Atlétika: robbanások a bostoni maratonin, halottak, sebesültek

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2013.04.15. 21:38
null
Vértócsa, sebesültek, katasztrófaelhárítók Bostonban (Fotó: MTI)
Két robbanás történt hétfő délután a bostoni maratoni helyszínén, a cél közelében. A szervezők közlése szerint bombák okozták a tragédiát, amelynek az eddigi jelentések szerint két halálos áldozata és száznál több sebesültje van.

A The Boston Globe első értesülései szerint a sérültek száma több tucatnyi lehet, későbbi jelentések a sebesültek számát legalább százra taksálták. A versenyzők egy része az incidens miatt nem fejezhette be a távot. A rendőrség lezárta a környéket.

Szemtanúk súlyos sebesülésekről számoltak be, az egyik futó – aki éppen célba ért az első robbanás időpontjában – arról beszélt: legalább 25-30 embert látott hiányzó végtagokkal.

Arról kezdetben nem volt információ, hogy baleset történt vagy terrorakció. Később a szervezők közölték: a két robbanást bomba okozta. A két detonáció között mintegy 10 másodperc telt el. A CNN úgy tudja, hogy a Mandarin Hotelben egy bombának gyanított tárgyat találtak. A The Boston Globe szerint a Lenox Hotelt kiürítették.

(Fotó: MTI)
(Fotó: MTI)

Jackie Bruno, a New England Cable News helyszínen tartózkodó riportere „leírhatatlan horrorról" számolt be Twitter-üzenetében. A Massachusetts General Hospital eddig négy sebesült fogadásáról számolt be, de jelezte, újabb páciensekre számítanak. A Boston Globe és a Fox News három halálos áldozatról tudott, a sérültek számával kapcsolatban az első értesülések ellentmondásosak voltak. A CNN szerint eddig négy embert szállítottak kórházba, ám a The Boston Globe úgy értesült, hogy több tucatnyian sebesültek meg.

Szövetségi információk szerint a washingtoni Fehér Ház környékét lezárták, New Yorkban a hatóságok terrorellenes intézkedéseket foganatosítottak, bizonyos kiemelt fontosságú helyekhez, szállodákhoz terrorelhárítókat vezényeltek. Bostonban a tömegközlekedés egyes szolgáltatásait felfüggesztették.

A bostoni rendőrség későbbi tájékoztatása szerint ketten haltak meg – egyikük egy nyolcéves gyermek az NBC értesülése szerint –, huszonhárman pedig megsebesültek. A sebesültek közül hatan kritikus állapotban vannak.

Az Egyesült Államok elnöki hivatala jelezte: Barack Obama és munkatársai forródrótban vannak a helyszínen dolgozó hatóságiakkal, és folyamatosan elemzik, milyen biztonsági intézkedésekre van szükség. Joe Biden alelnök egy éppen zajló telefonos konferencián kijelentette: „Nyilvánvalóan bombarobbantás történt, de részleteket nem ismerek. Nem tudom, ki tette ezt és miért, egyáltalán életben van-e még”.

A bostoni rendőrség részéről Ed Davis rögtönzött sajtótájékoztatóján megerősítette: történt egy harmadik robbanás is Bostonban, a JFK Könyvtárban, de a hírek később arról szóltak, hogy ez nem volt összefüggésben a maratoni befutójánál történt robbanásokkal. Későbbi információk szerint a tűzszerészek további két robbanószerkezetet találtak és hatástalanítottak Bostonban. A belváros több épületét kiürítették a közelükben az utcán talált gyanús csomagok miatt.

A CBS News azt jelentette, hogy a rendőrségnek van felvétele egy „gyanúsítottról", míg a New York Post megbízható forrásra hivatkozva arról írt: az egyik sebesültről azt gyanítják, hogy köze van a robbantáshoz. A Boston Police ugyanakkor azt közölte, hogy egyelőre nem történt őrizetbevétel.

Felröppent a hír, hogy Bostonban szüneteltetik a mobiltelefon-szolgáltatást, megakadályozandó, hogy mobil segítségével esetleg újabb robbanóeszközöket hozzanak működésbe. Ezt a sajtóértesülést később a hatóságok cáfolták, és az egyes szolgáltatáskimaradásokat a hálózatok túlterheltségével magyarázták.

Magyar idő szerint nem sokkal éjfél után Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke rövid tévébeszédben kifejezte maga és felesége részvétét az áldozatok hozzátartozóinak, és elismeréssel szólt a tragédia után a munkájukat hősiesen végző rendőrökről, tűzoltókról, önkéntesekről. Obama elnök leszögezte: bár még nem tudják, ki tette ezt és miért, előbb-utóbb megtalálják a válaszokat ezekre a kérdésekre, és a tettesek nem ússzák meg a felelősségre vonást.

Az először 1897-ben megrendezett Boston Marathon az egyik legnagyobb presztízsű utcai futóverseny a világon, az idén is több mint 25 000 futó állt rajthoz. A versenyzőket százezrek biztatják ilyenkor az utcákon. A robbanások két órával azt követően történtek, hogy a győztesek célba értek. A férfiaknál az etióp Lelisa Desisa, a nőknél a kenyai Rita Jeptoo nyert.

A vasárnapi London Maratoni szervezői megdöbbenéssel fogadták a Bostonból érkező híreket, azok hatására felülvizsgálják saját biztonsági előkészületeiket, de feltett szándékuk, hogy megrendezik a versenyt.



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik