K. T. I. 2020.10.27 20:50 Frissítve: 2020.10.28 00:57

Hiába Szoboszlai gólja, Joao Félix döntötte el az Atlético–Salzburg csörtét

Az Atlético Madrid Joao Félix második félidei duplájának köszönhetően 3–2-re legyőzte Madridban a Red Bull Salzburgot. A vendégeknél Szoboszlai Dominik szerezte az első gólt, ám ez annak ellenére sem ért pontot, hogy a második félidő elején a vezető találat is összejött a vendégeknek. Az Atlético három, a Salzburg egy ponttal áll két fordulót követően a Bajnokok Ligája 2020–2021-es kiírásának A-csoportjában.

Joao Félix akcióban – két góllal járult hozzá csapata teljesítményéhez (Fotó: AFP)


BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
2. FORDULÓ
A-CSOPORT
Atlético Madrid (spanyol)–Salzburg (osztrák) 3–2 (1–1)
Madrid,
Wanda Metropolitano, zárt kapuk mögött. Vezette: Ovidiu Hategan (Octavian Sovre, Sebastian Gheorghe – romániaiak)
ATLÉTICO MADRID:
Oblak – Renan Lodi (Hermoso, 82.), Felipe, Szavics, Trippier – M. Llorente, H. Herrera (Torreira, 82.), Koke, Á. Correa – L. Suárez (Lemar, 82.), Joao Félix.
Vezetőedző: Diego Simeone.
SALZBURG: Stankovic – Ulmer, Wöber (Onguéné, 63.), Ramalho, Kristensen – Szoboszlai, Junuzovic (Ashimeru, 63.), M. Camara, Mwepu – M. Berisha, Daka (Koita, 30.; Okafor 84.).
Vezetőedző: Jesse Marsch.
Gólszerző: M. Llorente (29.), Joao Félix (52., 85.), ill. Szoboszlai (40.), M. Berisha (47.)

A csoport másik meccsén
Lokomotiv Moszkva (orosz)–Bayern München (német) 1–2
(0–1)

ÖSSZEFOGLALÓ

Két elégedetlen csapat randevúzott Madridban, a két kiírással ezelőtti döntő helyszínén, a Wanda Metropolitanóban. De ami számunkra a legfontosabb: az Atlético és a Salzburg összecsapásán az első perctől ott volt a pályán Szoboszlai Dominik, aki idénybeli hét tétmeccsén már négy gólnál és hét gólpassznál járt.

A találkozót az előzetesen is jóval esélyesebbnek vélt Atlético kezdte jobban, Luis Suárez kétszer is helyzetbe került, majd Joao Félix találta el a keresztlécet egy ollózás után. A hazai mezőnyfölény a 29. percben Marcos Llorente átlövésével érett góllá (1–0).

A találat után viszont érthetetlenül visszaesett Diego Simeone együttesének teljesítménye. Ezt pedig egy-egy ígéretes kontrával igyekezett kihasználni a Salzburg. Az osztrák csapat a félidő hajrájában mind többet és többet járatta a labdát, a 40. minutumban pedig Mergim Berisha passzából Szoboszlai Dominik egyenlített – a magyar középpályás átvétel nélkül, külsővel is óriási erővel tekerte a labdát Jan Oblak kezei közt a kapuba (1–1).

Fordulás után jött csak az igazi hideg zuhany a madridiak számára. Alig 90 másodperccel a második félidő rajtját követően Berisha maga is a kapuba talált, ezzel a Salzburg fordított! (1–2).

Csakhogy az Atléti komolyabb tempót tudott diktálni a folytatásban, mint amihez a vendégek egy átlagos osztrák bajnokin hozzászokhattak. Jesse Marschnak ráadásul a cserékkel sem volt szerencséje – két sérülés miatt sem frissíthetett úgy együttesén, ahogyan azt eredetileg szerette volna.

A Salzburg nem is tudta sokáig megtartani az előnyét, az 52. percben Joao Félix és Ángel Correa játszott össze remekül, s az akció végén a százmilliós portugál tini vette be az osztrákok kapuját (2–2).

Az utolsó fél órában a madridiak fokozatosan őröltek fel látogatóikat, a 85. percben pedig Joao Félix sokadik nagy helyzetéből összejött a győztes gól is a hazaiaknak. A támadó nyolc méterről leadott lövését épp Szoboszlai próbálta kifejelni a gólvonalnál helyezkedve, de a bombaerős lökettel szemben esélye sem volt a mentésre (3–2).

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Bayern München 2 2
6–1 +5  6
2. Atlético Madrid 2 1 1 3–6 –3  3
3. Lokomotiv Moszkva 2 1 1 3–4 –1  1
4. Salzburg2114–5–1 1

PERCRŐL PERCRE

90+4. perc: VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK!

Egyelőre a salzburgi térfélen tudja tartani a labdát az Atlético, amely sorra harcolja ki a szabadrúgásokat is. Még szép, ezzel lehet a legtöbb időt nyerni. 

90. perc: Négy perc lesz a ráadás – minimum. 

A Salzburg bátran jön előre, az Atlético kontrázhat.

Camara maradt a fejét fogva a földön. A Salzburg már nem cserélhet... 

85. perc: JOAO FÉLIX GÓLJÁVAL ISMÉT ELŐNYBEN AZ ATLÉTICO! A szöglet után nem tud felszabadítani a salzburgi védelem, A 16-os bal csücskénél Lemar gyűjti be, erőből, laposan középre lövi, Joao Félix lestoppolja, átveszi, majd egy igazítás után a bal felsőbe bombázza. Szoboszlai volt az, aki a gólvonalon állva még megpróbálta kifejelni, de esélye sem volt a lökettel szemben... 3–2

84. perc: A csere cseréje: Koita le, Okafor be! 

82. perc: Három csere a hazaiaknál: Torreira, Lemar és Hermoso jön, Lodi, Herrera és Suárez pedig elhagyja a pályát. Már-már vicces volt a jelenet, de jegyezzük meg, legalább 7-8 perce álltak teljes meccsfelszerelésben az oldalvonal mellett a cserejátékosok. 

79. perc: Szoboszlai erőből lövi középre, Ramalho fején változtat irányt a labda, de még véletlenül sem kapu felé pattanva.

77. perc: Szoboszlai dob be egy cselt négy madridival szemben a 16-os baloldalánál, még a vonal előtt faultolják. Ígéretes helyről jöhet a szabadrúgás!

Az elmúlt percekben érezhetően többet van a labda a Salzburgnál, ráadásul az Atlético térfelén tartja meg azt a labdát a vendégcsapat!

74. perc: Kristensen centerez középmagasan jobbról, az alapvonaltól. Középen Szoboszlai robban be üresen, de a labda centikkel elszáll a lába előtt!

73. perc: Llorente centerez a jobb szélről, Koke marad feltűnően üresen az ötös jobb oldalánál, 6 méterről laposan lő, Stankovic bravúrral véd!

Még mindig nem cserélt Diego Simeone, pedig jön az utolsó húsz perc! 

70. perc: Szoboszlai szöglete Ramalho fejét keresi. Kifejelik a védők. A labda visszakerül Szoboszlaihoz, aki balról ismétel, de ezúttal is a hazai védők jönnek ki jobban a szituációból. 

69. perc: Szoboszlai teszi ki a labdát a 16-os jobb csücskénél érkező Kristensennek, a dán bedob egy cselt befelé, majd 14 méterről lő. Blokkolják. 

Szoboszlaiék szempontjából nem elhanyagolható tény: Suárez nem épp élete meccsét hozza (Fotó: AFP)

65. perc: Szoboszlai beadása után Oblak jön ki a kapujából önfeláldozóan – megint Koitával találkozott a szlovén kapus. 

64. perc: Llorente kapott lapot, odasuhintott egyet Mwepunak. 

63. perc: Kettős csere lett. Junuzovic helyett Ashimeru, a megsérült Wöber helyén pedig Onguéné. 

Wöbert le kell hozni. Újabb kényszerű csere a vendégeknél. 

Oblak még mindig fájlalja a kezét az iménti Koita-szituáció után. Közben Wöber is elfekszik a földön. A térdét kell ápolni. 

Az Atlétinek már 16 gólszerzési kísérlete volt. A Salzburg tíz próbálkozása sem mutat sokkal rosszabbul...

61. perc:
Joao Félix kerül helyzetbe szinte a semmiből. A kaputól 14 méterre igazít egyet a labdán, majd bődületes erővel a keresztléc fölé vágja. Stankovic nagyon kapaszkodott, de aligha tudja kitolni, ha a léc alá tartott volna a labda.

Joao Félixnek több nagy helyzete volt a második félidőben is (Fotó: AFP)

60. perc: Most Oblaknak vannak nehéz percei. Berisha elől próbál meg lehúzni egy beadást, de kiejti, Koita ront rá, kapásból lőne, de a labdával együtt a kivetődő Oblak kezét is eltalálja. 

59. perc: MWEPU! Berisha tartja meg a labdát a madridi 16-oson belül, jobb külsővel az ötös előterében érkező Mweput dobja játékba, Szavics csúszik oda méterekről, de pontosan bedobva magát! Nagy mentés! 

57. perc: Correa löbböli a védők mögé a labdát, Llorente fejjel szökteti önmagát, az ötös jobb csücskétől a kilépő Wöber szorításában viszont a kapu fölé durrantja! 

55. perc: Wöber harcias a 16-os előterében, visszapattan elé a labda, 20 méterről lő, az ismét megpattan, középen az érkező Koita is belekap, így a jobb alsó felé vágódik, Oblak szenzációs reflexekkel paskolja szögletre. 

54. perc: Trippier adja be jobbról a labdát, középen Joao Félix bólintja azt a keresztléc fölé! 

52. perc: S csak le kellett írni, hogy nem igazán talál fogást ellenfelén az Atléti, itt is a gól! Suárez pörgeti fel magának a labdát, majd jó a ritmusváltás, a középen felzárkózó Joao Félixhez passzol, utóbbi Correát hozza helyzetbe, az argentinnak van szíve ziccerben visszaadni a labdát a portugálnak, aki 3 méterről a kapuba kotorja a második hazai gólt! 2–2

50. perc: Az Atlético hiába járatja a labdát, nem igazán veszélyes a kapura. Simeone csapata most keresi a fogást a Salzburgon... 

Berisha góljával előnyt szerzett magának a Salzburg (Fotó: AFP)

47. perc: GÓÓÓÓL! FORDÍT A SALZBURG! Ulmer jön fel a bal szélen, az Atléti nem tudja megfékezni a kontrát, a 16-os csücskétől centerez, középen két salzburgi is szabadon érkezik, végül a hosszúnál bevetődő Berisha az, aki a kapuba vágja a labdát! 1–2

46. perc: Megyünk tovább! Az Atlético kezdte a második játékrészt!

A Salzburg némi késéssel ért vissza a pályára a második félidő kezdetéhez. 

Cserék nélkül jön a folytatás.

ÍME SZOBOSZLAI DOMINIK GÓLJA! 

45+2. perc: Vége az első játékrésznek! 

45+2. perc: Joao Félix balról érkező beadása pokolian magas az ötös jobb csücskénél bólintani igyekvő Szavicsnak. Ez lesz az első félidő utolsó momentuma! 

Szoboszlai Dominik gólöröme (Fotó: AFP)

45. perc: Kettő perc a ráadás! 

43. perc: Koita lövése pontatlan. 

A magyar középpályás ezzel a legeredményesebb BL-játékosunk lett! Legalábbis a gólok számában (3). 

Szoboszlai nyolcadik tétmeccse az idényben, az ötödik gólja hét gólpassz mellé! 

40. perc: GÓÓÓÓL! OTT A SZOBOSZLAI-GÓÓÓÓL! Berisha kotorja tovább a labdát a 16-os jobb csücskénél bemozgó Szoboszlainak. Tökéletes ütemben jön a passz, a magyar középpályás pedig igazgatás nélkül, jobb külsővel Oblak jobb füle mellé (s így) a hálóba vágja a labdát! 1–1

Szoboszlai és Correa harcolnak a labdáért (Fotó: AFP)

37. perc: Ide-oda pattog a labda a 16-oson belül, Wöber pont Szoboszlai lábára fejeli, akitől Suárez elé pattan, a rutinos uruguayi lefordul a magyar középpályás mellől, 6 méterről, éles szögből lő, Stankovicnak kell gyorsan összezárnia a lábait, nehogy kötényben kapjon gólt. 

35. perc: Két salzburgi is a földön, a 16-os előterében Camara, az ötös csücskénél Koita terült el. Utóbbi Lodi vállával találkozott, miután az kivágta előle a labdát. 

33. perc: Llorente kap szenzációs kiugratást a leshatáron, Wöber csak üldözi, lerántani nem ránthatja, mert már van egy sárgája. A spanyol 15 méterről, ziccerben lő, de nemcsak a kifutó kapus, hanem a bal alsó sarok mellett is elbelsőzi a labdát! Ramalho ragadt be, ezért nem volt les. 

32. perc: Majd 30 méteres keresztlabda jobbról, a 16-os bal csücskénél Joao Félix veszi le, befelé húz, kényszerítőzik az érkező társsal, majd 14 méterről lő, Stankovicról elsőre kipattan, másodjára viszont már megfogja az osztrák kapus! 

30. perc: A sérült Daka le, Koita áll be a helyére. 

Llorentét ünneplik a társak (Fotó: AFP)

29. perc: GÓÓÓÓL! VEZET AZ ATLÉTICO! Némi szerencsével, a becsúszó védő lábáról pattan Llorente elé a labda, aki 18 méterről azonnal lő, a pattogós löket meglepi Stankovicot, aki vetődve ugyan még bele tud érni, de a jobb alsóból nem tudja kiütni. 1–0

28. perc: Daka az iménti szituációban megsérült... cseréhez készül a Salzburg.

27. perc: Camara próbálta meg sarokkal, amolyan no look passzal megjátszani az ötös sarkánál érkező Dakát. Szavics ment előle. 

26. perc: Herrera szöglete után Szoboszlai fejeli ki a labdát az ötös bal csücskénél. 

25. perc: 19 méterre a kaputól, szinte a pálya középtengelyéből jöhet szabadrúgással az Atlético. Herrera fut neki, a bal felsőt célozza, de a szélső, felugró ember bele tud csúsztatni, így a labda elszáll a kapu felett. 

A Salzburg mindkét középső védője sárga lapos... eltelt 23 perc. 

23. perc: Joao Félix dob be ismét egy cselt a 16-os előterében, Wöber utána csúszik, szabadrúgás és sárga. 

19. perc: Szoboszlai passzol középre, Berisha bedob egy cselt a kaputól 18 méterre, lő, Lodin megpattan, s pont annyira lelassul a labda, hogy Oblak magabiztosan védhesse a próbálkozást. 

Bő 15 perc alatt négy hazai szöglet... Stankovic kapusnak bőven akad dolga (Fotó: AFP)

15. perc: Jön az Atléti negyedik szöglete, Trippier végzi el a szögletet balról, a labda átszáll a hosszúra, ahol Suárez várja, majd ahogy aláhullik, kapásból küldi kapura, nyolc méterről nem sokkal véti el a rövid alsót! 

14. perc: KAPUFA! Joao Félix! Jobbról érkezik a centerezés, a portugál tinisztár mindenkit megelőz a védők közül, az ötös vonalában dobja magát, zseniális az ollózás, amivel eléri a labdát, de csak a kapufára tudja perdíteni! Fogja a fejét, pedig a mozdulat önmagában is bravúros volt. 

13. perc: Suárez nem kíméli önmagát, estében Correához tudja passzolni a labdát, aki az alapvonalig cselezi magát, majd nagy küzdelem árán kibrusztol egy szögletet. Ramalho kap egy sárgát a Suárez ellen elkövetett faultért.

10. perc: Ulmer jön előre megint a bal bekk helyéről, már lőni készül a 16-os előteréből, de az utolsó pillanatban szerelik. 

A két csapat még nem találkozott egymással a nemzetközi kupaporondon. Az Atléti hatszor mérkőzött osztrák együttesekkel és még veretlen (5 győzelem, egy döntetlen), a Salzburg 14-szer spanyollal, négy győzelem mellett két döntetlen és nyolc vereség az osztrákok mérlege ezen találkozókon. 

Suárezé volt a meccs első lehetősége (Fotó: AFP)

5. perc: Az első salzburgi lehetőség is megvolt. Szoboszlai sarokrúgása után Ulmer tekert 16 méterről a jobb felső fölé. 

3. perc: Lodi sarokrúgása után nem tud felszabadítani a hazai védelem, Szavicstól Suárez elé kerül a labda, aki estében próbálja kapura húzni azt. Végül viszont szól a síp... Szavicsnál láthatott kezezést a spori. 

Az Atlético szokásos hazai szerelésében, piros-fehér felsőben, piros nadrágban és sportszárban, a Salzburg feketében futballozik ezen az estén! 

1. perc: A Salzburg indította útjára a labdát. 

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

Kemény meccs vár Szoboszlaiékra (Fotó: AFP)

Amennyiben Szoboszlai Dominik betalál ma este, a legeredményesebb magyar lesz a Bajnokok Ligájában. Történelem.

Luis Suárez és Joao Félix dörzsölheti a tenyerét, ugyanis a Salzburg az elmúlt hét BL-csoportmeccsének mindegyikén kapott gólt.

„Tudjuk, hogy az Atlético szeret mélyen védekezni, majd abból gyors kontrákat indítani. De mi is tudjuk a saját erősségeinket” – Jesse Marsch. 

Az új igazolás, Lucas Torreira csak az Atlético kispadján kezdi a mérkőzést. 

2021.07.20 23:09:43

Bajnokok Ligája SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. A scout területén is nagyot lépett előre a Fradi.

2021.07.20 19:12:05

Bajnokok Ligája Babják Bence (összefoglaló), Rusznák György (percről percre)

A Ferencváros jobban játszott a Vilniusnál, kár volt a végén Uzuni kihagyott tizenegyeséért.

2021.07.19 23:24:32

Bajnokok Ligája PIETSCH TIBOR

NS-VÉLEMÉNY. Nyugodt szívvel kijelenthetjük: a Ferencváros a favorit!