V. SZ. 2021.09.20 15:17 Frissítve: 2021.09.20 15:55

Baji Balázs: Az atlétika mindenre felkészít

A gyerekek számára a sportágválasztás sosem egyszerű, de a szülők helyzetét talán megkönnyíti, hogy az atlétika olyan sportág, amely az alapképességeket fejleszti, így az egyik legjobb belépő a sport világába.

(Fotó: Máté Réka)

A Magyar Atlétikai Szövetség a 2023-as budapesti világbajnokságra való felkészülés keretében indította el a Kölyökből Atléta Programot, melynek célja, hogy a hat–tíz éves gyerekek szülei könnyebben igazodjanak el a sportágválasztás labirintusában, különösen a szeptemberi iskolakezdés idején.

„Az atlétikát nem csak azért hívják a sportok királynőjének, mert az egyik legnépszerűbb aktivitás, hanem mert a futás, az ugrás és a dobás révén olyan alap mozgásformákat ölel fel, amelyekre más sportágakban is szükség van, így kiváló alapot ad a gyerekeknek” – mondta Baji Balázs, világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnoki ezüstérmes, kétszeres olimpikon gátfutónk, aki szerint az atlétika a lehető legjobb belépő a sport világába.

Aktív és mozgékony gyerekként ő is sok mindent kipróbált, de nem igazán tudott megragadni sehol, egy szerencsés véletlennek köszönhető, hogy egy diákolimpián egymásra találtak az atlétikával és későbbi nevelőedzőjével.

„Azonnal beleszerettem a sportágba, és idővel egyre inkább az életem részévé vált – tette hozzá Baji. – Az atlétika objektív, mérhető sportágként mindig hű képet ad arról, ki mire képes, arról nem beszélve, hogy az ember magához képest is nagy sikereket tud elérni. A másik fontos szempont a közösség, én is összetartó sportolói közegbe csöppentem, sok barátom onnan került ki.”

Szakértők szerint ennek az életkornak megfelelően a futás, az ugrás, a dobás, az egyéni és csapatjátékok, az akrobatikus gimnasztika, a küzdőfeladatok, valamint a prevenciós mozgások az ajánlottak, egy gyereknek pedig ezek minél széles spektrumára van szükség. A Kölyökből Atléta Program keretében működő foglalkozások alapja az atlétikai mozgások előkészítése, az általános sportra való felkészítés. A programról a kolyok.atletika.hu oldalon tudhat meg többet.

2021.10.21 21:43:46

Atlétika N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. A 75 esztendős gerelyhajító olimpiai bajnok, Németh Miklós montreali döntőjének minden mozzanatára emlékezni vélek, holott a győztes dobást nem láttuk egyenesben, mi, a televízió előtt kuksoló itthoniak.

2021.10.18 23:14:20

Atlétika SZABÓ GÁBOR

Száznegyven éve született Mudin István, aki az orosz fronton kézigránát-hajításban volt kénytelen jeleskedni.

2021.10.14 16:49:41

Atlétika B. D. K.

Michelle Jenneke már a modellszakma felé is ki-kikacsingatott.

2021.09.28 23:30:22

Atlétika VINCZE SZABOLCS

Befejezte a versenyzést a vb-bronzérmes gátfutó, de nem szakad el az atlétikától.

2021.09.21 22:42:06

Atlétika CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Arról, hogy lesz-e majd valamikor még itthon újra ugrógála, ma még csak annyit tudni, hogy sokan szeretnék, és egyfajta lobbizás is indult az érdekében.