Atlétika: Szögi István ismét a csúcs közelében futott

Vágólapra másolva!
2021.02.10. 00:18
null
Szögi István (középen) fantasztikus eredményt futott (Fotó: WA)
Három magyar állt rajthoz Franciaországban, a liévini versenyen Szögi István kis híján újabb országos rekordot futott 1500-on. Női 1500 méteren az etióp Gudaf Tsegay új világcsúcsot állított fel.

 

Három magyar atléta indult az észak-francia Liévin nyílt fedett pályás versenyén, a gátfutó Kozák Luca (DSC-SI) és Szűcs Valdó (Zalaszám-ZAC), valamint a középtávfutó Szögi István (SVSE), aki január 30-án 3:37.55 perces idővel megdöntötte a fedett pályás magyar rekordot 1500 méteren.

Kozák Luca harmadszor állt rajthoz, gáton azonban csak másodszor versenyzett, a Budapest-bajnokságon ugyanis hatvan méteren indult el. Mint mondta, szeretett volna végre futni egy jót síkon, mert már négy éve nem fért bele a versenynaptárába, és edzőjével, Suba Lászlóval is kíváncsiak voltak rá, milyen a „síkformája”, amely egyébként az erősségei közé tartozik. Múlt hét szombaton Metzben viszont már gáton is elindult, és 8.07 másodperces idővel harmadik lett.

„Tavaly 8.02-vel kezdtem a fedett pályás idényt, de most ezzel az eredménnyel is teljesen elégedett vagyok –   mondta lapunknak Kozák Luca. – Azt tűztük ki célként, hogy az első futásom 8.10-en belül legyen, s ez sikerült, de nyilván sok minden, több elem még nem volt az igazi. Kicsit óvatos voltam, inkább a biztos, tiszta futásra törekedtem, nem mertem annyira kockáztatni. Vissza kell még szoknom a versenyzéshez.”

A 24 éves debreceni sprinter célja a téli szezonban, hogy megjavítsa 7.97-es országos csúcsát, amelyet a 2019-es glasgow-i fedett pályás Európa-bajnokság elődöntőjében állított fel, s úgy gondolja, erre megvan minden esélye. Apropó, téli Eb: márciusban, Torunban a döntőbe jutást várja el magától, két éve a bokaficama miatt a fináléban nem futhatott. És ha már ott van, szeretne éremért csatázni.

A liévini fedett pályás viadalt nem kezdte kirobbanóan, igaz, nagyon erős mezőny gyűlt össze, Kozák 8.11-es idejével nyolcadik helyen jutott a késő esti döntőbe. Amelyben aztán célfotó döntött, a holland Nadine Visser nyert 7.91-gyel, Kozák pedig ötödik lett idei legjobbjával, 8.06-os idővel. A fináléba jutás nem sikerült Szűcs Valdónak, aki 7.74-gyel hatodik lett futamában.

Szögi Istvánnak azért is lehetett különösen jó a liévini verseny, mert élesben tudta tesztelni, mire képes az európai élvonalhoz képest. Az 1500 méteres síkfutás mezőnyében ott volt a háromból kettő Ingebrigtsen fivér, Filip és a kontinentális csúcsot tartó Jakob, aki a hajrában nagyon egyedül maradt, és 3:31.80 perccel új Európa-csúcsot ért el. Szögi fantasztikus eredménnyel, 3:37.58 lett hatodik, mindössze három századdal elmaradva saját fedett pályás országos csúcsától.    

NŐI VILÁGCSÚCS 1500 MÉTEREN
A Liévinben rendezett fedett pályás viadalon Gudaf Tsegay világcsúcsot állított fel női 1500 méteren. Az etióp középtávfutó kiválóan versenyzett, az utolsó körökben egyedül haladva óriási tempót diktált, és 3:53.09 perccel ért célba. Tsegay honfitársa, Genzebe Dibaba hét éve felállított rekordját (3:55.17 perc) javította meg, több mint két másodperccel.
Közel volt a rekord férfi 60 gáton és 3000 méteren is. Előbbin az amerikaiak sztárja, Grant Holloway 7.32 másodpercet száguldott, ami csak két századdal gyengébb a brit Colin Jackson 1994-ben elért csúcsánál. Utóbbi számban pedig az etióp Getnet Wale produkált emlékezeteset, fantasztikus utolsó köröket produkált, és 7:24.98 perces eredményével mindössze nyolc századdal maradt el a kenyai Daniel Komen 23 éve Budapesten felállított csúcsától.
(MTI)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik