V. SZ. 2021.09.20 15:17 Frissítve: 2021.09.20 15:55

Baji Balázs: Az atlétika mindenre felkészít

A gyerekek számára a sportágválasztás sosem egyszerű, de a szülők helyzetét talán megkönnyíti, hogy az atlétika olyan sportág, amely az alapképességeket fejleszti, így az egyik legjobb belépő a sport világába.

(Fotó: Máté Réka)

A Magyar Atlétikai Szövetség a 2023-as budapesti világbajnokságra való felkészülés keretében indította el a Kölyökből Atléta Programot, melynek célja, hogy a hat–tíz éves gyerekek szülei könnyebben igazodjanak el a sportágválasztás labirintusában, különösen a szeptemberi iskolakezdés idején.

„Az atlétikát nem csak azért hívják a sportok királynőjének, mert az egyik legnépszerűbb aktivitás, hanem mert a futás, az ugrás és a dobás révén olyan alap mozgásformákat ölel fel, amelyekre más sportágakban is szükség van, így kiváló alapot ad a gyerekeknek” – mondta Baji Balázs, világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnoki ezüstérmes, kétszeres olimpikon gátfutónk, aki szerint az atlétika a lehető legjobb belépő a sport világába.

Aktív és mozgékony gyerekként ő is sok mindent kipróbált, de nem igazán tudott megragadni sehol, egy szerencsés véletlennek köszönhető, hogy egy diákolimpián egymásra találtak az atlétikával és későbbi nevelőedzőjével.

„Azonnal beleszerettem a sportágba, és idővel egyre inkább az életem részévé vált – tette hozzá Baji. – Az atlétika objektív, mérhető sportágként mindig hű képet ad arról, ki mire képes, arról nem beszélve, hogy az ember magához képest is nagy sikereket tud elérni. A másik fontos szempont a közösség, én is összetartó sportolói közegbe csöppentem, sok barátom onnan került ki.”

Szakértők szerint ennek az életkornak megfelelően a futás, az ugrás, a dobás, az egyéni és csapatjátékok, az akrobatikus gimnasztika, a küzdőfeladatok, valamint a prevenciós mozgások az ajánlottak, egy gyereknek pedig ezek minél széles spektrumára van szükség. A Kölyökből Atléta Program keretében működő foglalkozások alapja az atlétikai mozgások előkészítése, az általános sportra való felkészítés. A programról a kolyok.atletika.hu oldalon tudhat meg többet.

2022.04.17 07:43:13

Atlétika VINCZE SZABOLCS

Még sportolóként tekint önmagára, de már tudja, hogy melyik lesz az utolsó versenye.

2022.04.04 15:32:41

Atlétika VINCZE SZABOLCS

Nyomornegyedből a világ tetejére: Venezuela nemzeti kincsére egyszerűen nem hat a gravitáció.

2022.02.25 12:29:47

Atlétika MTI, CS. B.

Gyulai Miklós úgy látja, 5-6 magyar atléta lehet majd ott a március 18-án kezdődő belgrádi vb-n.

2022.02.21 17:21:30

Atlétika THURY GÁBOR

Az egykori sprinter nyert universiadét, s a váltóban egymásnak adták a botot Gyulai Istvánnal.

2022.01.18 11:40:45

Atlétika MTI/K. B.

A sportoló hétfő este, a Stockholmban rendezett gálán vehette át az elismerést.