Dél-Afrika: kiengedték a börtönből a barátnőjét meggyilkoló Pistoriust

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2024.01.05. 09:24
null
Kiengedték a börtönből Oscar Pistoriust (Fotó: Getty Images)
Feltételesen elhagyhatta a dél-afrikai börtönt az első sportolóként paralimpián és olimpián is indult atléta, Oscar Pistorius, aki még 2013. február 14-én, Valentin-napon gyilkolta meg barátnőjét, Reeva Steenkampot.

A most 37 éves, hatszoros paralimpiai bajnok futót hosszas tárgyalás után 2016-ban ítélték 13 év börtönre, miután több lövéssel végzett Steenkamppal. Pistorius azzal védekezett, hogy a fürdőszobaajtón keresztül sütötte el a fegyvert, barátnőjét pedig betörőnek hitte, ám a bíróság szerint a gyilkosság előre megfontolt volt.

Pistoriust első körben vétlen emberölés miatt ítélték el, de a vád később gyilkosságra módosult. Az atléta 2014-ben meg is kezdte ötéves büntetésének letöltését, azonban kiengedték és házi őrizetbe helyezték, majd egy évvel később gyilkosság vádjában találták bűnösnek és újra börtönbe kellett vonulnia. A futót először hat esztendőre ítélték el, de később ezt 13 és fél évre emelték.

Az illetékes bizottság az elmúlt években többször megvizsgálta Pistorius ügyét, s noha tavaly márciusban még elutasította a kérelmét, november végén már arról számoltunk be, hogy a bíróság hibázott, amikor kiszámította, mikor szabadulhat feltételesen a sportoló. Az eredeti számítások szerint csak 2024 augusztusában engedhették volna ki, ám a hiba miatt a bíróság úgy döntött, hogy 2024. január 5-én feltételesen szabadlábra helyezhetik Pistoriust.

A dél-afrikai törvények szerint minden elkövető jogosult a feltételes szabadlábra helyezésre, miután letöltötte teljes büntetésének felét, s ehhez a ponthoz érkezett el Pistorius is, aki el is hagyhatta a börtönt – írja a BBC, kitérve arra is, hogy az atléta szigorú feltételek szerint fog élni, amíg büntetése le nem jár 2029-ben, addig többek között a médiának sem nyilatkozhat.

Az 1986-ban született dél-afrikai sportolónak 11 hónapos korában, veleszületett rendellenesség miatt kellett amputálni mindkét lábát térd alatt. A hatszoros paralimpiai bajnok Pistorius volt az első olyan parasportoló, aki részt vett az épek ötkarikás játékán is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik