Fedett pályás atlétikai Eb: Kozák Luca bejutott a döntőbe 60 gáton

VINCZE SZABOLCS (Torun)VINCZE SZABOLCS (Torun)
Vágólapra másolva!
2021.03.07. 15:12
null
Kozák Luca (jobbra) döntős 60 gáton (Fotó: AFP)
A toruni fedett pályás atlétikai Európa-bajnokság utolsó napján két gátfutónk is elődöntőt futott délelőtt, az első gáton rontó Baji Balázsnak nem sok kellett volna hozzá, Kozák Luca viszont bejutott a délutáni fináléba, ráadásul remek idővel, csak egyetlen századdal maradt el a saját országos csúcsától.

Nguyen Anasztázia a hatvan méter előfutamaiban állt rajthoz, régen volt ilyen, hiszen a fő száma már a távolugrás, igazából rutinból versenyzett.

Élete első felnőttvilágversenyén a döntőben versenyzett a magasugró Jankovics Dániel, aki ezúttal nem tudott 220 centi fölé menni és nyolcadik lett, a győztes pedig nem a fő esélyesnek számító, szőkített hajú olasz show-man, Gianmarco Tamberi lett, hanem a fiatal fehérorosz, Makszim Nyedaszekau, aki egyéni csúcsot és a világ idei legjobb eredményét ugorva 237 centig jutott, sőt háromszor kísérletet tett a 240-en is, de az végül nem sikerült.

VÉLEMÉNYEK

NGUYEN Anasztázia (60 m): „Jobb időt akartam futni, az első rajttal szerintem sikerült is volna. Távolugrásban nehéz volt kijutni az Eb-re, ráadásul nem is volt egyértelmű, mikortól lehet teljesíteni a szintet. Idén egyszer futottam csak hatvanat otthon, előtte volt egy külföldi versenyem, gondoltam, jó lesz futni egyet utána, és éreztem, hogy a 7.40-es szintet most is teljesíteni tudom. Ebben nagyobb rutinom van, mint a távolugrásban, nem volt meglepő a környezet, és nem is volt nehéz váltani a versenyszámok között, mert ajándékként fogtam fel, hogy kint lehetek Torunban. Nagyon jó közeg ez a válogatott, amellyel régóta és sok helyen voltunk már, és motivált, hogy újra együtt versenyezzünk.”

JANKOVICS Dániel (magasugrás): „A selejtezőre úgy készültem, hogy nekem az a főverseny, hiszen az eredményem a mezőny második felébe tartozott az Eb előtt. Úgy készültem, nekem ott kell kihoznom magamból a maximumot ahhoz, hogy tovább tudjak jutni, és sikerült is az egyéni csúcsom közelében ugrani, a fináléban viszont már sajnos nem. Kicsit érzékeny a lábszáram, ami a támasztásnál fáj, a futásom sem volt megfelelő miatta, és technikailag sem tudtam hozni azt, mint otthon, a felnőttbajnokságon. Maradt még bennem szerintem, annak viszont nagyon örülök, hogy életem első világverseny-eredménye alapján tulajdonképpen a nyolcadik legjobb magasugró vagyok Európában. Ez jó kezdet.”

Mindenesetre Tamberi óriási figura, nyugodtan rá lehet építeni egy egész versenynapot, mert egymagában lefoglalja és megtölti az egész csarnokot. Mindenkivel pacsizott, a törülközőjét a dereka köré csavarva úgy járt-kelt az arénában, mintha csak az egy wellnessközpontban lenne, amikor ugrott, akkor pedig a sportolókból és helyi alkalmazottakból álló egész közönséget megmozgatta, volt, hogy színpadiasan, térdre rogyva biztatást kért a nézőktől (megkapta), volt, hogy mindenkit csendre intett (azt is megkapta), nem lehetett nem rá figyelni. Még az őt legyőző Nyedaszekau is lelkesen tapsolt neki az utolsó kísérleténél, majd amikor nem sikerült átvinnie a 237-et, a következő versenyszámnál a futókör rekortánjára feküdt, mint egy durcás kisfiú.

A következő szám egyénként a férfi 60 méter gát volt, ahol Baji Balázs az első gáton hibázott, ami vissza is vetette, de óriásit küzdve így is a harmadik helyre hozta vissza magát az elődöntős futamában, azaz idővel még bekerülhetett volna a fináléba. Az utolsó elődöntőben azonban a holland Koen Smet és a finn Elmo Lakka jobbat futottak nála, ezzel Baji tizedik lett – ami így sem rossz, pláne ahhoz képest, hogy két és fél éve nem járt világversenyen.

A nők gát elődöntőjében Kozák Luca előbb sárga lapot kapott, mert bemozdult a rajtnál, a futamban viszont remek idővel, egyszázadnyira az országos csúcstól, 7.98-cal harmadikként ért célba, így ugyan izgulni kellett az utolsó elődöntős futam miatt, ám azért valószínű volt, hogy ilyen idővel be fog kerülni a fináléba.

„Kicsit megállt bennem az ütő, mikor megláttam, hogy az utolsó futam győztese, a lengyel Pia Skrzyszowska 7.88-cal nyert, de nem láttam pontosan, mekkora volt az előnye – mondta a Nemzeti Sportnak Kozák. – A rajtnál bemozdult a lábam, egy az egyben ugyanaz történt, mint tegnap Baji Balázsnál. Most van négy órám felkészülni a döntőre, úgy érzem, tudok jobbat, és szeretnék magamból mindent kihozni. Egy századdal maradtam el az egyéni csúcsomtól, ami azt jelenti, hogy jó formában vagyok. Idén erősebb és sűrűbb a női gátfutás mezőnye, mint két éve Glasgow-ban, én például a legelső futamot gondoltam a legerősebbnek, de az idők alapján az volt a leggyengébb. Kemény döntő lesz.”

A délutáni program 17.00-kor kezdődik, Kozák Luca futása a 60 méter gát döntőjében pedig 17.15-kor.

BAJI BALÁZS: JÓ VOLT ÚJRA ÉREZNI, HOGY ITT A HELYEM

– Mi volt a fő gond a második futásával?
– Ami a selejtezőben sikerült, hogy hatékonyan, technikailag a legjobban kivitelezve futottam, az nem jött össze a elődöntőben – válaszolta Baji Balázs. – Nyilván nagyobb is volt rajtam a teher, és szerettem is volna bizonyítani, de emellett el is vitt a francia Wilhelm Belocian, aki elképesztően gyors volt, fantasztikus időt futott, és ilyenkor nehéz a saját ritmusomra figyelni. Nagyon sajnálom, mert úgy érzem, bőven bennem volt a döntős idő, elég lett volna csak egyetlen századdal jobbat futni, mint az előfutamban.

– Az elején ment el ez az elődöntő?
– Igen, a futásomból leginkább az eleje hiányzik, a selejtezőben is látszott, hogy kicsit komótosan kezdek, viszont a második-harmadik gáttól kezdve nagyon szépen beindulok. Most azonban ehhez még egy hiba is becsúszott az első gátnál, ami kizökkentett a lendületből. Ezért is kegyetlen ez a hatvan méteres táv, mert nincs annyi idő kijavítani a hibákat és újra összerakni a mozgást, mint szabadtéren. Az viszont reményteljes, hogy hatvan méteren egy ilyen hiba után harmadik helyre tudtam bejönni, mert száztíz méteren ez még jobb lesz.

– Milyen lesz visszagondolni erre az Európa-bajnokságra?
– Sajnálom, hogy a döntő nem jött össze, mert úgy érzem, ott lenne a helyem, de voltak jó pillanatok ezen a fedett Eb-n. Eleve csoda, amit végigcsináltunk, hiszen úgy indultunk, hogy az orvosok azt mondták a sérülésem után, lehet, hogy többé nem is sportolhatok, most meg azért szívom a fogam, mert nem jutottam döntőbe a fedett Eb-n. Minden csak nézőpont kérdése. Ha 2019. február 9-én valaki azt mondja nekem, hogy egyáltalán itt lehetek majd Torunban, akkor gondolkodás nélkül elfogadtam volna. Ez büszkeséggel tölt el, ám nem elégszem meg ennyivel, tudom, hogy még rengeteg van bennem. A hiányérzetet igyekszem motivációvá formálni, hiszen jön az olimpia és a 2023-as hazai világbajnokság. Jó volt újra ebben a közegben lenni, találkozni a régi barátokkal, ismerkedni az újakkal, és újra érezni, hogy itt a helyem.

36. FEDETT PÁLYÁS ATLÉTIKAI EURÓPA-BAJNOKSÁG, TORUN
Férfiak. Magas. Európa-bajnok:
Makszim Nyedaszekau (Fehéroroszország ) 237, 2. Gianmarco Tamberi (Olaszország) 235, 3. Thomas Carmoy (Belgium) 226, ...8. Jankovics Dániel (Magyarország) 219. Hármas. Eb: Pedro Pablo Pichardo (Portugália) 17.30, 2. Alexis Copello (Azerbajdzsán) 17.04, 3. Max Hess (Németország) 17.01.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik