BL: Ez elképesztő! Köszönöm neked, futball! – Pochettino

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.05.09. 00:45
null
Valósággal repültek a boldogságtól a londoniak a lefújás után (Fotó: AFP)
A labdarúgó Bajnokok Ligája 2018–2019-es idényének döntőjét az angol Liverpool és Tottenham Hotspur vívja egymással. A Spurs egészen drámai mérkőzésen, kétgólos hátrányból fordítva győzte le 3–2-re a holland Ajaxot, Lucas Moura a 96. percben döntötte el a párharcot Az elképesztő végjáték után nem csoda, hogy hazaiak és vendégek egyaránt alig találták a szavakat.

Harmadszor rendeznek angol házi döntőt az európai labdarúgókupák történetében: az 1972-es UEFA-kupa (Tottenham–Wolverhampton) és a 2008-as Bajnokok Ligája (Manchester United–Chelsea) fináléja után most a BL utolsó összecsapásán a Liverpool és a Tottenham mérheti össze erejét.

A június elsejei fináléba mindkét angol klub elképesztő dráma után jutott el: a Liverpool az idegenbeli 3–0-s vereség után az Anfielden 4–0-val söpörte el a Barcelonát, míg a Spurs a hazai 0–1 után az 54. percig Amszterdamban 2–0-s vereségre állt, de Lucas Moura mesterhármasával fordított – a 96. percben született győztes gól a döntőbe küldte a londoniakat, és összetörte az Ajax-drukkerek álmait.

A Spurs menedzsere, Mauricio Pochettino alig tudott megszólalni a pálya széli interjú elején.

„Nehezen tudok megszólalni. Ez az érzelem elképesztő, köszönöm neked, futball! Hős az összes játékosom – ezt már az előző idényben is elmondtam nekik. A második félidőben döbbenetes teljesítményt nyújtottak. Köszönöm még egyszer a futballnak – ilyen érzelmeket a labdarúgás nélkül sosem élhetnénk át. Köszönöm mindenkinek, aki hitt bennünk. Nagyon nehéz szavakba önteni, amit most érzek. Minden játékosom hős, de Lucas Moura szuperhős volt ma” – mondta a könnyeivel küszködő Spurs-edző.

No nem mintha a mesterhármast szerző Lucas Mourának könnyebb dolga lett volna, amikor nyilatkoznia kellett.

„Képtelen vagyok elmagyarázni azt, amit érzek. Nagyon, nagyon, nagyon boldog és büszke vagyok. Hittünk végig abban, hogy lehetséges a fordítás. Mindent kiadtunk magunkból, és megérdemeltük ezt a győzelmet. Lehetetlen átadni azt, amit érzünk. Lehetetlen. A futball olyan élményeket, olyan pillanatokat ad, melyeket el sem tudunk képzelni. Ki kell élveznünk ezeket. Nézzenek rám! Ez pályafutásom legszebb pillanata. Ez életem legszebb pillanata.”

A sérült (de a lefújás után elég jót sprintelő – elmondása szerint már elkezdte az irányváltoztatás nélküli futóedzéseket) Harry Kane elmondta, a félidőben mindenki tisztában volt azzal, hogy ha nem jön nagyon gyors javulás, akkor a Spurs reményei hamar elszállnak.

„Tudtuk, hogy az nem volt elegendő, amit nyújtottunk, és azt is, hogy ha helyzeteket tudunk kialakítani, akkor ki kell használnunk azokat kíméletlenül. Lucas pont ezt tette. A Liverpool meg tudta fordítani a párharcot a Barcelona ellen, és mi is megtaláltuk a kulcsot az Ajax legyőzéséhez. Alig tudok én is megszólalni egy ilyen mérkőzés után. Szurkolóként tisztában vagyok azzal, mit jelent ez a siker az egész klubnak, mindenkinek, aki a Spursnél dolgozik. Az egész mérkőzés alatt az járt a fejemben, vajon mit csinálnék én ebben a helyzetben a pályán? Képtelenség ettől a gondolattól megszabadulni. A srácok kitették a szívüket, a lelküket a pályára. Most az a feladat, hogy élvezzük a diadalt. Aztán jöhet a döntő.”

A mérkőzést szakértőként elemző Louis van Gaal szerint Fernando Llorente becserélése után nem tudta az Ajax megfelelően megoldani a védekezést.

„Fernando Llorente becserélése nagy változást hozott a szünet után. Magas center, tökéletes fókuszpontja volt a támadásoknak. Mind Matthijs de Ligt, mind Daley Blind megszenvedett vele és a támogató Spurs-középpályásokkal. Az Ajax védelme képtelen volt megbirkózni a feladattal. Az első félidő után semmi sem fenyegette az Ajaxot, 2–0-s előny, minden simának tűnt. A Tottenham egyre több és több kockázatot vállalt a fordulás után, az Ajax pedig rendre rossz döntéseket hozott labdabirtoklás közben” – vélekedett az amszterdamiakkal BL-győztes szakember.

Az ellenpólus: De Ligt nem hiszi el, ami a hajrában történt (Fotó: AFP)
Az ellenpólus: De Ligt nem hiszi el, ami a hajrában történt (Fotó: AFP)

Az ajaxosoknál a teljes döbbenet volt az úr. A meseszerű BL-menetelés vége rémálomba illő lett, a rendkívül élvezetes és látványos futballt játszó, semlegesek tömegét maga mellé állító fiatal holland csapatnak valószínűleg jó ideig ez volt az utolsó esélye az elitliga fináléjára. Hiszen a nyáron kinyitott pénztárcával várják az amszterdamiak legjobbjait Európa vezető klubjai... A csapatkapitány Matthijs de Ligt gólt szerzett, de kísérteni fogja, hogy ha centikkel is, de lekésett Lucas Moura lövéséről a harmadik Spurs-találat előtt.

„Oly közel voltunk... Fenomenális volt, ahogy a drukkerek buzdítottak minket, még a lefújás után is. Libabőrös vagyok... de ez most nem jó érzés. Az első félidőben jól játszottunk, de a második félidőben képtelenek voltunk nyomást gyakorolni a Spursre. Nem tudtuk megakadályozni, hogy Toby Alderweireld csatlakozzon a támadásokhoz, és képtelenek voltunk választ találni Kieran Trippier beadásaira” – nyilatkozta De Ligt.

Adja meg a zárszót Eric ten Hag, az Ajax vezetőedzője.

„Nos, ez a futball kegyetlen arca, ezt kell most valahogy feldolgoznunk. Annyira, annyira közel álltunk a döntőhöz. Ezt minden játékosom érzi, és időre lesz szükségünk ahhoz, hogy elrendezzünk mindent. Meg kell emésztenünk, ami ma este történt, és talpra kell állnunk, mert a bajnoki címért még versenyben vagyunk, és tartozunk ezzel magunknak és a szurkolóinknak. Nagyszerű volt ez az idény, egy trófeát már megszereztünk és még egyet be kell gyűjtenünk” – kezdte értékelését.

„A második félidőben a Tottenham a lehető legmagasabb szinten játszott, és ezzel elkezdtek sokasodni a gondjaink. Kettő kettő után egy kicsit meg tudtuk fogni a mérkőzést, ki tudtunk alakítani helyzeteket, megpróbáltuk eldönteni a találkozót, de nem tudtuk. Aztán jött a ráadás és a harmadik gól... Gondatlanul eltékozoltuk az előnyünket. Mondtam a játékosaimnak, hogy ennek még nincs vége, látjuk mindannyian, hogy a Spurs még hisz a továbbjutásban. Egyre nehezebb és nehezebb lett számunkra a mérkőzés, a Spurs opportunista focit játszott, mi pedig egyszerűen rosszul kontráztunk. Ha a kapufa helyett gólt lövünk, azzal ott vége is a párharcnak. Ma és holnap még nem lesznek még szavak arra, amit most átéltünk.”

Ilyen, mikor sem a győztes, sem a vesztes nem találja a szavakat. A lélegzetelállító BL-idényből – melynek kieséses szakaszában mindent átélhettünk abból, ami miatt a futballért rajonganak a nézők világszerte – már csak egy mérkőzés van hátra.

Június elsején, a madridi Metropolitanóban eldől, hogy a Liverpool vagy a Tottenham Hotspur lép Európa futballtrónjára.

Vajon mit tartogat még ez az idény számunkra?

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

Ajax (holland)–Tottenham Hotspur (angol) 2–3 (2–0)
Amszterdam, Johan Cruyff Aréna,52 641néző.Vezette:Brych (német)
Ajax:
Onana – Mazraui, De Ligt, Blind, Tagliafico – Van de Beek (Magallán, 90.), F. de Jong, Schöne (Veltman, 60.) – Zijes, Dolberg (Sinkgraven, 67.), Tadics.Vezetőedző:Erik ten Hag
Tottenham:Lloris – Trippier (Lamela, 81.), Alderweireld, Vertonghen, Rose (B. Davies, 83.) – Sissoko, Wanyama (F. Llorente, a szünetben), Alli – Eriksen – Lucas Moura, Szon Hung Min.Menedzser:Mauricio Pochettino
Gólszerző:De Ligt (5.), Zijes (35.), ill. Lucas Moura (55., 59., 96.)
Továbbjutott:
aTottenham, 3–3-asösszesítéssel, idegenben szerzett több góllal

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik