BL: a francia sportminiszter a liverpooli drukkereket okolja a rendbontásért

R. P./MTIR. P./MTI
Vágólapra másolva!
2022.05.30. 11:43
null
Fotó: AFP
A francia sportminiszter szerint az érvényes jeggyel nem rendelkezdő liverpooli drukkerek okolhatók a szombati BL-döntő előtti rendbontásért Saint-Denis-ben, ami miatt bő félórás késéssel kezdődött el a meccs – számolt be a hírről a Reuters.


Amélie Oudéa-Castéra
szerint a liverpooliak indították el a balhés események láncolatát, és később a helyi fiatalok súlyosbították a helyzetet, amikor megpróbáltak bejutni a mérkőzésre.

„Fontos megjegyezni, hogy először a jegy nélküli vagy hamis jegyet birtokló liverpooli szurkolók gyűltek össze – mondta a sportminiszter a francia RTL rádiónak. – Amikor ennyien megjelennek a stadion bejárata előtt, akkor az emberek mindenképp megpróbálnak bejutni a kapukon. Akadt néhány helyi fiatal, aki közéjük vegyülve akart bejutni.”

 


 

A rendőrség az 1–0-s madridi sikerrel végződő finálé kapcsán több mint száz embert vett őrizetbe, 230-an megsérültek.

Az európai szövetség (UEFA) annyit közölt, hogy az érvényes jegy nélkül érkezők miatt alakult ki a káosz. A liverpooli drukkerek beengedésére kijelölt kapukat lezárták, hogy megakadályozzák a hamis belépővel rendelkezők bejutását.

Liverpool polgármestere, Joanne Anderson „rendkívül undorítónak” nevezte a francia rendőrség fellépését a brit szurkolókkal szemben. A politikus, aki maga is ott volt szombat este a Stade de France-ban, a BBC-nek hétfőn úgy nyilatkozott: a hatóság „rendkívül brutálisan” lépett fel, ráadásul a mérkőzés szervezése „kaotikus” volt. Szerinte a Liverpool drukkerei bocsánatkérést érdemelnek.

Chis Philp brit technológiai minisztert sokkolták a felvételek.

„Szörnyű volt látni azokat a képeket, felvételeket a szurkolókról, köztük gyerekekkel, mozgássérültekkel, amikor a francia rendőrség paprikaspray-vel fújta le őket. A felvételeket látva ez nem volt indokolt.”

A rendbontás kellemetlenül érinti Franciaországot, amely 2023-ban a rögbi-világbajnokságnak, 2024-ben a nyári olimpiai játékoknak ad otthont.

Billy Hogan, a Liverpool vezérigazgatója elmondta, hogy a klub teljes körű vizsgálatot követel az UEFA-tól. Hasonlóképp Nadine Sorries brit sportminiszter is ezt szeretné.

Oudéa-Castéra hozzátette, hogy a Real Madrid szurkolóival nem volt probléma, a spanyolok megfelelő kontroll alatt tartották őket, ellentétben az angolokkal.

BAJNOKOK LIGÁJA
DÖNTŐ
LIVERPOOL (angol)–REAL MADRID (spanyol) 0–1 (0–0)

Saint-Denis (Párizs), Stade de France, 75 000 néző. V: Turpin (francia)
LIVERPOOL: Alisson – Alexander-Arnold, Konaté, Van Dijk, Robertson – Fabinho, Thiago Alcántara (Firmino, 77.), J. Henderson (N. Keita, 77.) – Szalah, Mané, Luis Díaz (Diogo Jota, 65.). Menedzser: Jürgen Klopp
REAL MADRID: Courtois – Carvajal, Éder Militao, Alaba, F. Mendy – Kroos, Casemiro, Modric (Ceballos, 90.) – F. Valverde (Camavinga, 86.), Benzema, Vinícius Júnior (Rodrygo, 90+3.). Vezetőedző: Carlo Ancelotti
Gólszerző: Vinícius Júnior (59.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik