BL: 10/10 – Lucas Moura tökéletes teljesítményt nyújtott a L’Équipe szerint

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.05.09. 09:38
null
Lucas Moura lett a L’Équipe tizedik tízese
Az Ajax ellen 3–2-re megnyert idegenbeli mérkőzés második félidejében mesterhármast szerző Lucas Moura tökéletes teljesítményt nyújtott, legalábbis a francia L’Équipe szerkesztői szerint. A lap története során tizenegyedszer adott tízes osztályzatot játékosnak (Lionel Messi duplázott). Ez az idényben a második alkalom, az előzőt épp egy Ajax-labdarúgó, Dusan Tadics kapta még a Real Madrid kiejtésekor.

Lucas Moura az 55., az 59. és a 96. percben talált a kapuba az Ajax ellen, ezzel drámai körülmények között lőtte döntőbe a Tottenhamet.

Idén tavasszal már adott egyszer tízes osztályzatot a L’Équipe, akkor Dusan Tadics Real Madrid elleni teljesítményét ismerte el ezzel a francia lap. Az Ajax akkor 4–1-re nyert Madridban.

AZ ELŐZŐ TÍZ

1. FRANCK SAUZÉE (1988) – U21-ES EB-DÖNTŐ, FRANCIAORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG 3–0
Az 1988-as U21-es Európa-bajnokság döntőjében az első mérkőzésen elért 0–0-t követően hazai pályán 3–0-ra nyertek a franciák. Az Éric Cantona nevével fémjelzett gárda a finálé hazai felvonásán Sauzée a középpályán bemutatott kitűnő teljesítménye mellett egy 25, majd egy 20 méteres bombával is bevette a görögök kapuját.

2. BRUNO MARTINI (1988) U21-ES EB-DÖNTŐ, FRANCIAORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG 3–0
A lap nem fukarkodott a jó jegyekkel ezen a meccsen, hiszen Martini is 10-est kapott! Az erre a találkozóra beállított fiatal kapus bravúrok sorozatát bemutatva babonázta meg a görög támadókat, óriási szerepet játszva a győzelemben.

3. OLEG SZALENKO (1994) – VB, OROSZORSZÁG–KAMERUN 6–1
Az afrikai együttes „lemészárlása” során ötször volt eredményes, így annak ellenére, hogy az orosz válogatott már a csoportkörben búcsúzott, Szalenko lett (Hriszto Sztoicskovval holtversenyben) a világbajnokság legeredményesebb játékosa (hat góllal).



4. LARS WINDFELD (1997) – UEFA-KUPA, NANTES–AARHUS 0–1
A francia csapat kedvező előjelekkel várta a legjobb 32 közé jutásért vívott csata visszavágóját, mivel az első meccsen idegenben 2–2-re végzett. A dánok az első félidő hajrájában vezetést szereztek, és hiába tett meg minden a továbbjutásért a Nantes, Windfeld eszén ezen az estén egyszerűen nem lehetett túljárni.

5–6. LIONEL MESSI (2010 és 2012) – BL, FC BARCELONA–ARSENAL (4–1), FC BARCELONA–LEVERKUSEN (7–1)
Hosszú kihagyás után jött az újabb nagy elismerés. Az egyetlen játékos, aki kétszer is tízest kapott a laptól. 2012. március 7-én a német csapat ellen öt góllal vette ki a részét a kiütésből, két évvel korábban a katalánok mind a négy találatát ő szerezte az Arsenal ellen.

A LEVERKUSEN ELLENI ÖT GÓLJA


7. ROBERT LEWANDOWSKI (2013) – BL, DORTMUND–REAL MADRID (4–1)
Az akkor még a Dortmundot erősítő lengyel támadó szenzációsan játszott a Signal-Iduna-Parkban az elődöntő első meccsén, a 8. perces találatára Cristiano Ronaldo az első félidő hajrájában még felelt, a fordulást követően aztán Lewandowski az 50., az 55. és a 66. percben is betalált, így összesen négy gólt szerzett.

LEWANDOWSKI MESÉS ESTÉJE A REAL ELLEN


8. CARLOS EDUARDO (2014) – LIGUE 1, GUINGAMP–NICE 2–7
Az első, akinek a francia bajnokságból sikerült kiérdemelnie a 10-est. A 2014 októberi meccsen a házigazda a 8. percben vezetéshez jutott, de a brazil támadó már az első félidőben triplázott, majd Pléa találata után még két gólt szerzett, így összesen ötször köszönt be.

CARLOS EDUARDO ÖTÖSE


9. NEYMAR (2018) – LIGUE 1, PSG–DIJON 8–0
Sokáig nem kellett várni az újabb hazai tízesre, Neymar csendesen kezdte a meccset, az első három találatnál csak egy gólpasszt adott, de aztán belelendült, négy góllal és két assziszttal zárt.

NEYMAR PARÁDÉJA


10. DUSAN TADICS (2019) – BL, REAL MADRID–AJAX 1–4
A 30 éves szerb középpályás március 5-én lehengerlően játszott a Bernabéuban. Rendkívüli mezőnymunkája és pimasz cselei mellett az első két gólnál előkészítőként, a harmadiknál befejezőként jeleskedett.

Valószínűleg életemben nem játszottam ilyen jól. Legyőztük a világ legjobb csapatát! Nagyon büszke vagyok, azt hiszem, nagyon sok embernek szereztünk ma este örömet. Lazán kell futballozni, örömmel. Remek csapatunk van és szép futballt játszunk. Mindig is Zidane volt a kedvenc labdarúgóm, lehet, hogy kicsit túl sokat néztem a videóit” – viccelődött Tadics a látványos megoldásaira célozva.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik