MALONYAI PÉTER
MALONYAI PÉTER
2022.06.09 22:48

Talpon a győztesek – Malonyai Péter jegyzete

Korosztályi közhely nálam, hogy a nottinghami, pontosabban a sherwoodi erdő Robin Hood miatt lett ismert gyerekkoromban, ám elkerülöm a kézenfekvő párhuzamokat. Nem csupán azért, mert az angol futball sohasem volt arról híres, hogy amit a gazdagoktól elvesz, a szegényeknek adja.

Legfeljebb élményben, és ez már a Nottingham Forest története. Mert amikor a csapat 1979-ben és 1980-ban megnyerte a Bajnokcsapatok Európa-kupáját, Mr. Robin miatt is nekik drukkoltam. Kétségtelen, döntőbeli ellenfelei, a Malmö és a Hamburg nem tartoztak a kontinens topcsapatai közé, de a fináléhoz túl kellett jutniuk többek között a címvédő Liverpoolon az első idényben és az Ajaxon a másodikban, ami azért figyelemre méltó tett.

Szó sem volt látványos futballról, viszont a játékosok annyit futottak, amennyit addig nem nagyon láttunk, a pályára lépők szívósak voltak, energikusak, emlékeim szerint száz százalék fölött teljesítettek, még ha ez lehetetlen is matematikailag. Köszönhetően a 18 esztendőn át Forest-menedzser Brian Cloughnak.

A klub most 23 esztendő után ünnepelhet – ott van a Premiere League-ben. Mai mércével ez van akkora cselekedet, mint az egykori BEK-sikerek, hiszen ha valahol öldöklő a küzdelem, a Championshipben egyértelműen, nem beszélve a feljutásért kiírt osztályozókról.

Mindebből következhet, hogy nagyon nagy valószínűséggel most sem a látványos játékáról lesz híres a csapat az első osztályban, ám lebecsülni badarság a futballistáit, ahogy a régieket is, elvégre akkoriban ott volt a soraikban Trevor Francis és Tony Woodcock, a kapuban pedig Peter Shilton. A mostaniakat nem ismerem, de alap lehet, amit Steve Cooper menedzser mond, nevezetesen: „Ahány mélypontunk volt az idényben, annyiszor álltunk talpra – ezt teszik a győztesek!”

Az igazi talpra álláshoz huszonhárom esztendő kellett, nem kis idő, ám Anglia és a futball viszonya különleges, házon belül mindenki kalapot emel a Forest produkciója előtt. Senki sem kérdez rá az elmúlt évtizedekre, amikor azt is hallja Coopertől, hogy oda érkeztek, ahová valójában tartoznak. Talán az is emeli a rangjukat, hogy a klubot 1865-ben alapították, a patinával s vele a tisztelettel nem lehet baj.

A múltból persze nem lehet megélni, a tradíciókból inkább. Nem véletlen, hogy a boldogság óráiban mindenki kitért a megközelíthetetlen Cloughra.

Nemcsak talpra álltak – a földön is maradtak.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2022.08.05 21:02:16

Angol labdarúgás BALÁZS DÁVID

ALAPVONAL. Legyen bármekkora sztár is a portugál, ez a viselkedés megengedhetetlen, Erik ten Hag pedig olyan edző, aki nem is hagyja ezt szó nélkül, a sajtóban például nyíltan kritizálta a játékosait, akik idő előtt leléptek. Cristiano Ronaldo a fiatalok példaképe, így különösen fontos, hogy milyen a viszonya a csapatával.

2022.08.01 07:38:18

Angol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI TRANSZFERSOROZAT Ronaldo nemet mondott egy 309 millió eurós ajánlatra, de angolosan távozna, De Jongnak 100 millió(s) oka van a maradásra.

2022.07.30 15:12:00

Angol labdarúgás CSELŐTEI MÁRK

Alexander-Arnold és Szalah mellett a tétmeccsen debütáló Núnez is betalált, a túloldalon Álvarez lőtt gólt.

2022.07.22 21:49:31

Angol labdarúgás MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Az akadémián szereplő 8-23 évesek 85 száza­léka Manchesterből és az agglomerációból érkezett. Valahogy így néz ki, amikor a város támogat egy projektet, aztán a projekt „visszaadja a kölcsönt” a városnak.

2022.07.15 00:01:05

Angol labdarúgás SMAHULYA ÁDÁM

NS-VÉLEMÉNY. Lehet őt szeretni vagy utálni, de az vitathatatlan, hogy a tehetsége mellett az óriási egója, a motivációja és az elszántsága tette ennyire sikeressé és népszerűvé.