A világbajnoki címeim közül a budapesti a legkülönlegesebb – Yulimar Rojas

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2023.08.27. 10:06
null
A venezuelai Yulimar Rojas hasonlóképpen nyert világbajnokságot, mint ahogyan az edzője, a kubai Iván Pedroso olimpiát (Fotó: Szabó Miklós)
Edzője, Iván Pedroso tanácsai sokat segítettek Yulimar Rojasnak a hatodik sorozat előtt, az olimpiai bajnok venezuelai hármasugró utolsó kísérletével védte meg világbajnoki címét Budapesten.

Sydney, 2000. A férfi távolugrás döntőjének utolsó sorozata előtt az ausztrál Jai Taurima meglepetésre 849 centiméterrel vezet, hatodikra viszont a nagy esélyes kubai Iván Pedroso 855-tel az élre ugrik, és miután riválisa nem javít, olimpiai bajnoki címet ünnepelhet.

Budapest, 2023. Öt sorozat után a világcsúcstartó venezuelai Yulimar Rojas csak a nyolcadik helyen áll női hármasugrásban, majd hosszasan beszélget edzőjével, bizonyos Iván Pedrosóval. Modellezi a karmunkát, a nekifutást és a lécfogást, rákészül az utolsó ugrására, a közönség segítségét kéri. Utolsó kísérletét követően reménykedve visszanéz a gödörre, majd kiírják az eredményt is: 15.08 méter. A címvédő nyolc centivel átveszi a vezetést az ukrán Marina Beh-Romancsuktól, aki nem tud válaszolni, így ismét Rojas a világbajnok.

„Iván a legjobb edző a világon. Amikor az ötödik sorozat után odamentem hozzá, azt mondta, tudja, hogy hatodikra megcsinálom, és tényleg megcsináltam – elevenítette fel a párbeszédet a döntő után a 27 éves Rojas. – Tudatosította bennem, hogy nincs vége a versenynek, volt még egy ugrásom, vagyis maradt esélyem az újabb világbajnoki címre. Ő is volt már ilyen helyzetben, több fontos versenyt nyert meg az utolsó kísérletével, ezért elhittem neki, amit mondott. A hatodik nekifutáshoz már a harcos Yulimar állt oda, aki bizonyította, hogy mentálisan erős és magabiztos.”

45, 66 és 58 centiméter – ennyivel előzte meg a második helyezettet az előző három nagy világversenyen Rojas, aki Budapesten is egyértelmű esélyes volt, de hiába próbált meg mindent, nehezen állt össze a mozgása. Saját mércéjével mérve a hatodik ugrása sem volt tökéletes, de aranyat ért – a világklasszis attól világklasszis, hogy akkor is képes győzni, amikor nincs igazán jó napja.

„A világbajnoki címeim közül a budapesti a legkülönlegesebb, mert ezért kellett a legtöbbet szenvednem – mondta mosolyogva Rojas, aki a Nemzeti Sport kérdésére a fantasztikus hangulatról is beszélt. – Már az első ugrásom előtt éreztem a közönség szeretetét és energiáját, nagyon jólesett, hogy ennyien szurkoltak nekem és hozzásegítettek az újabb aranyérmemhez. Gyönyörű a stadion, nagyszerű a pálya, szeretnék még visszatérni Budapestre, hogy jobb teljesítménnyel háláljam meg a támogatást. Ezúttal sokáig nem úgy alakult, ahogy elterveztem, háromszor is beléptem, egyszerűen nem éreztem a ritmust. Saját magamat is le kellett győznöm a verseny közben, de túllendültem a nehézségeken, az utolsó kísérletemnél pedig már nem az eredményen görcsöltem, csak az volt a célom, hogy az élre ugorjak.”

Sikerült, ahogy kezével a közönségnek és a fotósoknak is mutatta, Yulimar Rojas immár négyszeres világbajnok szabadtéren. Budapesten nem ugrott világcsúcsot, még csak idei legjobbját sem szárnyalta túl, mégis biztosak lehetünk benne, hogy élete végéig emlékszik majd a péntek esti versenyre.

ATLÉTIKAI VB
NŐI HÁRMASUGRÁS, DÖNTŐ
1. Yulimar Rojas (Venezuela) 15.08
2. Marina Beh-Romancsuk (Ukrajna) 15.00
3. Leyanis Pérez Hernández(Kuba) 14.96

Az atlétikai vb-ről a Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja:Csinta Samu, Németh Andrea, Patai Gergely, Vincze Szabolcs, Nagy-Pál Tamás (videó), Pusztai Viola (videó), Szabóky Zsolt, Árvai Károly (fotó), Szabó Miklós (fotó), Török Attila (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik