BL: a Benfica 60 év után győzte le a Barcelonát a legrangosabb sorozatban

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2021.09.30. 19:18
null
Guttmann Béla Benficája a Barcelona legyőzésével nyerte meg 1961-ben a BEK-et – a sorozatban azóta nem ment a katalánok ellen a lisszaboni klubnak (Fotó: Getty Images)
A legrangosabb európai kupasorozatban nyolcadik alkalommal találkozott a Benfica az FC Barcelonával, és korábban csak egyszer, a BEK 1961-es berni döntőjében tudta legyőzni. Az volt – tegnapig – az egyetlen összecsapás a sorozatban, amelyen a lisszaboni csapat egynél több gólt szerzett a katalánok ellen.

Hatvan évvel ezelőtt a lisszaboniaknál Guttmann Béla ült a kispadon, míg a katalánoknál Kocsis Sándor, Czibor Zoltán és Kubala László is pályára lépett.

A mérkőzést a berni Wankdorf Stadionban játszották, ahol az 1954-es vb-döntőben a Kocsissal és Cziborral felálló magyar válogatott 3:2-es vereséget szenvedett az NSZK-tól. Az FC Barcelona ugyanazt az öltözőt kapta, mint a magyar válogatott, s ugyanúgy története addigi legfontosabb mérkőzésére készült.

A meccs első gólját Kocsis fejelte, majd miután a Benfica három gólt szerezve fordított, a 75. percben Czibor jobblábas létére ballal óriási gólt lőtt kapásból a jobb felső sarokba.

A mérkőzést 3:2-re megnyerte a Benfica, amely aztán több mint 60 évet várt a Barca elleni következő győzelmére BEK-, illetve BL-összecsapáson. Addig hat találkozóból hármat elvesztett, hármon gól nélküli döntetlent játszott a katalán együttessel, és csak egyetlen gólt szerzett.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA (Kocsis gólja a videó elején, Cziboré 3:06-nál; 3.00-nál Kubala lövése a jobb kapufáról a bal kapufára pattan, onnan pedig vissza a mezőnybe…)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik