Atlétika: Takács Boglárka megdöntötte a 100 méter országos csúcsát

Vágólapra másolva!
2024.05.26. 18:55
Takács Boglárka saját csúcsát javította meg 100 méteren (Fotó: Szabó Miklós, archív)
Takács Boglárka saját országos csúcsát megjavítva, 11.11 másodperces eredménnyel megnyerte a női 100 métert vasárnap, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség kontinentális sorozatának bronz kategóriájú budapesti versenyén.

 

A BHSE 22 éves sprintere tavaly több alkalommal is faragott a klasszikus vágtaszám magyar rekordján, melyet 2023. július 13. óta egészen mostanáig 11.14 másodperccel tartott.

A világbajnoki elődöntős sprinter az idei szabadtéri szezonban is jó formát mutatott, a dohai Gyémánt Liga-versenyen 11.17-tel ötödik lett, néhány napja pedig Besztercebányán tudott ezüst kategóriás viadalt nyerni. Így egyértelmű esélyesként várta a vasárnapi futamot, melyen a négyes pályán rajtolt a 11.09 másodperces egyéni csúccsal rendelkező amerikai Shannon Ray mellől. Takács a rajtot kiválóan kapta el és féltávig az amerikai mellett futott, onnan viszont fokozatosan lépett el tőle, végül nagy fölénnyel győzött, 11.11 mp-es eredménye pedig úgy még értékesebbnek mondható, hogy csupán 0,7 méter/másodperces hátszél segítette a futam során.

Azt akartam, hogy jól fusson és ez egy jó futás volt – nyilatkozott az MTI-nek Németh Roland, Takács edzője, a férfi 100 méter országos csúcstartója. – Ezt most merte futni. Ez a verseny egy állomás az évben, és úgy gondolom, hogy egészen jól állunk.”

Azt gondolom, hogy igazolja azt az elvárást és azt a formát, amit régóta várunk. Ebben az esztendőben nagyon stabil és látszik az a szisztematikus munka, amit edzőjével végez – mondta Takács Boglárkáról Gyulai Miklós, a magyar szövetség elnöke, korábbi kiváló sprinter, aki nem titkolta, lát még további fejlődési lehetőséget a BHSE klasszisának futásában. – Azt láttam, hogy ebben a futásban még van, ami azt jelenti, hogy a 11.07-es olimpiai szint az megvan benne, a kérdés, hogy ez ki fog-e jönni. Az Európa-bajnokságon erre lehet majd lehetőség.”

Gyulai Miklós ehhez azt is hozzátette, hogy akkor sincs baj, ha Takácsnak nem jön össze az ötkarikás szint, mert ezzel a mai eredménnyel és az elmúlt időszakban nyújtott teljesítményével már tulajdonképpen biztos olimpiai résztvevőnek nevezhető.

A Magyar Nagydíj-sorozatba tartozó viadalon korábban a világbajnoki bronzérmes Halász Bence idei legjobbjával, 77.77 méterrel megnyerte a férfi kalapácsvetést, női 400 méter gáton pedig Mátó Sára diadalmaskodott kiváló, 55.49 másodperces eredménnyel, óriási egyéni csúcsot elérve.

Férfi 100 méteren a dominikai Melbin Marcelino 10.28 mp-cel győzött, míg a legjobb magyar a harmadikként végző Illovszky Dominik lett 10.37-tel.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik