MTI/B. D. K. 2020.11.24 10:57 Frissítve: 2020.11.24 14:37

Gyémánt Liga: tizennégy verseny a jövő évi programban

Négy kontinens 14 városa szerepel az atlétikai Gyémánt Liga kedden közzétett 2021-es naptárában.

Armand Duplantis a Gyémánt Ligában (Fotó: AFP)

A sportág legrangosabb sorozatának versenyei májustól szeptemberig tartanak jövőre, a kétnapos döntőnek Zürich ad otthont szeptember 8-án és 9-én. A Gyémánt Liga május 23-án Marokkóban, Rabatban kezdődik, az első európai állomás június 4-én Róma lesz.

A tokiói olimpiát követő szünet után augusztus 14-én Sanghajban folytatódik a sorozat, és egy kínai verseny is megtalálható az előzetes programban, egyelőre meg nem nevezett helyszínnel. Ez utóbbira magyarázat, hogy a Gyémánt Liga névadó szponzora a Wanda nevű kínai ingatlanfejlesztő óriáscég.

„A Wanda kérése volt, hogy kerüljön be még egy kínai helyszín a sorozatba, a cég azonban még nem döntötte el, melyik városban legyen a verseny, még nem szerződött le az ottani szervezőkkel. A dátum megvan, ami nem a legszerencsésebb, hiszen egy nappal lesz a eugene-i viadal után, így hat napon belül Amerikában, Ázsiában, majd Európában kerül sor Gyémánt Liga-versenyre” – mondta az MTI-nek Gyulai Márton. Hozzátette: az oregoni állomás különlegessége, hogy Eugene-ban, a jövő évi világbajnokságra épült, vadonatúj stadionban rendezik.

Nagy változás az elmúlt évekhez képest, hogy Nagy-Britanniában most csak egyetlen és egynapos Gyémánt Liga-verseny lesz, míg korábban három napig Angliában vetélkedtek a sportág legjobbjai.

„A brit atlétikai szövetségnek súlyos anyagi gondjai vannak, az életben maradásért küzd. Eddig a háromnapos Gyémánt Liga rendezéséből nagy bevétele volt, most a három aranytojást tojó tyúkból egy maradt” – fogalmazott Gyulai Márton.

A nemzetközi szövetség a World Continental Tour Gold kategóriába tartozó versenyek időpontjait még nem publikálta, ide tartozik a Gyulai Memorial is.

A koronavírus-járvány miatt idén csak augusztus közepétől október közepéig tudtak versenyeket rendezni a Gyémánt Ligában.

A Gyémánt Liga 2021-es előzetes programja:
Május 23.: Rabat
Május 28.: Doha
Június 4.: Róma
Június 10.: Oslo
Július 4.: Stockholm
Július 9.: Monaco
Július 13.: London
Augusztus 14.: Sanghaj
Augusztus 21.: Eugene
Augusztus 22.: Kína
Augusztus 26.: Lausanne
Augusztus 28.: Párizs
Szeptember 3.: Brüsszel
Szeptember 8–9.: Zürich

2021.01.25 18:14:03

Atlétika L. PAP ISTVÁN

A csehszlovák műhelyben kotyvasztott szakállas rekordokat meg sem tudják közelíteni

2020.10.30 17:28:38

Atlétika VINCZE SZABOLCS

A huszonkilenc éve magyar csúcstartó vb-ezüstérmesnek mindig az járt a fejében, hogy feljebb jusson. sosem tartotta magát különösebben bátornak.

2020.10.21 18:31:06

Atlétika LÁNDORI BALÁZS

Wladyslaw Kozakiewicz világcsúccsal nyert a moszkvai játékokon – aztán csinált még valamit.

2020.10.21 22:32:44

Atlétika CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Meddig lehet az emberi agyat és akaratot folyamatosan halogató üzemmódban tartani? Meddig lehet abban a tudatállapotban tervezgetni felkészülést és formaidőzítést, amelyet a korábbi évtizedek alakítottak, illetve építették köré a versenynaptárt?

2020.10.06 23:56:56

Atlétika MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Senki sem tilt meg most szigorúbb házirendet a sportklubokban, egyetlen sportembernek sincs ott a kés a nyakán, hogy márpedig bulizni kell menni – és a sor folytatható. Pusztán az a kérdés, mennyit vagy hajlandó áldozni azért, hogy a legnagyobb célod elérd?