Létesítmény: letették az új nyíregyházi atlétikai központ alapkövét

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.09.09. 17:05
Letették a mintegy 7.1 milliárd forintból, kormányzati támogatás segítségével megépülő új atlétikai központ alapkövét hétfőn Nyíregyházán. A beruházás a tervek szerint 2021 tavaszára készül el.

Az ünnepségen Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármestere a nyírségi megyeszékhely legfontosabb sport-infrastrukturális fejlesztésének nevezte a 12 ezer négyzetméteren megvalósuló centrumot, amely többek közt egy szabadtéri atlétikai pálya és egy fedett atlétikacsarnok megépítését foglalja magában.

Felidézte, a szebb időket megélt, egykori NYVSC-pálya helyén épülő létesítmény előélete nagyjából tíz évvel ezelőtt kezdődött, ekkor szerezte meg az önkormányzat a területet, amelyen a Modern Városok Program száz százalékos támogatásával épülhet meg az atlétikai központ. A városvezető megjegyezte, a városban a tavaly megnyitott jégpálya és a hamarosan megnyíló belvárosi uszoda után ez lesz a következő jelentős sportcélú beruházás.

A polgármester szavai szerint Nyíregyházán nemcsak Magyarország, hanem Közép-Európa egyik legkülönlegesebb sportkomplexuma épül meg, amelyben egyrészt rangos nemzetközi versenyeket rendezhetnek, másrészt a – szintén megépítendő 48 férőhelyes sportszállóval – külföldi csapatok edzőtáboroztatása is megoldható lesz.

Az eseményen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntőjében elmondta, az atlétika alapsportág, amellyel életükben talán elsőként, iskolás korukban találkoznak a gyerekek.

„Innen világtehetségek fognak kijönni és útban a nemzetközi sikerek felé tudjuk majd őket segíteni, hiszen olyan közeg és olyan szolgáltatások fogják segíteni a felkészülésüket, amelyek világszínvonalúak” – fogalmazott az államtitkár, aki sportolói karrierje kezdetén a Nyíregyházi Vasutas SC-ben is versenyzett.

Az új, hét sportág befogadására alkalmas atlétikai centrumban megépül egy nyolcsávos, rekortán borítású, IAAF-minősítésű szabadtéri atlétikai pálya és egy élőfüves edzőpálya a hozzá tartozó fedett lelátóval. A fedett atlétikacsarnokban egy kétszáz méter hosszú futópályát, közvetítőhelyeket, hatszáz férőhelyes lelátót, számos kiszolgálóhelyiséget, illetve több, az edzések és a versenyek lebonyolítására is alkalmas edzőtermet hoznak létre.

A komplexumban kialakítanak egy orvosi és rehabilitációs részleget, a teljesen felszerelt sportszálló és csarnok körül pedig 64 parkoló szolgálja a látogatók és a sportolók kényelmét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik