Atlétika: Kerley és Jefferson nyerte a 100 métert az amerikai bajnokságon

MTI/D. S. B.MTI/D. S. B.
Vágólapra másolva!
2022.06.25. 10:04
null
Fred Kerley a elődöntős rekordja után a finálét is megnyerte (Fotó: Getty Images)
A férfiaknál a tavalyi tokiói olimpián ezüstérmes Fred Kerley, a nőknél pedig Melissa Jefferson nyerte a 100 méteres síkfutást az amerikai atlétikai bajnokság és világbajnoki válogató pénteki napján, a nyári világbajnokságnak is otthont adó Eugene-ben.

Fred Kerley már az előfutamból is toronymagasan a legjobb idővel jutott tovább, majd az elődöntőben a világ idei legjobbját futotta 9.76-tal. Később a finálét is uralta, 9.77 másodperces eredménnyel győzött. Marvin Bracy és Trayvon Bromell lett a második és a harmadik 9.85-tel és 9.88-cal.

A legutóbbi világbajnokságon győztes Christian Coleman, aki a doppingszabályok megsértése miatt másfél éves eltiltást kapott és januárban tért vissza, nem állt rajthoz a döntőben, de címvédőként szabadkártyát kapott a vb-re.

A női sprintszámban Melissa Jefferson remek, 10.69-es idővel nyert, igaz, a futását segítette a hátszél. Az előfutamokban a legjobb időt a tavaly váltóban olimpiai ezüstérmes Aleia Hobbs érte el, aki a fináléban – három századdal elmaradva a győztestől – második lett. Harmadikként Twanisha Terry zárt 10.74-gyel.

Az amerikai válogatóról minden számban a legjobb három kvalifikál a július 15-én kezdődő, számukra hazai vb-re, amelyen minden számban ott lehetnek a címvédők is.

A pályafutása utolsó országos bajnokságán versenyző Allyson Felix hetedikként került be a 400 méter döntőjébe, de várhatóan - függetlenül a végső helyezésétől - a váltó tagjaként ott lesz a vb-csapatban.

Ami a dobószámokat illeti, a Tokióban aranyérmes Valarie Allman magabiztosan nyerte a női diszkoszt 66.92 méterrel, míg a kétszeres vb-második Sandi Morris a világ idei legjobbjával, 4.82 méterrel győzött női rúdugrásban. A női magasugrásban a vb-harmadik Vashti Cunningham lett a legjobb 1.93 méterrel.

A férfiaknál a világcsúcstartó Ryan Crouser 23.12 méteres dobással győzött súlylökésben – ez is a világ idei legjobbja –, Rayvon Grey pedig egyéni legjobbjával, 8.19 méterrel nyerte a távolugrást.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik