VINCZE SZABOLCS
2020.02.04 16:01 Frissítve: 2020.02.04 16:46

Atlétika: Doppingügyben csak a zéró tolerancia az elfogadható – Sebastian Coe

A Nemzetközi Sportújságíró-szövetség (AIPS) meghívására Budapestre látogató Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke exkluzív interjút adott a Nemzeti Sportnak.

Sebastian Coe (középen) a dohai vb-nek járó AIPS-médiadíjjal (Fotó: Tumbász Hédi)

 

– A tavalyi atlétikai világbajnokság kapta az AIPS médiadíját a legjobb sajtókiszolgálásért, de azért voltak hiányosságok Dohában is. Melyek voltak a vébé tanulságai?
– A torna elején valóban akadtak foghíjak a lelátókon, de a végére az egyik legjobb légkör alakult ki, amit valaha tapasztaltam a világbajnokságok történetében. Nem mehet minden olyan gördülékenyen, mint ezen a budapesti AIPS-kongresszuson, nem lehet minden helyszínre és eseményre ráhúzni a mi megszokott és jól működő formuláinkat, főleg, ha a sportágat világszerte akarjuk népszerűsíteni. Nem függhet a politikától sem, a sportnak túl kell mutatnia ezen, bátornak, átütőnek kell lennie, el kell vinnünk új országokba, új közösségekhez, olyanokhoz, ahol megszólíthatjuk a fiatalokat. Az atlétika globális sportág, nem csak hat-hét országban űzik, szeretik.

– Egy évvel elhalasztották az idei fedett pályás világbajnokságot a koronavírus miatt. Nem volt más lehetőség?
– Januárra teljesen nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy ezt a versenyt nem tudjuk megrendezni. Nehéz helyzetbe kerültek volna a sportolók és a szervezőbizottság is. De törölni semmiképpen sem akartuk, inkább úgy döntöttünk, elcsúsztatjuk egy évvel – csak találjuk meg a megfelelő lebonyolítási rendet a fedett pályás Európa-bajnokság és az Ausztráliában sorra kerülő tájfutó-világbajnokság mellett, mert ezek a versenyek időben nagyon közel vannak egymáshoz. Ám továbbra is tartom, ez volt a legészszerűbb döntés.

Sebastian Coe és a Nemzeti Sport újságírója, Vincze Szabolcs (Fotó: Tumbász Hédi)


– Miért nem sikerül évek óta megegyezni a súlyos doppingügybe keveredő és eltiltott oroszokkal?

– Pofonegyszerű: meg kell felelni a Nemzetközi Atlétikai Szövetség kritériumainak, amelyek nagyon világosak és egyértelműek. A legnagyobb gondot az orosz atléták dokumentumainak és tartózkodási helyének a meghamisítása jelenti, nekik is el kell fogadniuk, hogy csak ennek tisztázása esetén van mód a folytatásra. Ha végre megértjük egymást, és meg tudunk ebben egyezni, akkor van remény. Nem vagyunk olyanok, mint más sportági szövetségek, ebben az ügyben határozottnak kell maradnunk. Doppingügyben csak a zéró tolerancia az elfogadható.

2023.01.09 13:01:22

Atlétika nemzetisport.hu

Augusztus 19. és 27. között rendezik meg a 19. szabadtéri vb-t a magyar fővárosban.

2023.01.04 13:34:32

Atlétika nemzetisport.hu

A francia Mahiedine Mekhissi-Benabbad 37 évesen hagy fel az akadályfutással.

2022.12.30 15:24:35

Atlétika nemzetisport.hu

Münchenben Eb-ezüstöt nyert, fedett pályán és szabadtéren is megdöntötte az országos csúcsot.

2022.12.18 22:07:43

Atlétika nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Budapest következő nyara tele van nem csak sportrendezvény-ígéretekkel, ahogy az illik is egy világváros esetében. A bokrétának egyértelműen az atlétikai vb ígérkezik. 2023-ban a sportág első világbajnokságának negyvenedik évfordulója lesz, így az elmúlt évtizedek hőseinek felvonulását is valószínűsíti.

2022.12.14 17:26:36

Atlétika nemzetisport.hu

Pap Márk: Az elkövetkezendő tíz évben szeretnék történelmet írni, szeretném, hogy emlékezzenek rám!