Atlétikai vb: a háromszoros világbajnok, aki egy ikonikus ölelés főszereplője lett – VIDEÓ

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.08.10. 11:21
null
Barsim a Gyulai István Memorialon 2018-ban (Fotó: Dömötör Csaba)
„Láss csodát!” – biztat az augusztus 19-én kezdődő 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság szlogenje. Reményeink szerint a budapesti kilenc versenynap élmények sorát hozza majd mind az új stadion lelátóin helyet foglalók, mind az év legnagyobb sporteseményét a közvetítések révén világszerte figyelemmel kísérő atlétikabarátok számára. Hogy milyenekre gondolunk? A vb rajtjáig felelevenítjük az elmúlt negyven év legnagyobb, legkülönlegesebb, legmaradandóbb világbajnoki teljesítményeit – mai epizódunkat Mutaz Essza Barsimnak szenteljük, az egyetlen magasugrónak, aki három szabadtéri világbajnoki címet szerzett.

2017. AUGUSZTUS 13., LONDON

A szudáni származású, de már Katarban született és ott felnőtt Mutaz Essza Barsimnak, Ázsia legjobb magasugrójának olimpiai és világbajnoki ezüstje már volt, amikor a londoni világbajnokságon 26 évesen leiskolázta a mezőnyt. A selejtezőben négy hibátlan ugrása volt, a döntőben szintén elsőre vitte mind az öt magasságot 235 centiméterig– azzal már meg is volt az arany. Immár világbajnokként emeltette öt centivel magasabbra a lécet, de a 240 felett nem sikerült átrepülnie.

Tegyük hozzá: azóta is csupán kétszer. Élete legjobbját (243) 2014-ben ugrotta, abban az évben akadt egy 242 centiméteres ugrása is, legutóbb 2015-ben járt 241 felett, míg az eddigi utolsó sikeres 240 centis ugrását Székesfehérváron, a 2018-as Gyulai Memorialon produkálta.

De az aranygyűjtésnek még korántsem volt vége.

TIZENEGY UGRÁS 2017-ből, BENNE A VB-ARANYAT ÉRŐ 235 CENTIMÉTER


AZ A BIZONYOS 243 BRÜSSZELBEN, 2014 NYARÁN

2019. OKTÓBER 4., DOHA

A hazai pályán, Katarban rendezett világbajnokság természetesen különleges helyet foglal el Barsim karrierjében. Az egy évvel korábbi fehérvári nagy ugrások, a világcsúcskísérletek „ára” súlyos, nemcsak a testet, hanem a lelket is megviselő bokasérülés volt, de a dohai vb-n a világklasszis már ereje teljében volt.

A selejtezőben természetesen hibátlanul ugrott, azonban a versenyen 233 centin váratlanul kétszer is hibázott. A lelki teher… Harmadszorra aztán átjutott felette, de lépéshátrányba került a semleges színekben versenyző orosz Mihail Akimenkóval szemben. A 237 centiméteren viszont elsőre átlibbent– és több ugrásra nem is volt szüksége az aranyéremhez.

Ez volt az első címvédés férfi magasugrásban a szabadtéri világbajnokságok során, Barsim egyúttal a második olyan ugró lett – a világcsúcsot 245 centiméterrel 1993 nyara óta tartó Javier Sotomayor után–, aki kétszeres világbajnoknak mondhatta magát.

A DOHAI DIADAL PILLANATAI

2022. JÚLIUS 18., EUGENE

Az amerikai világbajnokság selejtezőjének kötelező feladata szokás szerint hibátlanul ment, és a döntőben sem rontott ugrást 237 centiméterig, mind a hat magasságot elsőre vitte. Utolsónak maradt riválisa, a lépéshátrányban lévő dél-koreai Vu Szang Hjok hiába menekült fel 239 centire, mindkétszer leverte azt, ami azt jelentette: Barsim harmadszor is világbajnok lett. Egy kísérletet engedett meg magának a nyolc éve eredménytelenül ostromolt 242 centin, nem sikerült.

Az előzőekből következik, hogy oregoni diadalával Barsim az első magasugró lett, aki háromszor nyert szabadtéri világbajnoki címet.

Ha Budapesten érmet szerez– és a 32 éves atléta az idei toplista éllovasaként nem turistaként érkezik –, ebben is egyedül marad a csúcson: pillanatnyilag neki (három arany, egy ezüst), valamint két már visszavonult kiválóságnak, a kubai Sotomayornak (két arany, két ezüst) és az orosz Jaroszlav Ribakovnak (egy arany, három ezüst) van négy szabadtéri vb-érme férfi magasugrásban.

S ha már idei toplista: az első helyet birtokló Barsim 236-ig jutott ebben az évben – ezzel Gyémánt Liga-versenyt nyert Chorzówban –, az amerikai JuVaughn Harrison és az orosz Danyil Liszenko 235-tel követi, majd jön az olasz Gianmarco Tamberi és a német Tobias Potye 234-234-gyel.

EGY LEHETŐSÉGE VOLT A 236 CENTIRE AZ IDÉN CHORZÓWBAN – MEGUGROTTA!

Nem világbajnokságon történt, de Barsimról írva még ilyen egy rövid összeállításból sem hagyhatjuk ki azt a sporttörténelmi estét, amikor eldőlt, hogy a tokiói olimpiának két aranyérmese lesz férfi magasugrásban. Ő és az olasz Tamberi– régi jó barátja– 237 centiméterig mindent elsőre átugrott, a 239 egyiküknek sem sikerült, a két kimerült atléta között jöhetett volna a „szétugrás” az aranyért.

Éppen ezt kezdte magyarázni nekik a versenybíró, amikor Barsim feltette az azóta a sporttörténelem legemberibb megnyilvánulásai között idézett kérdést: „Kaphatunk két aranyérmet?”

Merthogy a sport nemcsak a versengésről, hanem a barátságról, a szolidaritásról, az egymás iránti tiszteletről és szeretetről is szól. Az emlékezetes, üzenetértékű esetről meséljen a filmfelvétel:

A VERSENYSZÁM A BUDAPESTI VILÁGBAJNOKSÁGON
FÉRFI MAGASUGRÁS
Selejtező:
augusztus 20. Döntő: augusztus 22.
NŐI MAGASUGRÁS
Selejtező: augusztus 25. Döntő: augusztus 27.

A VILÁGBAJNOKSÁG TELJES IDŐRENDJE ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik