Atlétika: Fred Kerley az év legjobbját futotta 100 méteren

MTI/D. S. B.MTI/D. S. B.
Vágólapra másolva!
2022.06.24. 10:28
null
Fred Kerley a 2022-es év eddigi legjobbját futotta (fotó: AFP)
Fred Kerley 9.83 másodperccel a világ idei legjobbját futotta a férfiak 100 méteres távjának előfutamában csütörtökön, az amerikai atlétikai bajnokság és vb-válogató nyitó napján, a nyári világbajnokságnak is otthont adó Eugene-ben.

A tavalyi tokiói olimpián ezüstérmes Kerley ezzel toronymagasan a legjobb idővel jutott tovább. Ott lesz a vágtaszám következő körében a legutóbbi világbajnokságon aranyérmes Christian Coleman is, aki januárban tért vissza 18 hónapos doppingeltiltásából. Coleman – aki címvédőként biztosan rajthoz állhat az idei vb-n – 10.08-at futott, míg Trayvon Bromell 10.10 másodperccel lépett tovább.

A női sprintszámban óriási meglepetésre az előfutamból sem jutott tovább az előző év egyik legjobbja, Sha'Carri Richardson: a 22 éves versenyző rosszul rajtolt, 11.31 másodperces idejével pedig futamában csak ötödik lett, így ebben a számban biztosan nem lesz vb-induló. Richardson a tavalyi olimpiai válogatón 10.86-ot futott, később azonban marihuánahasználat miatt eltiltották, így Tokióban már nem szerepelhetett.

Az előfutamokban a legjobb időt ezúttal a tavaly váltóban ötkarikás ezüstérmes Aleia Hobbs érte el 10.88 másodperccel.

A szezon végén visszavonuló, 36 éves Allyson Felix 52.30-as teljesítménnyel magabiztosan jutott tovább 400 méteren. A hétszeres olimpiai bajnok sprinter először 21 évvel ezelőtt indult az amerikai válogatón.

A férfiak ugyanezen távján a tokiói 4x400-as váltóval aranyérmes Michael Norman 44.72-t teljesített, a 800-as világbajnoki címvédő Donavan Brazier 1:46.49-cel idei legjobbját érte el.

Női 400 gáton a világcsúcstartó, olimpiai címvédő Sydney McLaughlinnak 54.11-gyel nem okozott gondot a továbbjutás, női kalapácsvetésben ugyanakkor a vb-címvédő DeAnna Price csak negyedik lett.

A versenynap elején bejelentette visszavonulását Jennifer Suhr, a 2012-es londoni ötkarikás játékok rúdugró aranyérmese.

Az amerikai válogatóról minden számban a legjobb három kvalifikál a július 15-én kezdődő, számukra hazai vb-re, amelyen minden számban ott lehetnek a címvédők is.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik