Atlétika: újra edzősködik a legjobb magyar rúdugró

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.10.26. 11:08
null
Bagyula István az Ikarus BSE-nél dolgozik (Fotó: Nemzeti Sport)
Augusztus óta az Ikarus BSE-nél dolgozik Bagyula István, a valaha volt legjobb magyar rúdugró, aki már tapasztalt edzőnek számít, de először dolgozik egy komplett csoporttal.

Az atlétikában nagyon jól cseng az egykori rúdugró Bagyula István neve, aki 1991 júliusa óta tartja a versenyszám országos csúcsát 592 centivel, és igen nehéz elképzelni, hogy ezt a közeljövőben képes lesz megdöntetni valaki. 2000-ben kellett visszavonulnia egy térd­műtét után, és szinte azonnal elkezdett edzőként dolgozni, 2001 és 2008 között kisebb-nagyobb megszakításokkal a távolugró Vaszi Tünde edzéseit irányította, aki ekkor ugrotta a mai napig élő, 686 centiméteres országos csúcsát, bronzérmet szerzett a 2002-es Európa-bajnokságon, majd olimpiai és világbajnoki döntőbe jutott.

„Amikor befejeződött a közös munkánk, hosszabb ideig nem foglalkoztam sem az atlétikával, sem az edzősködéssel, azonban néhány éve úgy alakult, hogy véletlenül visszataláltam a sportághoz – mondta Bagyula István a Nemzeti Sportnak. – Egy korábbi tanítványom, Szekeres Zsolt szeretett volna veteránversenyekre felkészülni, és megkérdezte, nem foglalkoznék-e vele újra. Így indult, majd az edzések rendszeressé váltak. Aztán 2019 novemberében az Ikarus BSE atlétájával, Kéri Tamással is elkezdtem dolgozni, ami ugyancsak rendszeres lett, és meg is lett az eredménye, 29 évesen ezüstérmes lett a tavalyi országos bajnokságon, 530 centis egyéni csúccsal.”

Közben lett egy másik tanítványa is a klubnál, Kiss Kiara, majd a körülmények úgy alakultak, hogy idén augusztusban felkérték, edzőként csatlakozzon az Ikarus BSE-hez. Jelenleg van egy tizenegy tagú rúdugrócsoportja, benne 15 és 19 év közötti fiatal sportolókkal, akiknek heti négy edzést tart, ezenkívül foglalkozik két tízéves gyerekkel is, akikkel heti háromszor találkozik.

„Ha lett volna rá lehetőség, már korábban visszatértem volna az edzői pályára, de nem úgy alakult   – fogalmazott az 54 éves Bagyula, aki naponta két órát autózik Tökölről a fővárosi Ikarus-pályára, és ugyanannyit vissza, egy héten öt napot jár be, és reggeltől estig ott van. – De nemcsak edzést tartok, én magam is edzek a pályán, és kísérletezem saját magamon, azaz amit elvégeztetek a tanítványaimmal, előtte kipróbálom én is. Például egy általam készített, a futásnál a bokát segítő szerkezetet, vagy egy bokát, Achilles-inat és vádlit karbantartó gyakorlatot, amit ugyancsak én találtam ki.”

Bagyula István tapasztalt edzőnek számít, ugyanakkor eddig mindig csak egyéni foglalkozásokat tartott, korábban sosem volt még csoportja, ezért ő is folyamatosan tanul és képezi magát.   

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik