Tank a védelem előtt – Casemiro útja a mélyszegénységből a futballvilág tetejéig

Vágólapra másolva!
2022.09.06. 15:30
null
Öt Bajnokok Ligája-serleget nyert a Real Madriddal, idén nyáron viszont váltott: Casemiro mostantól a Manchester United sikereiért küzd a pályán (Fotók: AFP, Getty Images)
Pokoli gyerekkora volt, és súlyos betegsége miatt csaknem abbahagyta a futballt, ma már viszont a világ egyik legjobb védekező középpályásaként tartják számon a Manchester Unitedhez igazoló Casemirót.
NÉVJEGY: CARLOS HENRIQUE CASIMIRO
Született: 1992. február 23., Sao José dos Campos
Nemzetisége: brazil
Sportága: labdarúgás
Posztja: középpályás
Válogatottság/gól: 63/5
Klubjai: Sao Paulo (2010-2013), Real Madrid (2013-2022), Porto (2014-2015, kölcsönben), Manchester United (2022-)
Kiemelkedő eredményei: Copa Sudamericana (2012), Copa América-győztes (2019), 5x BL-győztes (2014, 2016, 2017, 2018, 2022), 3x spanyol bajnok (2017, 2020, 2022), Király-kupa-győztes (2014), 3x európai Szuperkupa-győztes (2016, 2017, 2022), 3x spanyol Szuperkupa-győztes (2017, 2020, 2022), 3x klubvilágbajnok (2016, 2017, 2018)

A nyári átigazolási időszak egyik legnagyobb meglepetése volt, hogy Casemiro a Real Madridtól a Manchester Unitedhez szerződött. A brazil középpályás csaknem tíz éven át stabil pont volt a királyiak középpályáján, sokan úgy vélik, hogy Luka Modriccsal és Toni Kroosszal együtt minden idők egyik legjobb középpályássorát alkották. A Transfermarkt adatai szerint az angolok 70.65 millió eurót fizettek érte, ezzel ő lett a madridiak történetének harmadik legdrágábban értékesített labdarúgója, csak Cristiano Ronaldóért (117 millió euró) és Ángel Di Maríáért (75 millió euró) kaptak többet. A klub szemszögéből tehát érthető, hogy ennyi pénzért hajlandó volt eladni, mert bár lehetett volna még egy-két jó idénye, később már csak ennek az összegnek a töredékéért lehetett volna értékesíteni. Az más kérdés, hogy a játékos sportszakmai téren mennyire jár jól a váltással, mindenesetre ő azt nyilatkozta, hogy új kihívásokra vágyik, ezért már a BL-döntő után eldöntötte, hogy távozik Madridból.

Az vitathatatlan, hogy a spanyol klubbal minden jelentős trófeát megnyert, miként az is igaz, hogy a Realban vált belőle napjaink egyik legjobb védekező középpályása, így érthető, hogy kipróbálná magát más közegben, más futballkultúrában. Ebből a szempontból a Premier League kiváló választás, és az is garantálható, hogy Casemiro kitartásával és akaraterejével nem lesz gond. Merthogy nagyrészt ezeknek az erényeknek köszönhetően jutott ennyire magasra. Sok népszerű brazil futballistáról olvasni, hogy mekkora szegénységben, milyen nehéz körülmények között nőtt fel – Casemiro esetében ez fokozottan igaz. Pokoli gyerekkora volt, neki tényleg a labdarúgás jelentette a kitörési lehetőséget. Természetesen előfordult, hogy még ő is majdnem megtört, és lelkileg annyira mélypontra jutott, hogy be akarta fejezni a pályafutását. Tizennégy évesen, már a Sao Paulo játékosaként hepatitist diagnosztizáltak nála, emiatt hetekig nem edzhetett, nem lehetett a csapattársaival, ráadásul nagyon lefogyott és legyengült.

CASEMIRO LEGSZEBB MADRIDI GÓLJAI


„Hosszú ideig nem játszhattam és nem edzhettem, egyre nyugtalanabbá váltam, és azt éreztem, csődöt mondtam. Sokan próbáltak megnyugtatni, és bátorítani, hogy tartsak ki. Nem tagadom, volt olyan pont, amikor eszembe jutott, hogy a gyógyulásom után befejezem a profi karrieremet. A múltam és a családom szenvedései miatt döntöttem úgy, hogy mégsem adom fel, és folytatom. Akkoriban ez adott erőt”
– idézte őt a managingmadrid.com.

Gyerekkorában sok helyi sorstársához hasonlóan óriási szegénységben élt, amit tetézett, hogy ötéves korában egy veszekedést követően az édesapja otthagyta a családot. Azóta sem látták egymást.

„Ha találkoznék vele az utcán, nem ismerném meg – idézte Casemirót a managingmadrid.com. – Nem haragszom rá, Isten ezt az utat szánta nekem. Nem volt könnyű a gyerekkorom. Nem volt saját otthonunk, ezért a nagynéném házában laktunk, de csak egy szobánk és egy fürdőszobánk volt. Sohasem voltak játékaim. Az édesanyám mindig megígérte, hogy legközelebb kapok, de az az idő sohasem jött el. Szerencsére én ma már megtehetem, hogy ajándékokat vegyek neki. Kiskoromban volt egy joghurtital, amit nagyon kívántam, és bár nem volt drága, azt sem engedhettük meg magunknak. Hét-nyolc éves koromban arra kértem a csapattársaimat, hadd töltsem náluk az éjszakát, hogy jobban aludhassak a meccs előtt. Aztán amikor a Sao Paulo akadémiájára kerültem, jobbak lettek a körülményeim. Volt saját szobám, volt mit ennem, volt légkondi és televízió. Óriási váltás volt. Az első jelentősebb összegű fizetésemből vettem egy házat az édesanyámnak. A mai napig emlékszem rá. Ő mindig azt gondolta, hogy csak azért focizom, mert élvezem, de én mindig is tudtam, hogy ezzel neki is segíteni szeretnék.”

VALÓJÁBAN CASIMIRO
Az egyik legérdekesebb információ Casemiróval kapcsolatban az, hogy nem is így hívják. Valójában Casimiro, ám babonából kérte, hogy helytelenül írják a nevét. Még Brazíliában futballozott, amikor véletlenül rosszul nyomtatták a nevét a mezére, csakhogy azon a mérkőzésen annyira jól ment neki a játék, hogy azóta Casemiro néven szerepel. A madridi öltözőben egyébként a többség csak Casénak hívta, de szokták Casemitónak is szólítani, miközben kevesen tudják, hogy a becsületes neve valójában Casimiro. Na és persze Spanyolországban a Tank becenevet is ráaggatták, amit a stílusát ismerve aligha kell különösebben megmagyarázni.


A leírtakból is látszik, hogy az előítéletekkel ellentétben Casemiro egyáltalán nem arrogáns, durva ember. És talán az sem véletlen, hogy edzői többsége mindig dicsérte az alázatát és a munkához való hozzáállását, sőt, az ellenfelek edzői közül is többen méltatták. Állítólag az Atlético Madridot irányító Diego Simeone és a Juventus edzője, Massimiliano Allegri is a brazil középpályást tartotta a Real Madrid legfontosabb láncszemének. Érdemes hangsúlyozni, hogy bár a játéka valóban nem látványos, és sokszor durvának tűnhet, de pályafutása során eddig mindössze három piros lapot kapott. Ennek részben oka lehet az is, hogy keményebb belépői után egyből továbbfut, ritkán láthatjuk őt reklamálni vagy méltatlankodni a pályán. Törekszik az önuralomra, és vélhetően azzal is pontosan tisztában van, hogy a szabálytalanságokban mikor meddig mehet el.

A Manchester United 70.65 millió eurót szurkolt le érte
A Manchester United 70.65 millió eurót szurkolt le érte


Persze időbe telt, amíg Madridban bizonyította a rátermettségét, és beverekedte magát a kezdőcsapatba. 2013 nyarán vette őt kölcsön a Real, majd a nyáron hatmillió euróért végleg megvásárolta. 2014 tavaszán, a Borussia Dortmund elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntő visszavágóján mutatta meg először, mire képes. Az első mérkőzésen 3–0-ra nyertek a spanyolok, a visszavágón azonban Marco Reus duplájával 37 perc után két góllal vezetett a Jürgen Klopp irányította Dortmund. Simán benne volt a játékban, hogy fordítanak a németek, mígnem a 73. percben Carlo Ancelotti pályára küldte az akkor ezen a szinten még rutintalannak számító Casemirót. Sami Khedira sérüléssel bajlódott, a félidőben lecserélt Asier Illarramendinek pedig nem ment a játék. Casemiro becserélése után megváltozott a meccs képe, a Dortmund már nem játszott akkora fölényben, nem volt igazán veszélyes, az eredmény pedig nem változott. A folytatás ismert, a Real Madrid továbbjutott, és végül megnyerte a Bajnokok Ligáját, ez volt a híres Décima, a klub történetének tizedik BEK-/BL-diadala. „Ancelotti annyit kért tőlem, hogy valahogy állítsam meg a Dortmundot – mondta Casemiro. – A mérkőzéssel nemcsak az öltözőben vívtam ki magamnak tiszteletet, de a szurkolók szemében is fontos játékossá váltam.”

Ennek ellenére 2014 nyarán kölcsönadták a Portónak, és mivel a szerződése értelmében a portugáloknak opciós joguk volt őt szerződtetni, a madridiaknak 2015 nyarán ismét fizetniük kellett a brazil középpályásért. De így is megérte nekik: azóta jóformán kirobbanthatatlan volt a Bajnokok Ligáját vele ötször megnyerő Real Madrid kezdőcsapatából… Ahogy meghatározó szerepe volt abban is, hogy Brazília 2019-ben Copa América-trófeát nyert. A világbajnoki cím azonban még hiányzik a gyűjteményéből – ki tudja, a télen talán azt is kipipálja.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. szeptember 3-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik