BL: Negyvenöt év után triplázott Fradi-játékos nemzetközi tétmeccsen

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2021.07.15. 09:24
null
Myrto Uzunit nem tudta féken tartani a prishtinai védelem (Fotó: Árvai Károly)
A Prishtina elleni BL-selejtező visszavágóján triplázó ferencvárosi Myrto Uzuni a 3–1-es győzelem után Koszovóban a családjával is találkozott. Vécsei Bálintnak nagyszerű ajándékot jelentett a továbbjutás, míg az élvonalbeli újonc Gyirmót koszovói légiósa, Florent Hasani nem tartja valósnak a különbséget a két csapat között.

Mint ismert, Myrto Uzuni mesterhármasával győzött a Ferencváros a Pristina otthonában, a 3–1-re megnyert BL-selejtező egyértelmű hőse az albán szélső volt. A 26 esztendős futballista 2020 júliusában érkezett a Ferencvároshoz, a gyors beilleszkedést követően rögvest elkezdte rugdosni a gólokat. Kiválóan cselez, remekül találja fel magát a kapu előtt, gyors, s ami leginkább szembetűnő vele kapcsolatban, az a futballhoz való hozzáállása. Uzuni a kedd esti tripla után is a tőle megszokott szerénységgel fogadta a gratulációkat – igaz, a keddi különös este volt neki, hiszen honfitársai ellen lépett pályára, a lefújást követően pedig a stadion előtt a családtagjai várták. A játékos többször beszélt már lapunknak nehéz, küzdelmes gyerekkoráról, arról, hogy annak idején a jobb élet reményében Görögországba költöztek, tizennégy évesen már dolgoznia kellett, hogy megéljenek. Nincs olyan nap, hogy ne jutna eszébe az akkori időszak, kapásból nem is tudná összeszámolni, hányféle munkát végzett.

FLORENT HASANI
„Abszolút nem reális két mérkőzés alapján az ötgólos különbség. A Pristina az első meccsen nagyon jól játszott Budapesten, aztán jött hét perc rövidzárlat, amikor három gólt kapott. Természetesen a Ferencváros erősebb csapat, jobb játékosokkal és sokkal több tapasztalttal. A magyar bajnok megérdemelten jutott a következő körbe, de nincs ötgólos különbség a Pristina és közte. Évről évre jobb a koszovói klubfutball, folyamatosan fejlődik a labdarúgás az országunkban. Az együttesek rengeteget tanulnak, évről évre profibbak. Jelenleg egyértelműen a Pristina a legjobb csapat Koszovóban. Neki van a legjobb edzője Zekirija Ramadani személyében. Korábban voltam a játékosa, együtt lettünk bajnokok a KF Trepca együttesével” – mondta a Gyirmót nyolcszoros koszovói válogatott játékosa.

A nyári vakáció idején sem utazott el valamelyik menőnek számító tengerpartra, nem koktéllal a kezében pózolt a világhálón, hanem a magyar bajnokság végeztével hazarepült a családjához, és a felkészülés kezdetéig Albániában maradt.

S hogy mostanra a sérülését teljesen kiheverte, arról a kedd esti formája árulkodott, a koszovói mérkőzésen a védők képtelenek voltak megállítani.

„Nagyszerű munkát végzett a csapat, és érthetően örülök, hogy megszereztem első ferencvárosi mesterhármasomat – nyilatkozta a lefújást követően a fradi.hu-nak Myrto Uzuni. – Az ellenfél ezúttal is jól játszott, megnehezítette a dolgunkat, de egyértelműen a továbbjutás volt a célunk, ami végül gond nélkül sikerült. Nem tagadom, az átlagosnál fontosabb párharc volt ez nekem, hiszen honfitársaim játszottak az ellenfél csapatában, a sorsolást követően nagyon örültem, hogy albán labdarúgók ellen bizonyíthatok. A zárt kapuk miatt a családom sajnos nem jöhetett be a pristinai stadionba, de a mérkőzés után megvártak a főbejáratnál és a szállodához is eljöttek.”

A Ferencváros 6–1-es összesítéssel jutott a Bajnokok Ligája második selejtezőkörébe, amelyben a litván bajnok Zalgiris Vilnius lesz az ellenfele.

Myrto Uzuni triplája mérföldkőnek számít, Fradi-játékos nemzetközi tétmérkőzésen legutóbb majd' 46 esztendeje ért el mesterhármast: a futballttörténelemben egészen 1975 októberéig kell visszamenni, amíg triplázó ferencvárosi futballistára lelünk: a 7–1-gyel záruló FTC–TJ Zbrojovka Brno Közép-európai Kupa-mérkőzésen Szabó Ferenc és Nyilasi Tibor is három-három gólt szerzett. Myrto Uzuni tehát hosszú csendet tört meg a mesterhármasok tekintetében, hiszen a Brno elleni találkozó óta több mint százötven nemzetközi kupameccset játszottak a zöld-fehérek, „csak” duplázó játékosuk volt.

VÉCSEI BÁLINT
– Hogy esett a meccs utáni születésnapi taps?
– Megszokott ez a csapatnál, vagyis ha valakinek születésnapja van, azt a többiek felköszöntik – mondta Vécsei Bálint, aki a Pristina elleni 3–1-es győzelem napján volt huszonnyolc esztendős. – A mérkőzés után, a vacsoránál a srácok tapssal fogadtak, de nagy beszédet nem lehet ilyenkor mondani, a vége úgyis mindig viccelődés. Ez is mutatja, mennyire egyben van a mostani társaság.
– Ez a csapategység is kellett ahhoz, hogy kettős győzelemmel jussanak túl a koszovói bajnokon?
– Nyilván, de nem volt ez olyan könnyű párharc. Aki csak az eredményt látja, mármint, hogy hat egyes összesítéssel jutottunk tovább, biztosan azt gondolja, milyen sima két meccs volt. Csakhogy mindkét mérkőzésen zavarba hoztak minket a Pristina futballistái, sőt, a visszavágón – mivel nem volt vesztenivalójuk – mentek előre, és az első húsz perc nehéz menet is volt. Utána szerencsére kijöttünk a szorításból, onnantól voltak lehetőségeink.
– Myrto Uzuni mesterhármast ért el. Őt milyen futballistának tartja?
– Maximalistának! Mindig több és több gólt akar szerezni, sohasem áll le... A keddi mérkőzésen nem azért ért el mesterhármast, mert önző volt, hanem mert rendre jókor volt jó helyen.
–  A következő körben a litván FK Zalgiris Vilnius lesz az ellenfelük. Ebben a körben is a Ferencváros lesz a párharc esélyese?
– Mi vagyunk a kiemeltek, ezek alapján mondhatjuk, hogy igen, de ezeknél a párharcoknál könnyen borulhat a papírforma, szóval résen kell lenni. A lényeg: ezen a körön is túl kell lépni.

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ
1. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ

FC Prishtina (koszovói)–Ferencvárosi TC 1–3 (0–0)
Pristhina, Fadil Vokrri Stadion, zárt kapuk mögött. V: Kopriwa (luxemburgi)
Prishtina:Nika – B. Krasniqi, Zyba (Hoti, 52.), Bekteshi, Mici – Lilaj (Bardokhu, 64.), Boshnjaku, E. Krasniqi – Mankenda, O. John (Shabani, 60.), Kryeziu.Vezetőedző:Zekirija Ramadani
Ferencváros:Dibusz – Wingo, S. Mmaee, Blazic, Civic – Somália (Vécsei, 70.), Haratin – Uzuni (Redzic, 88.), Nguen (Baturina, 89.), Mak (Zubkov, 61.) – R. Mmaee (Sigér D., 70.).Vezetőedző:Peter Stöger
Gólszerző:
Hoti (67.), ill. Uzuni (49., 80., 86.)
Továbbjutott:
a Ferencváros, 6–1-es összesítéssel

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik