.03.10. 20:45
Gulácsi Péterrel a kapuban idegenben és odahaza is megverte az RB Leipzig a labdarúgó Bajnokok Ligájában José Mourinho Tottenhamjét, így a német gárda bejutott Európa nyolc legjobb csapata közé!
A Lipcse magasan jobb volt a tavalyi BL-döntősnél (Fotó: Török Attila) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A Lipcse magasan jobb volt a tavalyi BL-döntősnél (Fotó: Török Attila) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ
VISSZAVÁGÓ
RB Leipzig (német)–Tottenham Hotspur (angol) 3–0
(Sabitzer 10., 21., Forsberg 87.)
Továbbjutott: az RB Lepzig, 4–0-s összesítéssel

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Bár az RB Leipzig először juthatott be a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe, a Leipziger Volkszeitung című helyi napilap címlapjáról nem a lipcsei együttest irányító Julian Nagelsmann, nem a kedd esti ellenfél, a Tottenham kispadján ülő José Mourinho, még csak nem is a Liverpoolhoz egyre közelebb kerülő Timo Werner fényképe köszönt vissza ránk kedd reggel, hanem az egész világon egyre jobban terjedő járványról szóló hír: A koronavírus ellenére 43 000 nézőt várnak a Red Bull Arénába”.

A szász szövetségi tartományban hétfő délelőtt döntöttek úgy, hogy az Európában egyre inkább bevált gyakorlatnak tekinthető zárt kapus meccsel ellentétben beengedik a szurkolókat a nyolcaddöntő visszavágójára.

A kora délutáni órákban a lipcsei csapatról mindig naprakész információkkal jelentkező rblive.de beszámolója szerint mintegy kétszáz hazai drukkerben maradt kétség az egészségét illetően, ugyanis épp ennyien ajánlották fel a belépőiket az egyesület hivatalos jegyértékesítő oldalán, ám a telt ház így is garantált volt az esti meccsre, ami nem is csoda: a híreket figyelve egyre inkább úgy tűnik, a tavasz egyik utolsó, valódi futballhangulatban lejátszott meccsét láthatták kedd este a szurkolók.

Nem csoda, hogy másfél órával a kezdés előtt már felpezsdült az élet a stadion körül, a borús, felhős, szeles, esős keddi napon a napközbeni álmoskás időjárást estére felváltotta a meccsláz, a Londonban aratott egygólos győzelem után a hazaiak az előny megtartásában, a szigetországi drukkerek az előző BL-idényben többször látott Tottenham-csodában reménykedtek, még akkor is, ha a sérülések által tizedelt csapatuk ezer sebből vérzett, mire megérkezett Lipcsébe.

A vendégek az összes hadra fogható támadójukat a kezdőcsapatba állították, míg a hazaiak védelmébe visszatért a párharc első meccsén sárga lapok miatt hiányzó, az Arsenal által kiszemelt Dayot Upamecano, a csatársorban pedig ismét a múlt héten kisebb combsérüléssel bajlódó Timo Werner kezdett. A Daily Mail a Tottenham továbbjutását épp a német válogatott támadó kikapcsolásában látta, mondván, az észak-londoni együttesnek csak akkor van esélye Lipcsében, ha a csatár végig a kapunak háttal állva kap labdát.

Ha az angol csapat valóban erre akarta kényszeríteni a vetélytárs egyik legveszélyesebb játékosát, a tervbe már a tizedik percben hiba csúszott, a kihagyásért pedig góllal bűnhődött a Tottenham, José Mourinho a letámadás mellett döntött, a három angol támadó már a labdakihozatalnál igyekezett megzavarni a lipcsei hátvédeket, a felezővonalig feltolt védekezéssel pedig mindent megtett, hogy Julian Nagelsmann együttesének a félpálya átlépéséért is meg kelljen küzdenie.

Csakhogy előbb egy gyorsan elvégzett bedobás mutatta meg, hogy a villámgyors hazai játékosok néhány másodperc alatt képesek a védelem mögé kerülni, majd az újabb ritmusos akció végén Timo Werner a blokkolt lövési kísérlete után remekül tálalt Marcel Sabitzer elé, akinek hajszálpontos lövésébe Hugo Lloris csak beleérni tudott, védeni nem, így a jobb alsó sarokra tartó labda a kapufáról a hálóba pattant – a hazai ultrák előtt védő magyar válogatott kapus hatalmas üvöltéssel „nyugtázta” az előny megszerzését.

A legutóbbi kiírás döntőse aligha adta fel ugyanúgy két gólra volt szüksége, mint a kezdő sípszó előtt –, ám néhány perccel később mindössze pár centiméteren múlt, hogy a lesen helyezkedő Werner nem duplázta meg az előnyt. A huszonegyedik percben viszont már semmi sem segített, Serge Aurier csúnyán alászaladt egy keresztlabdának, Angelino pontos beadása után pedig ismét az első gól szerzője villant, és fejjel megduplázta csapata előnyét (2–0).

Az előző kiírásban pont ilyen helyzetből fordított a szigetországi együttes az Ajax elleni elődöntőben, ám ezúttal reménytelennek tetszett a helyzet: az első negyvenöt percben a sebességbeli fölényben futballozó hazai játékosokkal nem tudott mit kezdeni a hetek óta utolsó erőtartalékait égető angol gárda, a játékrész végén pedig a Giovani Lo Celso jobb alsó sarokra tartó lövésénél nagyot védő magyar kapus tett róla, hogy megmaradjon a kétgólos előny.

A fordulás után Nordi Mukiele sérülésénél csendesedett el az aréna, a francia hátvéd arcát egy szerelési kísérletnél olyan erővel találta el a labda, hogy elvesztette az eszméletét, és hordágyon kellett levinni a pályáról.

A fordulás utáni első negyedórában ez jelentette a legnagyobb izgalmat, a vendégek ugyanis hiába birtokolták többet a labdát, az átütőerő hiányzott a játékukból, míg a lipcseiek a kontratámadásoknál nem voltak elég pontosak.

Az első félidőben látott iram sajnos alábbhagyott, és ezúttal a számtalan korábbi nagy csatát megnyerő portugál edzőzseni sem tudott csodát tenni, sőt a csereként beálló Emil Forsberg szerzett gólt. 3–0

A fiatal edző legyőzte a rutinos rókát, a Leipzig biztosan megőrizte az előnyét, és tizenhárom esztendő elteltével magyar labdarúgó is érdekelt lesz a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének sorsolásánál a tavalyi döntős elleni párharcot kapott gól nélkül letudó Gulácsi Péter meg is érdemli.

Hogy a lipcsei kórus akkor is skandál(hat)ja majd-e a nevét, az már más lapra tartozik...

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A másik mai mérkőzésen
Valencia (spanyol)–Atalanta (olasz) 3–4 (Gameiro 21., 51.,Ferrán Torres67., ill. Ilicic 3., 43., 71., 82. – az első kettő 11-esből)
Továbbjutott:
az Atalanta, 8–4-es összesítéssel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik