Erőlködés nélkül vágta zsebre a Wigant a Manchester United

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.08.11. 14:57
null
Van Persie? Igen! És akkor a gól is garantált (Forrás: Action Images)
Elkezdődött az új idény az angol labdarúgó-bajnokságban is, aminek csalhatatlan jele volt, hogy az angol Szuperkupáért játszott az előző szezon bajnoka, a Manchester United, valamint a kupagyőztes, a Wigan együttese. A jelenleg a másodosztályban szomorkodó Wigannél igazán nagy dobás lett volna a győzelem, mert a manchesteri sikert szinte mindenki készpénznek vette. A papírfoma nem borult, Robin van Persie két góljával simán nyert a bajnok.

Bemutatkozott az MU kispadján David Moyes, viszont nem volt ott a pályán Wayne Rooney, akivel kapcsolatban a szigetországban kész ténynek veszik, hogy a Chelsea-ben folytatja. Ki tudja, vajon a vállsérülést mi váltotta ki...

És bemutatkozott „valaki” más is, mégpedig a Sólyomszem elnevezésű gólvonal-technológia, amely aztán mindegyik bajnokin „figyelni” fogja, áthaladt-e a labda a gólvonalon.

„Százötven éve nem volt ilyen mértékű fejlesztés az angol futballban. A játék lényege elég egyszerű: juttasd át a labdát a gólvonalon. A mi célunk az, hogy segítsük a bírókat, hogy ne legyen többé kétes szituáció, és a játék arról szóljon, amiről kell” – mondta Alex Horne, a szövetség főtitkára.

Érdekesség, hogy az állítólag sérült Rooney David Moyes szerint játszani fog az angol válogatottban Skócia ellen a szerdai barátságos meccsen…, viszont nem lesz ott a Swansea ellen jövő vasárnap. Moyes eszerint jövőbe lát.

Alig jöttek ki a csapatok, máris egyértelművé vált, hogy a Manchester ragadja magához a kezdeményezést. A Wigan játékosai csak pillanatokra tudták megtartani a labdát, az elsősorban a jobb oldalon futó támadásokkal operáló Manchester ellen.

Aztán az első valamirevaló akció végén máris megszerezte a vezetést a Manchester United. A gólt „természetesen" Robin van Persie szerezte, akitől a következő szezonban a legtöbbet várja a futballszerető közvélemény. A 6. percben bal oldalon futott fel Evra, felnézett, majd középre adott. Az álmélkodó Wigan-védők között a tizenegyespont környékén ugorhatott fel fejelni Van Persie, aki hihetetlenül pontosan fejelte a labdát a jobb kapufa tövébe, éppen a hálóba. Carson hiába nyújtózott, nem érte el a labdát. 0–1

A gól szinte fejbekólintotta a kék-fehéreket, és alig-alig tudták megtartani a labdát. Elsősorban keménységekkel vétették észre magukat, de ez kevés volt a hatékony támadásvezetéshez. A gól után a Manchester United könnyedén passzolgatott, nem erőltette a támadásokat, a Wigan pedig egyszerűen nem tudott kibontakozni. Húsz perc is kevés volt a kupagyőztesnek, hogy eljusson a „vörös ördögök" kapujáig.

A félidő első felében egyszerűen momentumai sem voltak a Wigannek, rendszeresen nem értették meg egymást a játékosok, sokszor amatőr hibákat követtek el. Jellemző, hogy 32 percre volt szüksége a kék-fehéreknek, hogy eljussanak a Manchester kapujáig.

A 38. percben aztán növelhette volna előnyét a bajnok. Welbeck kapott szép átadást a tizenhatoson belül, egy pillanatig sem hezitált, jobbal, fordulásból megcélozta a kapu bal oldalát, de Carson résen volt, és bravúrral kiütötte a veszélyes lövést.

Lehet, hogy ez volt az ébresztő a Wigannek, mert a félidő hátralévő részében beszorították a Manchestert. Így aztán még egy helyzetet is fel tudtak mutatni, hiszen a 43. percben Holt és Vidics csapott össze 24 méterre a Manchester kapujától, és a Wigan kapott szabadrúgást. A szabadrúgás után a manchesteri védők nem figyeltek oda Boyce-ra, aki az ötös bal oldali sarkánál fejelhetett, de a fejes elment a gólvonal előtt. De Geától bemehetett volna, Barnett pedig már nem érte el a másik kapufánál.

A legnagyobb jóindulattal sem lehetett azt mondani, hogy jó a meccs, kisebb szenvedéssel ért fel a látvány. A Wigan nem tudott, a Manchester nem akart többet kiadni magából. A félidőre úgy vonulhattak a csapatok, hogy ha a Wigan nem bújik ki a bőréből, búcsút mondhat kupaálmainak.

A második félidőt aktívan kezdte a Wigan, akár támadásszerűségnek is lehetett nevezni azt, amit műveltek. Sokáig azonban ez sem volt elég, hogy helyzetbe kerüljenek. A Manchester United mintha csak a lehető legkevesebb energiával akarta volna lehozni a találkozót.

Aztán az 59. percben megrázta magát a Manchester, Perch pechhes megmozdulása pedig azt jelentette, hogy már kettővel vezetett a bajnok. Van Persie kevergetett a tizenhatos vonalánál a jobb oldalon, kapura is fordult, gyenge lövését simán védte volna Carson, de Perch belelépett a lövésbe, és a lábáról a kapu bal oldalába vágódott a labda. 0–2

Ebben a pillanatban a Manchester United játékosai úgy gondolták, ez a meccs már eldőlt, támadtak-támadgattak minden különösebb elán nélkül, de tehették, mert a Wigan a harmatnál is gyengébb volt.

A 75. perc környékén ismét aktívabbá vált a bajnokcsapat, mintha a Wigan ellőtte volna eddig elő sem szedett puskaporát. Ettől kezdve a hosszabbítás négy percét leszámítva jóval többet támadott a Manchester, de jellemző módon kapura azért nem volt veszélyes.

Meglehetősen gyenge meccs végén a Manchester félgőzzel is biztosan nyert, zsákban van tehát az idei első trófea. Hogy ez a játék mire lesz később elég? Meg nem lehet mondani. De a Wigannél vélhetőleg erősebb ellenfelek várnak a bajnokra.

A meccsen megcsodálhattuk a londoni napfényt, de a labdarúgás szépségéből alig valamit lehetett látni. David Moyes azért örülhetett, Van Persie jó formában van, ráadásul megszerezte az első trófeát a csapatával. És azért ez is valami.

PERCRŐL PERCRE

90+4. perc: Vége a mérkőzésnek, 2013-ban a Manchester United nyerte meg az angol Szuperkupát! 0–2
88. perc: Espinoza még harcol. Abból is látszik, hogy kapott egy sárga lapot a kemény belépője után.
86. perc: Újabb wigani mondhatja el, hogy játszott a Szuperkupáért. Dicko érkezett McCarthy helyett.
85. perc: Evra
esett nagyot a tizenhatoson belül két védő szorításában, de a bíró csak szögletet ítélt.
83. perc: Manchesteri cserék. Van Persie helyett Januzaj, Welbeck helyett pedig Kagava.
79. perc:
A bal oldalon futott a manchesteri támadás, Evra csapata be a védőjét, veszélyesen középre játszott, Van Persie felé, de az önfeláldozóan becsúszó Barnett menteni tudott.
73. perc:
Az imént beállt Espinosa lőhetett 16 méterről, de jócskán mellé.
71. perc: Gómez érkezett Maloney, Espinosa pedig Watson helyett a Wiganban.
69. perc: Welbeck kevergetett a Wigan kapuja előtt, Valenciához játszott, aki rájött, hogy akár lőhetne is, de célt tévesztett.
67. perc: Giggs helyett Anderson a pályán csereként.
63. perc: Zaha helyett Valencia a Manchesterben.
60. perc: Cserélt a Wigan, McArthur helyett McCann lépett pályára.
59. perc: NÖVELTE AZ ELŐNYÉT A MANCHESTER! MEGINT VAN PERSIE! A holland csatár kevergetett a tizenhatos vonalánál a jobb oldalon, kapura is fordult, gyenge lövésébe azonban belelépett Perch, akinek a lábáról a labda a kapu bal oldalába vágódott. Pech itt, mázli ott! 0–2
57. perc: Zaha brusztolt a jobb oldalon, három játékost is átvágott, a beadását viszont kivágták.
55. perc:
Bal oldali szöglet után felcsillant a lehetőség a Wigan előtt, de a manchesteri védők gond nélkül felszabadítottak.
50. perc: McArthur kapott sárga lapot, mert hátulról összekoccantotta Welbeck bokáját.
46. perc: Elkezdődött a második félidő.
45. perc: Vége az első félidőnek. Idény eleji forma? Mindenesetre vezet a Manchester United. 0–1
43. perc: A LEGNAGYOBB WIGAN-HELYZET!
Megint Holt és Vidics csapott össze 24 méterre a Manchester kapujától, és a Wigan kapott szabadrúgást. A szabadrúgás után a manchesteri védők nem figyeltek oda Boyce-ra, aki az ötös bal oldali sarkánál fejelhetett, de a fejes elment a gólvonal előtt. De Geától bemehetett volna, Barnett pedig már nem érte el a másik kapufánál.
39. perc:
Szabadrúgáshoz jutott a Wigan a Manchester United kapuja előtt. Sorfalállítás közben Holt és Vidics összeszólalkozott, a bíró pedig hosszú hegyibeszéddel igyekezett a lelkükre hatni. A szabadrúgást elszórakozta a kupagyőztes.
38. perc: SZÉP JELENET! Welbeck
kapott szép átadást a tizenhatoson belül, egy pillanatig sem hezitált, jobbal, fordulásból megcélozta a kapu bal oldalát, de Carson résen volt, és bravúrral kiütötte a veszélyes lövést.
35. perc: McClean
kapott szép indítást a bal oldalon, becsapta Smallingot, de a beadást választotta négy méterre az alapvonaltól, arra meg nem érkezett senki…
32. perc:
Végre eljutott a Manchester kapujáig a Wigan, de ebben sem volt sok köszönet, mert McArthur és Holt egyszerre robbant a labdára az ötös környékén, de leginkább Evra lábát gyötörték. Szabadrúgás kifelé…
26. perc:
Csak igen nagy jóindulattal lehetne azt írni, hogy jó a meccs… Sajnos a Wigan egyelőre nagyon gyenge…
22. perc:
Zavar a Wigan védelmében. Crayney bizonytalankodott a saját tizenhatosának előterében, és Smalling megzavarta. Végül kirúgás lett belőle, de ráfázhatott volna a kupagyőztes.
16. perc: Rafael rúgást kapott a lábára, Smalling folytatja a Manchesterben.
15. perc: Zaha
ment el a jobb oldalon, élesen középre lőtte a labdát, és a berobbanó Welbeck elől szögletre mentett Barnett.
6. perc: VAN PERSIE ELSŐ MEGMOZDULÁSÁVAL MEGSZEREZTE A VEZETÉST AZ MU! Bal oldalról érkezett Evrától a beadás, a tizenegyespont környékén ugrott fel fejelni a holland csatár, és hihetetlenül pontosan fejelte a labdát a jobb kapufa tövébe. Carson hiába nyújtózott, nem érte el a labdát. 0–1
4. perc:
Jones volt túlságosan határozott, és földre vitte McCarthyt egy szabadrúgásért.
1. perc: Elkezdődött a mérkőzés. A Wigan indította útjára a labdát.

Angol Szuperkupa (FA Community Shield) 2013
Wigan Athletic–Manchester United 0–2 (0–1)
London, Wembley Stadion. Tv: Sport1. Időpont: 15.00. Vezeti: Friend (angol)
Gólszerző: Van Persie (6., 59.)

Manchester United: De Gea – Rafael (Smalling), Vidics, Jones, Evra – Zaha (Valencia), Carrick, Cleverley, Giggs (Anderson) – Van Persie, Welbeck (Kagava).
Kispad: Lindegaard, Evans, Anderson, Smalling, Valencia, Kagava, Januzaj
Wigan: Carson – Boyce, Barnett, Perch, Crainey – Watson (Espinoza), McArthur (McCann), McCarthy (Dicko) – McClean, Holt, Maloney (Gómez).
Kispad: Nicholls, Gómez, Espinoza, McCann, McManaman, Fortune, Dicko

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik