Ifi BL: a végén csattant a magyar ostor – Celtic-verés Felcsúton

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2015.11.04. 19:57
null
Felcsúti gólöröm, az előtérben egy összetört Celtic-játékossal (Fotó: Veres Viktor)
A Puskás Akadémia U19-es labdarúgócsapata az ifjúsági Bajnokok Ligájában a rájátszásba jutásért folyó párharc első meccsén Felcsúton 1–0-ra megverte a skót Celticet.

Miközben a futballvilág az esti Bayern München–Arsenal mérkőzésre készült, az egyik legismertebb magyar községben, Felcsúton kezdetét vette az ifjúsági Bajnokok Ligája 2. fordulójának első meccse, a Puskás Akadémia–Celtic találkozó.

Nekünk ez maradt a 2015–2016-os nemzetközi kupaidényből, hiszen a „nagyok” (értsd a felnőtt csapatainkat) már a nyáron búcsút intettek Európának. A PAFC U19-es bajnokcsapata viszont a ciprusi APOEL kiverésével bejutott az ifi BL második körébe, és a Celtic ellen már a tavaszi folytatás reményében lépett pályára. Továbbjutás esetén a jövő évi folytatásban, az úgynevezett rájátszásban pedig a csoportkör – amelyben a felnőtt BL-lel megegyező csoportokban, az ott szereplő csapatok utánpótlásgárdái versengenek – valamelyik 2. helyezettje lehetne a következő ellenfél – ott már akár az Arsenal vagy a Bayern is jöhetne…

Szóval nekünk ez jutott, de ne gondoljon senki lötyögős barátságos meccsre. A lelkes fiatalok daráltak rendesen mindkét oldalon, és habár az első félidő helyzetekben nem volt gazdag, jó volt látni egy olyan magyar csapatot, amely cseppet sincs megilletődve neves európai ellenfelével szemben, amely az előző körben a finn HJK-t búcsúztatta. Az első félidőben a két legnagyobb helyzet is hazai oldalon alakult ki. Előbb jobb oldali szöglet után Csonka Bonifác csúsztatott fejese suhant el a bal kapufa mellett, majd Óvári Zsolt lőtt szép szóló után 11 méterről a jobb kapufa mellé.

A hazaiak a kihagyott helyzetek mellett amiatt lehettek szomorúak a szünetben, hogy sérülés miatt korán elveszítették a klub NB I-es játékosát, Spandler Csabát.

Az első félidőben a csapatok mellett a Puskás Akadémia egyen szerelésbe öltözött növendékeiből verbuválódott hazai „B-közép” is mindent megtett azért, hogy futballhangulatot varázsoljon Felcsútra. Különösen szórakoztató volt hallgatni a hasonló lelkesedéssel előadott, de nagyobb magyar táborok előadásában kicsit másképp zengő dallamokat. A diósgyőri „érik a szőlő”, a fehérvári RBD-től is ismert „kimentem egy meccsre” nóta sorai ugyanúgy felcsendültek, mint a Barátok közt szappanopera dallama vagy éppen az „üres a hordó..., mindenki fekszik az alkoholtól” örökzöld (ez utóbbi kicsit furcsán szólt a tizenéves felcsúti futballistapalánták szájából).

Ki tudja, talán a lelkes buzdítás hatására is, a második félidő elején még inkább felerősödött a PAFC támadójátéka, futószalagon jöttek a hazai helyzetek. Péter Bence fejesénél a kapufára tolta a labdát a skótok kapus, aki Kertai Dániel lövését is hárította, míg Sallai Roland ígéretes helyzetben a kapu mellé lőtt.

A legnagyobb Celtic-helyzetet a 71. percben jegyezhettük fel, amikor Tóth Balázs nagyot vetődve hárított egy közeli fejest. A skótoknál a második félidőben egyébként beállt Lafferty, de ő nem Kyle, mint a magyar válogatottat az egyensági Eb-szerepléstől elütő északír csatár (valakire rá „kell fogni”, mert hát ha nincs az a gól a végén Belfastban…”), hanem Ciaran, és szerencsére ő nem okozott annyi fejfájást a magyar fiúknak.

Sőt! A hajrában most nem a mieink kapták a gólt, hanem ők lőtték, ugyanis Damásdi Alex lövésszerű beadását beejtette a saját kapujába Colin McCabe kapus. Ekkor – Joseph Thomson hat perccel korábbi kiállítása (megtaposta Sallai Rolandot) után – már emberelőnyben voltak a hazaiak.

Összességében, ha nem is volt egy Bayern–Arsenal, azért pörgős, jó kis meccs volt, és olyan együttes felett sikerült a három hét múlva esedékes visszavágó előtt nagyon értékes és a helyzetek számát tekintve megérdemelt sikert aratni, amelyből Thomson például már a Celtic első csapatában is játszott élvonalbeli bajnokit (a PAFC-nál Sallai, Óvári Zsolt és Spandler Csaba mondhatja el ugyanezt). Ami örömteli, hogy végig nagyon bátran futballozott a magyar csapat, nem fogyott el erőben, így a végén győztes gólt szerezhetett.

IFJÚSÁGI BAJNOKOK LIGÁJA
2. FORDULÓ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
PUSKÁS AKADÉMIA–CELTIC (skót) 1–0 (0
0)
Felcsút,
Pancho Aréna. Vezette: Vadims Direktorenko (lett)
PAFC:
Tóth B. – Kertai, Csonka, Lipcsei Á., László N. – Mészáros D. (Ayrton, 75.), Spandler (Tóth B., 23.) – Damásdi, Sallai R. (Szabó B., 92.), Óvári – Péter B. Vezetőedző: Komjáti András
CELTIC: McCabe – Breslin, Kelleher, McCart, McIlduff – Hill – Hendry, J. Thomson, Archibald (Payne, 86.), Nesbitt – Miller (C. Lafferty, 58.). Vezetőedző: Thomas McIntrye
Gólszerző: Damásdi (90.)
Kiállítva: Thomson (84.)

TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEK
Besiktas (török)–Salzburg (osztrák) 1–0 (0–0)
Midtjylland (dán)–Legia Warszawa (lengyel) 2–0 (0–0)
Príbram (cseh)–Viitorul (román) 2–0 (1–0)
Szpartak Moszkva (orosz)–Ajax (holland) 0–3 (0–1)
Rad Beograd (szerb)–Elfsborg (svéd) 0–1 (0–0)

KÉSŐBB JÁTSSZÁK
November 5.: Middlesbrough (angol)–Torino (olasz)
November 24.: Servette (svájci)–Anderlecht (belga)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik