Majd otthon támadnak – Mohai Dominik jegyzete

MOHAI DOMINIKMOHAI DOMINIK
Vágólapra másolva!
2024.03.04. 22:57

A támadófutball hanyatlása miatt vezette ki az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) az idegenben lőtt gól szabályát 2021-ben. Pontosabban azért, mert statisztikáik és számos edző, köztük Arsene Wenger és Diego Simeone szerint is idejétmúlttá vált a rendszer. A hazai pályán játszó csapatok, tartva a vendégcsapat majdhogynem kettőt érő góljától, visszafogták támadójátékukat, emiatt pedig kevesebb gól született az egyenes kieséses párharcok során.

Az adatok magukért beszélnek, és 1965 óta – amikor a szabály a Dukla Praha–Budapest Honvéd KEK-találkozón bemutatkozott –rengeteget változott a futball, ám lehet, hogy a teljes eltörlés helyett érdemes lett volna elgondolkodni más megoldáson is.

Nincs birtokomban a bölcsek köve, ugyanakkor feltűnő, hogy a 2024-es Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő első mérkőzéseire mintha rányomta volna a bélyegét, hogy a vendégcsapatok, tornyosuljanak minőségben vagy anyagi lehetőségeikben akármennyire is a hazaiak fölé, rendkívül passzívan futballoztak.

Idegenben jó a döntetlen, majd hazai pályán eldöntjük – gondolhatták, s lám, a nyolcból négy mérkőzésen született vendéggól, csupán a sorozat két topfavoritja, a Manchester City és a Real Madrid nyert idegenben. Látva a lipcsei találkozót, a spanyolok sem szakadtak meg az előnyért, s a gólok hiányánál csak a kapura lövések száma ijesztőbb. A Premier League-ben egymás után a második idényben aranyéremért küzdő Arsenal egyszer sem találta el a Porto kapuját, pontosan úgy, ahogy az Atlético Madrid az Inter, és a Bayern München a Lazio otthonában, s bár a Real Sociedad kakukktojás, hiszen a Paris Saint-Germain jóval erősebb nála, Gianluigi Donnarummának sem kellett összekoszolnia a mezét…

A szabály bevezetése óta egyébként nem lett több hosszabbításos párharc a Bajnokok Ligájában, tavaly egyáltalán nem volt, két éve pedig csupán a Real Madrid emlékezetes menetelésének két állomásán, ám azokat senki sem bánta. Mégis, látva a BL-nyolcaddöntő első, igencsak visszafogott mérkőzéseit, felvetődik a kérdés: érdemes volt-e eltörölni a szabályt, ami egykoron azt jelentette, hogy egy-egy idegenben lőtt gól után hanyatt-homlok támadnia kellett a hazai csapatnak a továbbjutásért.

Talán most majd otthon…

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik