Szűcs Szabina saját magát is meglepte azzal, hogy kijutott a fedett pályás vb-re

SZENDREI ZOLTÁNSZENDREI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.02.16. 09:59
null
Fotó: Magyar Atlétikai Szövetség
A fedett pályás szezon egyik legnagyobb meglepetése a többpróbázó Szűcs Szabina teljesítménye. A BHSE fiatal atlétája előbb január végén megdöntötte Krizsán Xénia U23-as magyar csúcsát ötpróbában, majd nemrég tovább javította rekordját. 4588 pontot gyűjtve nyerte meg a szám országos bajnoki címét, amivel a világranglista második helyére ugrott, és kijutott a márciusi fedett pályás világbajnokságra.

– Nem mindennapos dolog ilyen gyakran rekordot dönteni, pláne nem többpróbában. Mi az, ami most ennyire összeállt?
– Korábban is volt már néhány jó eredményem, de eddig fejben nem tudtam összerakni, hogy minden számban stabilan hozzam a legjobbam – mondta a Nemzeti Sportnak a BHSE 22 éves fiatalja. – Persze az is benne van, hogy az egyes versenyszámokban fejlődtem is, de ezelőtt könnyen elveszítettem a motivációm, ha valami nem sikerült. A téli alapozás során végig úgy mentem le az edzésekre, hogy azoknak minden pillanatában maximálisan megcsináljam a gyakorlatokat, ne maradjon bennem semmi. Nyáron meglett a sportszervező diplomám, amit az ELTÉ-n szereztem meg, így több időm lett a sporttal foglalkozni. Végre összeállt a dolog, régóta vártam már erre.

– Ráadásul először pont nagy elődje, Krizsán Xénia csúcsát tudta még pár hete átadni a múltnak. Mennyire inspirálták az ő sikerei?
– Nagy motivációt adott a számomra a tavalyi budapesti vb-n elért negyedik helye, és Nemes Rita szereplését is jó volt látni. Kettejük eredményeit ugyanúgy végig követtem, és inspiráltak, ahogyan edzőm, Zsivoczky-Farkas Györgyi sikerei is még gyerekkoromban. Mindannyiuknak vannak olyan erősségeik, amikből lehet tanulni. Györgyi fejben nagyon erős versenyző volt, kitűnő küzdőszellemmel.

– Zsivoczky-Pandel Attila személyében egy korábbi fantasztikus többpróbázó az edzője. Mi az, ami különlegessé teszi a közös munkát vele?
– Attilát egy nagyon jó szakembernek tartom, megtalálta, hogy mik azok az edzésmódszerek, amiknek a hatására fejlődni tudok. Györgyi is ott van néhány edzésemen és a versenyeimen, ilyenkor ő is ellát néhány jó tanáccsal. A Honvédban ráadásul szuper csapattársakkal edzhetek, jobb közeget el sem képzelhetnék, mint amilyen ebben az egyesületben van. Az egyéni sportolók általában magukkal vannak elfoglalva, de nálunk ez más, tudunk örülni egymás sikereinek is. Jó a közösség, hétvégén is ott voltak és szurkoltak nekem, majd velem örültek a sikeremnek.

– Három és fél éve költözött fel Kecskemétről Budapestre, mennyire volt nehéz megszokni a nagyvárosi létet? Hány edzése van egy héten?
Elég nehéz volt 18 évesen eljönni otthonról, mert nagyon szoros kapcsolatom van a családommal. Budapesten minden új volt, az elején egyedül is voltam. Az első év nagyon ráment erre, a második évben már kezdtem ebből kijönni, és a harmadik évben megjöttek az eredmények is. Most, hogy már nem kell egyetemre járnom, és csak a sportra koncentrálhatok, megemelkedett az edzésszám is. Általában kilencszer edzek egy héten, és emellé jönnek még a kiegészítő munkák és a gyógytorna is. Az elmúlt fél évben reggeltől estig a pályán voltam, edzés, alvás, étkezés – ez volt a napi rutinom, aztán hétvégén irány haza Kecskemétre a családomhoz. Sokan nem bírják ezt a mókuskereket, de teljesen más az, amikor az ember 11 éves kora óta arra vágyik, hogy csak az atlétikával tudjon foglalkozni. Számomra pont ezért minden nap egy öröm volt az elmúlt fél évben.

– Az ötpróba vagy a hétpróba fekszik önnek jobban?
– Mivel a fontosabb versenyek hétpróbában szabadtéren vannak, ezért hosszú távon annak kellene majd jobban feküdnie. A gerelyhajításom ráadásul jobb is, mint amire súlylökésben képes vagyok, ami felhúzhatja a pontszámom a fedett pályához képest. Egyébként az összes versenyszámot szeretem, de az ugrások, azon belül is a távolugrás a kedvencem.

– Első felnőtt világeseményére készülhet, ráadásul világranglista-másodikként utazhat a fedett pályás vb-re. Mire számít, mit hozhat Glasgow?
– Igazából nem számoltunk vele, hogy már fedett pályán ennyire kijön a lépés, a júniusi Európa-bajnokságra készültünk. Nagy megtiszteltetés, hogy ott lehetek Glasgow-ban, mert a fedett vb-n csak 12-en indulhatnak ötpróbában. Szeretném tovább javítani a korosztályos országos csúcsom, meglátjuk, hogy ez helyezésben mire lesz elég.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik