Atlétika: Világcsúcs, végre. Ez nagyon menő – Duplantis

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.09.18. 12:30
null
Armand Duplantis azt mondta: őrület, hogy megdöntötte Szerhij Bubka legendás rekordját (Fotó: AFP)
Armand Duplantis azt mondta: őrület, hogy megdöntötte Szerhij Bubka legendás, 6.14 méteres szabadtéri rúdugró rekordját a csütörtöki római Gyémánt Liga-viadalon.

A mindössze 20 éves svéd sztár éve parádés, februárban fedett pályán kétszer javította meg a világcsúcsot, előbb egy centivel ugrotta túl fedett pályán Renaud Lavillenie 2014 óta fennálló 6.16 méteres eredményét, majd február 15-én Glasgow-ban a 6.18-on is átjutott.

A szezont a koronavírus-járvány miatt nem lehetett a szokott módon befejezni, ahogy később a szabadtérit sem tudták az atléták a normális rendben elkezdeni, de Duplantis formáján a kényszerszünet sem rontott. A nyári versenyeken is folyamatosan győzött, eredményei javultak és szeptember elején Lausanne-ban 6.07 métert teljesített, csütörtök este pedig a legendás ukrán 1994. július 31-i ugrásánál is jobbat mutatott, ezzel minden idők legjobbját produkálta szabadtéren is.

„Világcsúcs, végre. Ez nagyon menő. Igazán akartam ezt a 6.15-ös eredményt. Ez tiszta őrület – nyilatkozta örömittasan a római Olimpiai Stadionban sikere után az Egyesült Államokban élő Duplantis, akinek édesapja amerikai, édesanyja svéd. – 2020 egy nagyon furcsa és őrült év. Korábban abban sem lehettem biztos, hogy milyen versenyeken indulhatok.”

A két évvel ezelőtt, 18 évesen Európa-bajnokságot nyert, tavaly világbajnoki ezüstérmes atléta számára még egy verseny hátra van a szezonból, egy hét múlva a dohai, idei utolsó GYL-viadalon is indul, aztán következhet – mint mondta – az ünneplés.

„Azt követően bulizhatok egyet és pihenhetek egy nagyot” – árulta el a közeljövőre vonatkozó terveit az egészen kivételes képességekkel rendelkező „Mondo”.

A csütörtöki eredményének azért nagy az értéke, mert az elmúlt évtizedek legjobb férfi rúdugrói mind Bubka szabadtéri produkcióját szerették volna felülmúlni. Ugyanakkor ez a sikeres kísérlet világcsúcsnak nem számít, mivel a nemzetközi szövetség 2000 óta nem különbözteti meg a fedett pályás és a szabadtéri rekordot, egy csúcsot tart nyilván, ami 2020. február 15. óta 6.18 méter.

DUPLANTIS UGRÁSA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik