MTI/K. B. 2022.01.28 16:29 Frissítve: 2022.01.28 17:55

Atlétikai vb 2023: a WA az előkészületekről egyeztetett

A Magyar Távirati Iroda arról számolt be, hogy a héten Budapestre látogatott a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) küldöttsége azért, hogy a magyar szervezőbizottsággal együtt áttekintse a 2023-as szabadtéri világbajnokság előkészületeit, és – amint arról a WA és a Budapest 2023 Atlétikai Világbajnokságot Szervező Zrt. közös közleményben beszámolt – Jon Ridgeon, a delegáció vezetője elégedett volt a látottakkal, tapasztaltakkal.

2023 márciusában adják át a világbajnokságnak otthont adó stadiont (Fotó: Ripost/Markovics Gábor)

 

„Lenyűgözött a szervezőbizottság szenvedélye és víziója az eseménnyel kapcsolatban” – idézte őt a pénteki kommüniké. A nemzetközi szövetség vezérigazgatójának különösen tetszett, hogy a szervezők a vb-t arra is használnák, hogy fiatalok egész generációját ösztönözzék atletizálásra és a sportág követésére.

A nemzetközi delegáció tagjai megnézték az új Nemzeti Atlétikai Központot, amely Ridgeon szerint fantasztikus létesítmény, mind a világbajnokságra tervezett, mind pedig az eseményt követő atlétikai helyszínként. A stadion 2023 márciusára készül el, és három teszteseményt is rendeznek benne a vb előtt, köztük a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjat.

A küldöttség a szervezőkkel egyeztetett, illetve közösen részletes ütemterveket állított fel, továbbá a WA delegációja megnézte a maraton és a gyaloglás útvonalait is, amelyek részben a Duna-parton haladnak és érintik Budapest nevezetességeit.

Jon Ridgeon a látogatás végén – a tájékoztatás szerint – azt mondta: „Egy atlétikai világbajnokság megszervezése hihetetlenül komplex feladat. Úgy távozunk Budapestről, hogy meggyőződtünk róla: a felkészült magyar szervezőbizottság az esemény súlyához méltó energiát fektet a munkába és lenyűgöző víziója van a világbajnokságot és azt megelőző időszakot illetően. Budapest rendkívül izgalmas helyszín lesz 2023 augusztusában, és egy nagyszerű világbajnokságot várunk.”   

Deutsch Péter, a Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója elmondta: a nemzetközi szövetség és a hazai szervezőbizottság egységes csapatot alkotva készül a vb-re.

„Közös célunk a verseny sikeres lebonyolításán túl a magyar atlétika fejlesztése. Számunkra ez a hatalmas vállalkozás nem csupán a vb tíz napjáról szól. Fontos a vb sikere, de fontosak azok a szakmai programok is, amelyek a vb kapcsán indultak el és amelyeknek már most látszanak az első eredményei” – tette hozzá, példaként említve, hogy harminc százalékkal több gyerek választotta az atlétikát alap sportágának és kiemelkedő sikereket értek el a magyar versenyzők 2021-ben az utánpótlás világversenyeken.

Mindez – Deutsch Péter szerint –, kiegészülve az új Nemzeti Atlétikai Központ nyújtotta edzés- és versenylehetőségekkel azt eredményezheti, hogy a magyar atlétika további jelentős fejlődésnek indul, amely az elitversenyzők eredményeiben, az utánpótlás létszámában és versenyszervezőként a régiós központi szerepben is megmutatkozik.

2022.04.17 07:43:13

Atlétika VINCZE SZABOLCS

Még sportolóként tekint önmagára, de már tudja, hogy melyik lesz az utolsó versenye.

2022.04.04 15:32:41

Atlétika VINCZE SZABOLCS

Nyomornegyedből a világ tetejére: Venezuela nemzeti kincsére egyszerűen nem hat a gravitáció.

2022.02.25 12:29:47

Atlétika MTI, CS. B.

Gyulai Miklós úgy látja, 5-6 magyar atléta lehet majd ott a március 18-án kezdődő belgrádi vb-n.

2022.02.21 17:21:30

Atlétika THURY GÁBOR

Az egykori sprinter nyert universiadét, s a váltóban egymásnak adták a botot Gyulai Istvánnal.

2022.01.18 11:40:45

Atlétika MTI/K. B.

A sportoló hétfő este, a Stockholmban rendezett gálán vehette át az elismerést.