Frederico Chaves Guedes

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2005.08.31. 06:47
nemzetisége:
brazil
9/5
születési hely:
Teófilo Otoni
ideje:
1983.10.03.
pozíció:
szélső
magassága:
185 cm
súlya:
75 kg
korábbi klubjai:
América-MG, Cruzeiro-MG
sikerei:
ifjúsági Sao Paulo Kupa-győztes (2003), francia Szuperkupa-győztes (2005, 2006, 2007), francia bajnok (2006, 2007, 2008), Francia Kupa-győztes (2008), vb-résztvevő (2006), Mineiro állam ezüstcipőse (2003, 2004)

Brazilok az OL kezdőcsapatában, eddig rendben. De hogy három helyett négyen? Ez tényleg haladás! Cris, Cacapa és Juninho Pernambucano mellett végre Fred is ott van! Az OL 15 milliót fizetett érte néhány hete, és ő, a nyár legnagyobb fogásához méltón, már a 6. lyoni percében megkezdi a gólgyártást, majd, hogy még emlékezetesebb legyen a bemutatkozása, a második félidőben fejjel is betalál. Csapata végül 2-1-re nyer.

"Örülök, hogy rögtön az elején betaláltam, mert ezzel a csapaton is segítettem, és nekem is sokkal könynyebbé vált a dolgom - értékelte a történteket a 22 éves támadó. - Brazíliában egy tévétársaság élőben adta a meccset, így az egész családom szurkolhatott értem. Hiányoznak, persze hogy hiányoznak, ezzel együtt máris otthon érzem magam Lyonban! A közönség azonnal elfogadott, nekem meg nagyon tetszett, ahogy végigénekelték az estét. Nekünk, játékosoknak nagyon fontos a biztatás!"

De ki is ez a fiatalember, akiért ilyen szépen felöltözött a Gerland népe? Először is van becsületes neve: ő Frederico Chaves Guedes. Aztán ő minden idők leggyorsabb brazíliai góljának szerzője. 2003. január 12-én kapta szárnyra őt a sajtó, akkoriban az América Mineiro juniorcsapatának játékosaként pergette napjait. Középkezdésből visszagurították neki a labdát, ő egyből lőtt, a kint álló kapusnak esélye sem volt - ez 3 másodperc 17 századmásodpercbe telt. Másnap már a televízióban mutogatták, a következő hét végén pedig természetesen az América felnőttcsapatával ment bevetésre. 1-1-nél állt be, és győztes gólt szerzett. Ezzel megfogant a "gólember" legendája.

Fejlődése nem tört meg, a következő 57 tétmeccsén 34 gólt szerzett a Belo Horizonte-i klub színeiben, amivel meg is alapozta új szerződését a város egy másik csapatánál, a nagy presztízsű Cruzeirónál. Fantasztikus sikersztori vette kezdetét tavaly nyáron, a lényeget mellékelt táblázatunkban igyekeztünk érzékeltetni - elöljáróban csak annyit, hogy csapata ugyan az elődöntőben kiesett a Brazil Kupából, ő azonban 14 találatával a kupa történetének legjobb idénygólkirálya lett.

Miután Robinho a nyáron elhagyta Brazíliát, rögvest Fred ült az otthoni trónra - de Európában még lekötetlen volt néhány euróhegy, várható volt, hogy nem hagyják nyugton.

A Milan nagyon szerette volna őt, de nem sikerült megegyeznie a bátyjával, az ügyeit intéző Rodrigóval - igaz, a lombardok két hangszeren játszottak, és Gilardino sem bizonyult rossz választásnak. Aztán jött a Lyon, a maga messze földön híres brazil futballkolóniájával - hogy mást ne mondjunk, rövid ideig Cris a szobatársa és gyámolítója volt a fiatal Frednek a Cruzeirónál -, és mivel az ajánlat pénzügyi része sem volt éppen megvetendő, az utolsó pillanatokban megszületett az egyezség.

"Remek felépítésű, mindkét lábával jól lő, a fejjátéka kiváló, jó érzékkel helyezkedik, intelligens játékos. Mindennek tetejébe némely gólja élményszámba megy. Minden adottsága megvan ahhoz, hogy nemzetközi szinten is a legjobbak közé emelkedjen" - így Levir Culpi, első edzője a Cruzeirónál. "Nem csupán egyszerű lesipuskás. Máris megfigyelhettük, hogy rengeteget fut, mutatja magát, olyan a társai számára, mint egy világítótorony, biztos kikötő a viharos tengeren."

No, hát ő Fred.

KORMANIK ZSOLT, MONCZ ATTILA




03-04 
América-MG  
57 
34 
     
5.83
04-05 
Cruzeiro-MG  
71 
56 
       
05-06 
Lyon 
31 
14 
BL 
 
05-06 
Lyon 
31 
14 
BL 
6.27
06-07 
Lyon 
20 
10 
BL 
6.68
07-08 
Lyon 
21 
BL 
6.27
A táblázatban szereplő adatok sorrendben: év, csapat, mérkőzések száma, szerzett gólok száma, nemzetközi kuparészvétel, nemzetközi kupameccsek száma, nemzetközi kupameccsen szerzett gólok száma.
Nagy tornák a válogatott színeiben:
2006
világbajnokság
0
0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik