Atlétikai vb: Nguyen Anasztázia 13. lett távolugrásban

Vágólapra másolva!
2022.03.20. 19:42
A belgrádi fedett pályás atlétikai világbajnokságon az utolsó magyar induló, Nguyen Anasztázia (MTK Budapest) a 13. helyen végzett 639 centis második kísérletével a női távolugrás vasárnapi fináléjában.
Nguyen Anasztázia (Fotó: Szabó Miklós) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
Nguyen Anasztázia (Fotó: Szabó Miklós) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

MAGYAR ÉRDEKELTSÉGŰ VERSENYSZÁMMAL kezdődött a belgrádi fedett pályás atlétikai világbajnokság harmadik, utolsó versenynapja, Szeles Bálint a 60 méteres gátfutás harmadik előfutamában állt rajthoz. Jól rajtolt, de gondjai akadtak a második gáttal, így nem tudta megközelíteni 7.69 másodperes egyéni csúcsát, és 7.81-es eredménnyel ötödik lett a futamában, összesítésben pedig a 35. helyet szerezte meg.

Reggel még úgy tűnt, a délelőtti program fő eseménye a férfi magasugrás fináléja lehet, amelyen az oroszok és a fehéroroszok kizárása miatt nem volt igazán erős a mezőny, de az olimpiai bajnok, a tehetsége mellett drámai vénával is megáldott Giamnarco Tamberi indulása garancia volt a jó versenyre és a közönségszórakoztató előadásra egyaránt. Az olasz atléta egyébként együttérzése jeleként jobb vállára ragasztotta az ukrán zászlót, és ukrán riválisai, Bohdan Bondarenko és Andrij Procenko nevét írta alá, akiknek hazájában háború dúl, miután megtámadta Oroszország.

Azonban végül a párhuzamosan rendezett női hármasugrás elvitte a show-t. Akárcsak a tavalyi nyári olimpián, a venezuelai Yulimar Rojas ezúttal is elképesztő formában versenyzett, és akárcsak Tokióban, a szerb fővárosban is világcsúccsal nyert. A hatból négy ugrása volt érvényes, valamennyi tizenöt méter fölötti kísérlet, ami azért is érdekes, mert a riválisai megközelíteni sem tudták ezt a határt. Már a második ugrásánál érezni lehetett, hogy van valami a levegőben, mert ha érvényes lett volna, valószínűleg már akkor megdönti saját, 2020. februárjában felállított 15.43-as fedett pályás világcsúcsát.

Aztán akárcsak Tokióban, Belgrádban is az utolsó kísérleténél még rá tudott tenni egy lapáttal, sőt, ezúttal hét centivel még a tavaly nyári rekordját is felülmúlta, és 15.74 -es ugrásával harmincegy centivel múlta felül az eddig legjobb fedett pályás eredményt, és megnyerte harmadik téli világbajnoki címét. Hogy mennyivel jár most a világ előtt, jól jelzi, hogy a második helyezett ukrán Marina Beh-Romancsuk kereken egy méterrel végzett mögötte.

Ezzel azonban nem volt vége a szenzációs eredményeknek, mert a délutáni versenyprogram elején az amerikai gátfutó, Grant Holloway a 60 méteres versenyszám középdöntőjében 7.29-es idővel célba érve robogott végig a rekortánon, beállítva saját, tavaly felállított világcsúcsát, amivel több mint két tizedet vert a mezőnyre, ezzel is jelezve, kirobbanó formában van és az ő vitrinjében lenne a legjobb helye a világbajnoki címnek. És jól gondolta, mert hihetetlen magabiztossággal, rontás nélkül futott le mindenkit a fináléban, majdnem egy méterrel ért célba a mezőny előtt, és nyerte meg a szabadtéri után a fedett pályás világbajnoki címet is.

A női távolugrás fináléjában az utolsó magyar induló, Nguyen Anasztázia a 13. helyen végzett 639 centis második kísérletével, a számot 706-os ugrásával a hazai pályán versenyző szerb Ivana Vuelta szerezte meg, aki tavaly szeptemberig Ivana Spanovics néven indult a világversenyeken. Rajta kívül a mezőnyben senki sem ugrott hét méter felett, a csarnok közönsége őt ünnepelte a legjobban.

És mikor már minden más versenyszám befejeződött, jött a csattanó, a 2020 óta verhetetlen svéd rúdugró, Armand Duplantis, miután erőlködés nélkül nyerte meg újabb bajnoki címét, a 620-as világcsúcsra ugrott, és a harmadik kísérlete sikerült is, így egy harmadik világcsúcs zárta a 18. fedett pályás világbajnokságot Belgrádban.

A lány, aki hatodikra nagyon nagyot ugrik

– Mintha saját magát is meglepte volna.
– Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek Belgrádban és részt vehetek a világbajnokságon, nagy nap ez nekem, mert egy álom vált valóra megint – nyilatkozta Yulimar Rojas világbajnok venezuelai hármasugró. – Remek formában éreztem magam, de az első ugrásoknál kisebb hibákat követtem el, amit az edzőmmel, a legendás kubai távolugróval, Iván Pedrosóval megbeszéltünk. Különleges kapcsolat van köztünk, szinte egyek vagyunk, tudjuk, mire gondol a másik, és mindketten büszkék vagyunk arra, amit Belgrádban elértünk. Remélem, egy nap elérem az ő rekordját, és öt fedett pályás világbajnoki címet szerzek.

– Az utolsó ugrása most is, és a tokiói olimpián is világcsúcs volt. Mit csinált másképp?
– Nem éreztem másnak, mint a többit, én ugyanúgy figyelek minden kísérletnél, felpörgetem magam: gyerünk, meg tudom csinálni, aztán próbálok könnyen ugrani. Tényleg nem tudom, miért ugrok ilyen nagyot az utolsó kísérletre, talán valami varázslat, talán csak a véletlen, vagy talán akkor jön ki az a kemény munka, amit beletettünk. Lehet, egy nap majd úgy emlékeznek vissza rám, mint a lányra, aki hatodikra mindig nagyot ugrott. Ugrás a dicsőségért!

– Már csak huszonhat centire van a tizenhat méteres álomhatártól. Ön szerint elérhető?
– Semmi sem lehetetlen, a tizenhat méteres álomhatár sem, csak keményen kell dolgozni érte. Az a mottóm, hogy ha hittel dolgozol, elérhetsz bármit. Minden okkal történik, és néha úgy érzem, én arra születtem, hogy tizenhat métert ugorjak, ez motivál nap mint nap. Az atlétika a világ legszebb sportága, ez a rekord pedig ott van a lábaimban!

„Nehezebb volt kijutni erre a világbajnokságra, mint itt helyezést elérni”
NGUYEN Anasztázia, távolugró: – Nehezebb volt kijutni erre a világbajnokságra, mint itt helyezést elérni, sajnálom, hogy most nekem ez a 639 centis ugrás volt a vége, de ahogy néztem, a nyolcas döntőhöz azért elég combos eredmények kellettek, korábban ennél gyengébb ugrás is elég volt hozzá. Kicsit több mint egy hete már versenyeztem itt belgrádi Stark Arénában, így volt időm megszokni az épített a pályát, engem nem is zavart, hogy kicsit dobogott. Most két nap pihenés vár rám, aztán el is kezdjük a felkészülést a szabadtérre.

SZELES Bálint, 60 m gát: – Jól érzem magam, végül is egy világbajnokságon futhattam! A rajtot nagyon jól elkaptam és az első gátra is szépen mentem rá, azonban magával a futással nem vagyok elégedett, mert rontottam a második gáton, onnantól pedig korrigálnom és erőlködnöm kellett, de a végére azért csak össze tudtam szedni magam. Eredetileg úgy voltam vele, hogy ez legyen örömfutás, de szerettem volna megdönteni az egyéni csúcsomat, vagy esetleg továbbjutni a középdöntőbe. Elsőre nem volt ez rossz, de a következő jobb lesz. A főversenyem a nyári szabadtéri Európa-bajnokság lesz, ott szeretnék jobb eredményt elérni.


Ingebrigtsent megtréfálták

Az olimpiai bajnok norvég Jakob Ingebrigtsen a második körben az 1500 méteres világbajnoki döntő élére állt, diktálta az iramot, és úgy nézett ki, jól tartalékol és végig tartani tudja az első helyét. Ezt másképp gondolta az etióp Samuel Tefera, aki végig tapadt fő ellenfelére, majd az utolsó kanyar után robbantott, és meg is előzte, hatalmas hajrát kivágva az utolsó egyenesen nem is hagyta magát visszaelőzni és 3:32.77 perces versenycsúccsal nyert.

18. FEDETT PÁLYÁS VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD
Férfiak. 1500 m. Világbajnok:
Samuel Tefera (Etiópia) 3:32.77, 2. Jakob Ingebrigtsen (Norvégia) 3:33.02, 3. Abel Kipsang (Kenya) 3:33.36. 3000 m. Vb: Selemon Barega (Etiópia) 7:41.38, 2. Lamecha Grima (Etiópia) 7:41.63, 3. Marc Scott (Nagy-Britannia) 7:42.02. 60 m gát. Vb: Grant Holloway (Egyesült Államok) 7.39, 2. Pascal Martinot-Lagarde (Franciaország) 7:50, 3. Jarret Eaton (Egyesült Államok) 7.53. Előfutamok: ...35. Szeles Bálint (magyar) 7.81, nem jutott be a középdöntőbe. Magas. Vb: Vu Szang Hjok (Dél-Korea) 234, 2. Loic Gasch (Svájc) 231, 3. Gianmarco Tamberi (Olaszország) 231. Rúd. Vb: Armand Duplantis (Svédország) 620 (világcsúcs, régi: Armand Duplantis, 619, 2022), 2. Thiago Braz (Brazília) 595, Christopher Nilsen (Egyesült Államok) 590. 4x400 m váltó. Vb: Belgium (Julien Watrin, Alexander Doom, Jonathan Sacoor, Kevin Borlée) 3:06.52, 2. Spanyolország (Bruno Hortelano-Roig, Inaki Canal, Manuel Guijarro, Bernat Erta) 3:06.82, 3. Hollandia (Taymir Burnet, Nick Smidt, Terrence Agard, Tony van Diepen) 3:06.90
Nők. 800 m. Vb:
Ajee Wilson (Egyesült Államok) 1:59.09, 2. Freweyni Hailu (Etiópia) 2:00.54, 3. Halimah Nakaayi (Uganda) 2:00.66. Távol. Vb: Ivana Vuleta (Szerbia) 706, 2. Ese Brume (Nigéria) 685, 3. Lorraine Ugen (Nagy-Britannia) 682, ...13. Nguyen Anasztázia (Magyarország) 639. Hármas. Vb: Yulimar Rojas (Venezuela) 15.74 (világcsúcs, régi: Yulimar Rojas, 15.43, 2020), 2. Marina Beh-Romancsuk (Ukrajna) 14.74, 3. Kimberly Williams (Jamaica) 14.62. 4x400 m váltó. Vb: Jamaica (Junelle Bromfield, Janieve Russell, Roneisha McGregor, Stephenie Ann McPherson) 3:28.40, 2. Hollandia (Lieke Klaver, Eveline Saalberg, Lisanne de Witte, Femke Bol) 3:28.57, 3. Lengyelország (Natalia Kaczmarek, Iga Baumgart-Witan, Kinga Gacka, Justyna Swiety-Ersetic) 3:28.59

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik