Atlétika: három európai szintű magyar eredmény női távolban

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2020.07.22. 19:40
null
Nguyen Anasztáziának lökést adna az olimpiai szint elérése (Fotó: Török Attila)
Izgalmas versenyt hozott a hétvégi, tatabányai ugróverseny, amelyen női távolugrásban különösen szorosan alakult a végeredmény, a dobogósok között mindössze hét centi volt a különbség: Farkas Petra (Bp. Honvéd) 664-gyel nyert, mögötte Nguyen Anasztázia (MTK Budapest) végzett 661-gyel, Lesti Diána (TSC-Geotech) pedig 657-es egyéni csúccsal lett harmadik. Ezek az ugrások nemzetközi szinten is jók, amit jelez, hogy mindhárom benne van az idei nyolc legjobb európai eredményben.

„Nagyon jó hangulatú verseny volt a tatabányai, úgy éreztük, végre újra mi, sportolók vagyunk a középpontban – mondta Nguyen Anasztázia, aki tízszeres országos bajnok sprinterként 2018-ban váltott távol­ugrásra, amelyben tavaly már bejutott a dohai világbajnokság döntőjébe. –   Úgy éreztem, viszonylag jól ment, pedig még a szezon elején járunk. Az elmúlt hónapokban a külföldi edzőtáborok ugyan elmaradtak, ezért a mennyiségi munka kevesebb volt, de nagyjából mindent el tudtunk végezni, a klubom és a szövetség mindig biztosított pályát.”

VÉLEMÉNYEK

Szabó Dezső, Nguyen Anasztázia edzője: „Naszti jó fizikai állapotban van, számítottam ilyen eredményre, ugyanis versenyről versenyre egyre jobb. Úgy érzem, még kicsit mindig gyorsabban fut, mint amiből jól el tudna ugrani. Tíz lépésből például kiemelkedő eredményeket képes elérni, de most már húszlépéses nekifutásnál tartunk, innen lehet nagy sebességet elérni, ezért nem engedek belőle, hadd szokja! Nagyon jók a rugói, a sprintermúltjából adódóan nagyon dinamikus, a gyorsaság az erőssége, viszont az ugródeszkát még nem mindig érzi, nem korrigál tökéletesen, amin javítani kell, ám ezt csak sok ugrással lehet. Összességében nagyon kedvező a kép, ebből szerintem országos csúcs is kijöhet.”

Szenczi László, Farkas Petra edzője: „Bár ekkora ugrásra nem számítottam, mégsem volt váratlan Petra eredménye Tatabányán. Az edzések alapján hatszáznegyven-hatszázötven centit vártam, igaz, a verseny mindig más. Petra öt éve ugrik távolba magasabb szinten, a technikája nagyjából szerintem rendben van, bár időnként azért be-beüt valami hiba, amit javítunk. A gyorsaságon sok múlik ebben a versenyszámban, Petra ezen a téren sem rossz, mert könnyebb alkat, nála nem annyira az erő dominál. Mentálisan meglepően erős, elszánt, eddig már többször is megmérette magát, és sosem izgulta túl, sosem betlizett. Sok van még benne, a tokiói olimpia sikerülhet – vagy szinttel, vagy ranglistáról.”

A 27 éves sportolónak ez volt a harmadik versenye az idei szabadtéri idényben: előbb július 4-én az MTK felkészülési viadalán 636-ot ugrott, 15-én a finnországi Lahtiban pedig 649-et. Tavalyi 677-es egyéni csúcsa csak öt centire van a 682-es olimpiai szinttől.

„Nem tűzök ki számszerű célokat, mert csak korlátozzák az embert, viszont nagy lökést adna a szint teljesítése, a tudat, hogy erre is képes vagyok” – fogalmazott Nguyen, aki idén inkább arra koncentrál, hogy minél jobban csiszolja a technikáját, ami centikben is meg fog mutatkozni.

A tatabányai versenyt Farkas Petra nyerte meg 664 centis utolsó kísérletével. Még sohasem kezdte ilyen jól az évadot, tavaly például 613 centis volt az első ugrása.

„Megleptem magam ezzel az eredménnyel, hiszen nem kezdtem különösebben jól, az első kísérletem biztonsági volt, a második pedig érvénytelen, a többiek közben jól ugrottak, Naszti 661-gyel kezdett, és Dia is 648-at ért el, így nekem is fel kellett szívnom magam – elevenítette fel a viadalt a Honvéd 21 éves ugrója, aki szintén részt vett a tavalyi vb-n, de nem jutott be a fináléba.  –  A harmadik ugrás után azonban felszabadultam, mert be kell vallanom, előtte volt bennem egy kis félsz, hogy ilyen hosszú kihagyás után mire leszek képes.”

Farkas Petra szerint a járványhelyzet miatti hosszabb felkészülés is belejátszik a jó szezonkezdetbe, és úgy érzi, elsősorban a robbanékonyságán kell még javítania a nekifutás végén, hogy a gyorsaságot és lendületet át tudja vinni az ugrásba.

Idén nagy nemzetközi viadal híján mindketten az országos bajnokságot (augusztus 8–9.) és a székesfehérvári Gyulai Memorialt (augusztus 19.) tekintik főversenyüknek, amelyek elég közel vannak egymáshoz ahhoz, hogy a csúcsforma kitartson. És bár az olimpiai szintet még egyikük sem teljesítette, az ötkarikás ranglista alapján jelenleg mindketten részt vehetnének a tokiói játékokon: Nguyen a 21., Farkas pedig a 30. helyen áll a 32-es mezőnyben.

A hétvégi Honvéd-kupán újra összecsapnak ők hárman – a versenyszámnak nagyon jót tenne, ha rivalizálásuk itthon minél hosszabb ideig tartana.     
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik