DEÁK ZSIGMOND
DEÁK ZSIGMOND
2021.09.29 23:57 Frissítve: 2021.09.30 00:58

A Sheriff és az idegenek – Deák Zsigmond jegyzete

 

 
Történelmet írt a Sheriff – moldovai csapat a főtáblán
Ahol pisztollyal kötnek szerződést – itt a Sheriff, 22 légióssal!
Óriási meglepetésre a Sheriff nyert a Sahtar ellen
Hoppá! A Sheriff legyőzte a Real Madridot
Új Sheriff van a spanyol fővárosban – mémek
„A Sheriff őrizetében” – spanyol lapszemle a Real-blama után
Lesen vagyunk: rendet tett a Sheriff

A Bajnokok Ligája történetének legnagyobb meglepetése – nagyjából így aposztrofálhatjuk, hogy első moldovai csapatként a csoportkörben most bemutatkozó Sheriff Tiraspol kedden idegenben 2–1-re megverte a 13-szoros BL-/BEK-győztes Real Madridot. Moldova még nekünk, földrajzilag valamivel közelebb állóknak is rejtélyes ország, a belőle kivált, senki által el nem ismert Dnyeszter Menti Köztársaságról – itt található a mintegy 134 ezer lakosú Tiraspol városa – nem beszélve, de akkor mit gondoljunk azokról a nyugatiakról, akik Budapestet összetévesztik Bukaresttel? Ők tényleg most szembesültek vele, hogy van ilyen szeglete a földkerekségnek, arrafelé is élnek emberek, sőt, futballoznak, olyannyira, hogy még a nagy Realt is móresre tudják tanítani.

A Sheriffet akkor mutattuk be részletesen, amikor 141. klubként bejutott az idei BL csoportkörébe, s még nem sejtettük, hogy mindenkit meghökkentve két győzelemmel kezdi a premiert. Gyorsan szögezzük le, a moldovai labdarúgásnak nincs sok köze a váratlan bravúrhoz, egyrészt a már említett szakadár állami háttér miatt (jobb híján képviseli csak az orosz identitású gárda a kék-sárga-piros színeket), másrészt mert csak nyomokban található a keretben „hazai” játékos. A Bernabéu-stadionban kivívott diadalt elérők között volt brazil, görög, kolumbiai, perui, luxemburgi, üzbég, ghánai, mali, Trinidad és Tobagó-i, macedón (utóbbi a Videotonból ismert, ezúttal időhúzó csereként beálló Boban Nikolov), de moldovai egy sem, még a vezetőedző is ukrán. A seriff és az idegenek – utalhatnák a nyolcvanas évek nálunk is nagy sikerű vígjátékára Bud Spencerrel a főszerepben, egy h betűt beletuszkolva hősünk foglalkozásába.

Mi lehet a titka egy nem létező ország igenis létező csapatának? Egyrészt a biztos gazdasági háttér – a Sheriff cégcsoport adja a helyi adóbevételek negyedét –, másrészt a vadkeleti jellegű (a tulajdonosok szovjet belügyi vonalról érkeztek, s néha pisztollyal az asztalon kötik a szerződéseket), mégis tudatos játékospolitika. Olcsón vesznek focistákat, akiket drágán adnak el, a haszon jó részét pedig visszaforgatják a csapatba. Az eredmény először helyi szinten manifesztálódott – 2001 óta csak kétszer maradtak le a bajnoki címről –, most pedig eljött a nemzetközi siker ideje. Írhatnám berobbanásnak is, de ezzel nem viccelek, mert korábban előfordult, hogy a tiraspoli klubelnök a szünetben gránátot gurított a vesztésre álló „seriffek” öltözőjébe, mondván, ha kikapnak, robbanni is fog… Maradjunk annyiban, a jelek szerint kacskaringós, más által nem járt úton is el lehet jutni a BL történetének legnagyobb meglepetéséig.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja! 

2021.10.02 22:30:07

Bajnokok Ligája BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A harmadik évezred ugyanis a sportban is egyre kevésbé a csodák kora. Még azt sem állíthatom, hogy mindent a racionalitás ural, mert egyre több nyugtalanító, irracionális elemmel kényszerülünk szembesülni. Ezért inkább maradjunk annyiban, a hősök és a hőstettek mintha kiveszőben lennének.

2021.09.30 21:59:35

Bajnokok Ligája BODNÁR ZALÁN

NS-VÉLEMÉNY. A mérgek a háttérből pusztítanak.

2021.09.30 21:57:58

Bajnokok Ligája MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. A futballklub a Sheriff nevű cégcsoport egyetlen legális exportcikke, a birodalom többi érdekeltsége (amelybe a szupermarketektől az építőipari cégeken át a médiáig nagyon szerteágazó vállalkozások tartoznak) az inkább önkényes határokon belül prosperál, meglehetősen hatékonyan.

2021.09.29 23:40:52

Bajnokok Ligája DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Csak nyomokban található a keretben »hazai« játékos.c

2021.09.29 17:36:33

Bajnokok Ligája BACSKAI JÁNOS

Tartalékosan állt ki a torinói csapat a Chelsea ellen, de Chiesa találatával az olaszoké lett a három pont.