Atlétika: Európa nyerte a leggyorsabbak csatáját

Vágólapra másolva!
2022.03.20. 00:12
A világbajnokság második versenynapjának legjobban várt döntőjében, hatvanméteres síkfutásban először csapott össze a világcsúcstartó amerikai Christian Coleman és az olimpiai bajnok olasz Lamont Marcell Jacobs – óriási csatában, célfotóval utóbbi nyert.
Lamont Marcell Jacobs (balra), Marvin Bracy és Christian Coleman fedett pályán, hatvan méteren még sohasem csapott össze – most viszont elképesztő futást mutattak be 
A GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Szabó Miklós)
Lamont Marcell Jacobs (balra), Marvin Bracy és Christian Coleman fedett pályán, hatvan méteren még sohasem csapott össze – most viszont elképesztő futást mutattak be A GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Szabó Miklós)

 

MEGLEHETETT VOLNA A DÖNTŐ
A kisebb sérülés miatt visszalépő Kozák Luca nélkül kezdődtek a hatvanméteres gátfutás küzdelmei, és az időeredményekből kiderült, hogy a DSC-SI versenyzője – hacsak nem követ el nagy hibát – nagy valószínűséggel bejutott volna a döntőbe, legalábbis ha a formáját nézzük. Két és fél héttel a világbajnokság előtt, a nyíregyházi országos bajnokságon 7.92-es országos csúccsal nyert, de ebben a szezonban már öt nappal korábban is nyolc másodpercen belül futott Torunban. Belgrádban az amerikai Gabriele Cunningham például kereken 8 másodperces eredménnyel biztosította helyét a fináléban, amelyben a francia Cyréna Samba-Mayela diadalmaskodott 7.78-cal, előtte a harmadik gátban viszont nagyot bukott a 19 éves svájci Ditaji Kambundji, akinek nővére, a hatvanméteres síkfutást megnyerő Mujinga ott szurkolt a sajtótribün alatt húgának. Az időket elnézve pedig Kozák Luca a középmezőnyben végezhetett volna, nem sokkal lemaradva a dobogóról.

Élete első felnőttvilágversenyén indult Illovszky Dominik, a Budapesti Honvéd húszéves sprintere, aki a belgrádi fedett pályás atlétikai világbajnokságon a hatvanméteres síkfutás harmadik előfutamában állt rajthoz. Az első rajtot visszalőtték, miután a Sierra Leone-i Foday Kallon kiugrott, éppen a hatos pályán induló magyar versenyző mellől. Megzavarhatta, hogy nem sokkal a futópálya mellett a granadai hétpróbázó, Lindon Victor éppen hangos csattanással rontott rúdugrásban.

A futam egyébként kifejezetten erős volt, hárman értek célba 6.60-on belül, Illovszky hatodik lett 6.67-tel, összesítésben pedig a 27. helyen végzett, de az is kiderült, hogy egy könnyebb futamban már a 6.66-os idő is továbbjutást ért, sőt, a szerencsés venezuelai David Vivas 6.69-cel jutott be a délutáni középdöntőbe.

A délelőtti program egyetlen fináléjában, női magasugrásban az ukrán Jaroszlava Mahucsik nyert 202 centis kísérletével, amely után (kék-sárga zászlóval a vállán) győzelmét a hazájában harcoló ukrán katonáknak ajánlotta, akik lassan egy hónapja védik őket az országot a behatoló orosz hadsereggel szemben. A Stark Arena közönségétől óriási tapsot kapott.

NYILATKOZATOK

Lamont Marcell JACOBS, világbajnok, 60 m: „Nekem mindig ugyanaz a célom: a legfontosabb versenyeken, a legfontosabb pillanatokban legyek a legjobb formában. Ha két aranyérmet nyer az ember egymás után két világversenyen, az már nem lehet véletlen. A belgrádi győzelmem megerősíti azt, amit tavaly Tokióban elértem. A világbajnokság előtt nagyon motivált, hogy a címvédővel és világcsúcstartóval csaphatok össze, az volt a célom, hogy olyan közel kerüljek hozzá, amennyire csak tudok. Nagyon boldog vagyok, hogy le is tudtam győzni! Nagyszerű futam volt, végig koncentráltam, Coleman jobban rajtolt nálam, de igyekeztem minél közel maradni hozzá, az utolsó métereken pedig nem is láttam, ki nyert, A sikeres fedett pályás szezon után sem veszünk vissza, ebben az évben mindent meg akarok nyerni, amit lehet, ezért ott leszek az amerikai világbajnokságon és a müncheni Európa-bajnokságon is.”

Christian COLEMAN, ezüstérmes, 60 m: „Vegyes érzelmeim vannak, mert eszembe jut mindaz, amin keresztül mentem, hogy itt lehessek. Szeretek a legjobbak ellen küzdeni, Marcell pedig az olimpiai bajnok, ezért nagyon vártam ezt az összecsapást. Jól rajtoltam, és a szemem sarkából láttam, hogy hárman együtt futottunk, és sokáig fogalmam sem volt, ki lett az első. Mivel mindig nyerni akarok, most is győzni akartam, de nem érzek csalódottságot, hiszen egy világklasszis mezőnyben szereztem ezüstérmet, és nem sokon múlott, hogy megvédjem a címem. Tiszteljük egymást ezekkel a srácokkal, és remélem, szabadtéren is megküzdhetünk majd egymással. Újra kezdem megtalálni a ritmusomat, versenyről versenyre egyre jobb formában vagyok.”

A norvég Jakob Ingebrigtsen az ezerötszáz méteres síkfutás előfutamát végig kézben tartotta, az élen futva akkor gyorsított a tempón, amikor akart, és amikor a döntőbe jutás már biztos volt, az utolsó métereken úgy tűnt, direkt beengedte maga elé az etióp Teddese Lemit, akinek mintha presztízskérdés lett volna, hogy – akárcsak a tokiói olimpia előfutamában – legyőzze a 21 éves olimpiai bajnokot, és otthon mesélhesse a haveroknak, hogy ő aztán nagy Ingebrigtsen-specialista. A norvég viszont láthatóan nem különösebben foglalkozott ezzel, és lazán bekocogott a célba másodikként – majd kihajtja magát a vasárnapi döntőben.

Az első délutáni fináléban, férfi nyolcszáz méteren az egész stadion felállva tombolt, mindenki hangosan szurkolt a spanyol Mariano Garcíának, aki az utolsó kanyarban előzte meg Noah Kibetet, a kenyai azonnal visszatámadott, de már nem tudta megfogni. Tizenöt századdal García nyert, aki célba érkezése után bemutatta jellegzetes „motorkerékpáros” ünneplését: egyik térdét felemelte, kezét ökölbe szorította, mintha a kormányt fogná, és úgy tett, mintha éppen berúgná a motorját. Nem sokkal később a hétpróbázók utolsó versenyszámában, ezerméteres síkfutásban alaposan kihajtotta magát a mezőny, a célba érkezés után a tíz versenyző úgy feküdt kinyúlva a rekortánon, mint tíz tekebábu, amelyeket épp feldöntött egy óriási tekegolyó. Végül összesítésben az olimpiai bajnok kanadai Damian Warner nyert.

Az egész nap legjobban várt döntője a férfi hatvanméteres síkfutásé volt, amelyben összecsapott egymással a világ jelenlegi leggyorsabb embere, a címvédő amerikai Christian Coleman, aki fedett pályán, a legrövidebb távon a legutóbbi húsz versenyét megnyerte, de aki doppingvétségeivel az elmúlt években saját maga alatt vágta a fát, például ki kellett hagynia a tavalyi nyári olimpiát is. Amit így hirtelen a riválisává előlépő olasz Lamont Marcell Jacobs nyert meg – 9.80-as Európa-csúccsal győzött Tokióban.

A célfotó Jacobst hozta ki győztesnek
A célfotó Jacobst hozta ki győztesnek

 

Fedett pályán, hatvan méteren még sosem csaptak össze, és mivel egymást elkerülve simán megnyerték az elő-, valamint a középdöntős futamaikat, bizonyították, hogy mindketten remek formában vannak, és nagy összecsapásra lehet számítani az esti döntőben, amelybe Jacobs a világ idei legjobb idejével (6.45) jutott. A fináléban aztán óriási csatában szinte egyszerre ért a célba a Jacobs, Coleman, Marvin Bracy trió, és hosszú másodpercekig mindannyian a kijelzőt szuggerálva az eredményt várták, annyira nem volt egyértelmű, ki ért be elsőként.

A célfotó végül Jacobst hozta ki győztesnek, Coleman századra ugyanannyi idővel, 6.41-gyel lett második. Az olasz sprinter az első atléta, aki a százméteres olimpiai győzelme után egyből meg tudta nyerni a fedett pályás hatvanméteres síkfutást is.

Élete első felnőttvilágversenyén indult Illovszky Dominik
Élete első felnőttvilágversenyén indult Illovszky Dominik

MINIINTERJÚ – ILLOVSZKY Dominik (sprinter, 60 m)

„Már azzal is elégedett vagyok hogy kijutottam ide”

– Izgult élete első világversenyén?
– Annyira nem éreztem feszültséget magamban, inkább azt mondanám, megvolt bennem a drukk, hogy egy ilyen csarnokban, nagy közönség előtt futhatok.

Nem zavarta meg, hogy önök mellett éppen hétpróbaverseny zajlott? Az egyik ellenfele ki is ugrott.
– Nem, mert ilyenkor nagyon koncentrálok, a rajtnál már csak magunkra és a lövésre figyelünk, minden mást ki kell zárni. Az sem zavart meg, hogy a mellettem lévő versenyzőt kizárták, van ilyen, erre a helyzetre is fel kell készülni.

A futásával és az idejével meg van elégedve?
– Még vissza kell néznem, de erős futam volt, erős ellenfelekkel. Úgy éreztem, nem sikerült rosszul a rajtom, de már azzal elégedett vagyok, hogy kijutottam. Itt, Belgrádban szerettem volna kicsivel jobb eredményt elérni, de ez most így sikerült.

Melyiket szereti jobban, a hatvan- vagy a százméteres síkfutást?
– A hatvan a kedvencem, mert úgy érzem, egyelőre jobb vagyok benne, de a százat is szeretem, amelyen az utolsó negyven méteren viszont még dolgozni kell. Hatvanon a rajt is többet számít, de a felgyorsulás szakasza talán fontosabb, ami a százra is jól jön majd.

Mi lesz az idei főversenye?
– Idén nincs korosztályos világverseny, ezért a felnőtt Európa-bajnokságra készülünk, de a jövő évi U23-as Európa-bajnokság a fő célunk.

18. FEDETT PÁLYÁS VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD

Férfiak. 60 m. Világbajnok: Lamont Marcell Jacobs (Olaszország) 6.41, 2. Christian Coleman (Egyesült Államok) 6.41, 3. Marvin Bracy (Egyesült Államok) 6.44. Előfutamok: ...27. Illovszky Dominik (magyar) 6.67, nem jutott a középdöntőbe. 400 m. Vb: Jereem Richards (Trinidad és Tobago) 45.00, 2. Trevor Bassitt (Egyesült Államok) 45.05, 3. Carl Bengtström (Svédország) 45.33. 800 m. Vb: Mariano García (Spanyolország) 1:46.20, 2. Noah Kibet (Kenya) 1:46.35, 3. Bryce Hoppel (Egyesült Államok) 1:46.51. Súly. Vb: Darlan Romani (Brazília) 22.53, 2. Ryan Crouser (Egyesült Államok) 22.44, 3. Tomas Walsh (Új-Zéland) 22.31. Hétpróba. Vb: Damian Warner (Kanada) 6489 pont, 2. Simon Ehammer (Svájc) 6363, 3. Ashley Moloney (Asztrália) 6344. Nők. 400 m. Vb: Shaunae Miller-Uibo (Bahama-szigetek) 50.31, 2. Femke Bol (Hollandia) 50.57, 3. Stephenie Ann McPherson (Jamaica) 50.79. 1500 m. Vb: Gudaf Tsegay (Etiópia) 3:57.19, 2. Axumawit Embaye (Etiópia) 4:02.29, 3. Hirut Meshesha (Etiópia) 4:03.39. 60 m gát. Vb: Cyréna Samba-Mayela (Franciaország) 7.78, 2. Devynne Charlton (Bahama-szigetek) 7.81, 3. Gabriele Cunningham (Egyesült Államok) 7.87. Magas. Vb: Jaroszlava Mahucsik (Ukrajna) 202, 2. Eleanor Patterson (Ausztrália) 200, 3. Nagyezsda Dubovickaja (Kazahsztán) 198. Rúd. Vb: Sandi Morris (Egyesült Államok) 480, Katie Nageotte (Egyesült Államok) 475, 3. Tina Sutej (Szlovénia) 475

A VASÁRNAPI PROGRAM
10.05: 60 m gát, férfiak, előfutamok (Szeles Bálint). 10.45: magas, férfiak, döntő. 11.00: hármas, nők, döntő. 12.10: 3000 m, férfiak, döntő. 16.35: rúd, férfiak, döntő. 17.05: 60 m gát, férfiak, elődöntő. 17.37: távol, nők, döntő (Nguyen Anasztázia). 18.05: 800 m, nők, döntő. 18.35: 1500 m, férfiak, döntő. 19.25: 60 m gát, férfiak, döntő. 19.40: 4x400 m váltó, férfiak, döntő. 19.55: 4x400 m váltó, nők, döntő

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik