Rocchi osztogatta a pirosakat, az AEK egy góllal legyőzte a Vidit

PIETSCH TIBOR (tudósítás), MAROSI GERGELY (percről percre)PIETSCH TIBOR (tudósítás), MAROSI GERGELY (percről percre)
Vágólapra másolva!
2018.08.22. 20:42
null
Huszti belépőjét piros lappal „honorálta” Rocchi (Fotó: Szabó Miklós)
A Mol Vidi FC a labdarúgó Bajnokok Ligája playoffkörének első mérkőzésén, a budapesti Groupama Arénában 2–1-es vereséget szenvedett a görög AEK Athéntól. Gianluca Rocchi játékvezető az első félidőben Huszti Szabolcsot, a második elején Taszosz Bakaszetaszt állította ki egyből piros lappal. A görögök Viktor Klonaridis és Bakaszetasz góljával kétgólos előnybe kerültek, Danko Lazovics szépített, de egyenlíteni már nem sikerült, hiába hajtott óriásit a Vidi. Visszavágó jövő hét kedden, Athénban.

 

Legutóbb kilenc éve és három napja volt hasonlóban részünk. Méghozzá a Debrecennek köszönhetően. Az akkor (is) Herczeg András irányította Loki 2009. augusztus 19-én vívta a Bajnokok Ligája-rájátszás első felvonását Szófiában, s ha már odáig eljutott, 2–1-re nyert a Levszki otthonában. A hat nappal később esedékes visszavágó még simább volt, a piros-fehérek 2–0-ra győztek (az első gólt a Vidi keretéből ezúttal kimaradó Varga József lőtte), így biztosították a helyüket az első számú európai kupasorozat főtábláján.

Ha napra pontosak akarunk lenni: 3290-et kellett aludni ahhoz, hogy egy magyar csapat ismét a BL kapuján kopogtasson. Mit kopogtasson – dörömböljön! A Mol Vidi játékosai tudniillik úgy szálltak fel a Székesfehérvárról a Groupama Arénába induló buszra, hogy szép és jó, hogy az Európa-liga-csoportkör már megvan, de ők azt szeretnék, ha az ősszel a Bajnokok Ligája himnusza szólna nekik.

„Iszonyúan akarjuk a továbbjutást!" – foglalta össze a lényeget a csapat kapitánya, Juhász Roland.

Először szólt a BL-himnusz a Vidinek ebben a kupasorozatban (Fotó: Török Attila)
Először szólt a BL-himnusz a Vidinek ebben a kupasorozatban (Fotó: Török Attila)

Nyilván Marko Scsepovics is így volt ezzel, ő azonban ezúttal a kispadra kényszerült. A támadó helyére Danko Lazovicsot küldte fel Marko Nikolics, aki ezzel a húzással Huszti Szabolcsnak is helyet szorított a kezdő tizenegyben: a piros-kékek 9-ese – az úgynevezett karácsonyfa-alakzatban – Danko Lazovics mögött, Kovács István mellett, a Loic Nego, Anel Hadzic és Boban Nikolov alkotta fedezetsor előtt jutott szóhoz. Motivációnak mindenesetre megtette, hogy a kezdés előtt felcsendült a BL-himnusz.

A hangulat alkalomhoz illő volt: ha nem is telt meg a stadion, szurkolókból és szurkolásból nem volt hiány. A kiakasztott piros-fehér-zöld zászlók arról tanúskodtak, Békéscsabától kezdve Szolnokon és Berhidán át Juhász Roland szűkebb pátriájáig, Tápiószentmártonig az ország minden pontjáról érkeztek drukkerek, hogy szemtanúi legyenek a meccsnek.

A meccsnek, amely úgy indult, ahogyan sokan várták, az első negyedórában egyik fél sem vállalt különösebb kockázatot. Az AEK Athén játékosairól lerítt, hogy remek viszonyt ápolnak a labdával, egyúttal az is látszott, nem esnek abba a hibába, mint a Ludogorec és a Malmö futballistái, egy másodpercig sem becsülik le a magyar bajnokot. Tegyük hozzá, a Vidi semmivel sem volt rosszabb riválisánál, sőt a veszélyesebb akciókat inkább a házigazda vezette.

Aztán eljött a 23. perc. Huszti Szabolcs szabálytalankodott Taszosz Bakaszetasszal szemben, az „áldozat" nyomban egy görög dráma főszereplőjévé lépett elő, Gianluca Rocchi pedig olyannyira díjazta az „alakítást", hogy piros lapot mutatott fel a magyar játékosnak. Az ítélettel természetesen lehetett vitatkozni, csak nem volt érdemes, hiszen visszacsinálni nem lehetett.

A baj ugyanakkor csőstül jött, mivel viszonylag gyorsan, a 35. percben kihasználta emberelőnyét az AEK: a korábban még mentőért kiáltó Bakaszetasz lövését hárította Kovácsik Ádám, ám a kipattanóra nem egy magyar, hanem egy (belga)-görög, jelesül Viktor Klonaridis ért oda leghamarabb... 0–1

A Vidi becsületére váljon, hogy a „kettős csapás" sem roppantotta meg, mi több, Fiola Attila előtt hatalmas lehetőség nyílt az egyenlítésre, csakhogy a védő fejesét Vaszilisz Barkasz óriási bravúrral védte. Élünk a gyanúperrel, ha a vendégek egy buszt állítottak volna a kapu elé, nem Barkaszt, a szünetben 1–1 lett volna az állás. Fájdalom, így maradt a 0–1.

A folytatás sem alakult jobban. Taszosz Bakaszetaszból speciel egy életre elegük lett a fehérváriaknak, miután a 49. percben kettőre növelte csapata előnyét (0–2). Jóllehet, újabb négy perc elteltével „egyenlített": ugyanúgy szabálytalankodott Loic Negóval, ahogy Huszti Szabolcs vele szemben – a bíró már nyúlt is a piros után. Az olasz játékvezetőről sok jót nem tudunk elmondani, de ezen a téren következetes volt, más kérdés, hogy a két – legalábbis vitatható – kiállítás között szerzett két gólt az AEK.

Lazovics szépítő gólja után a Vidinek még az egyenlítésre is volt esélye (Fotó: Szabó Miklós)
Lazovics szépítő gólja után a Vidinek még az egyenlítésre is volt esélye (Fotó: Szabó Miklós)

A 68. percben pedig egyet a Vidi! Kovács István indítását Danko Lazovics váltotta gólra, s ennyi elég is volt ahhoz, hogy visszajöjjön a meccsbe magyar bajnok (1–2). Egyik hazai támadás követte a másikat, Anel Hadzic lövésénél és Stopira fejesénél már többen is gólt kiáltottak, ám a labda épphogy elkerülte a kaput. Mindent egy lapra tett fel a Vidi, elképesztő elszántsággal rohamozott, Nego előbb gólt rúghatott volna, majd gólpasszt adhatott volna Danko Lazovicsnak – csak az a volna ott ne volna...

A görögök, ha nehezen is, de megőrizték előnyüket, így kedvező helyzetből várhatják a jövő keddi visszavágót. Mindazonáltal a példásan küzdő piros-kékeknek is van miben reménykedniük: ha úgy futballoznak Athénban, ahogy a pesti mérkőzés utolsó fél órájában, akkor...

A PERCRŐL PERCRE TUDÓSÍTÁSHOZ KATTINTSON IDE!

BAJNOKOK LIGÁJA
PLAYOFFKÖR, 1. MÉRKŐZÉS

MOL VIDI FC–AEK ATHÉN 1–2 (0–1)
Budapest,
Groupama Aréna. Vezette: Gianluca Rocchi (Elenito Di Liberatore, Mauro Tonolini – olaszok)
MOL VIDI FC:
Kovácsik – Fiola, Juhász R., Vinícius, Stopira – Nego, A. Hadzic, Nikolov (M. Scsepovics, 54.) – Kovács I., Huszti – Lazovics. Vezetőedző: Marko Nikolics
AEK ATHÉN: Barkasz – Bakakisz, Ikonomu, Lambropulosz, Hult – Galanopulosz (Alef, 66.), Simoes – Bakaszetasz, Klonaridis (Hélder Lopes, 82.), Mantalosz – Livaja (Ponce, 86.). Vezetőedző: Marinosz Uzunidisz
Gólszerző: Lazovics (68.), ill. Klonaridis (34.), Bakaszetasz (49.)
Kiállítva: Huszti (23.), ill. Bakaszetasz (53.)

A visszavágót augusztus 28-án rendezik meg Athénban. A párharc győztese a Bajnokok Ligája csoportkörébe, vesztese az Európa-liga csoportkörébe kerül.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik