SOMOGYI ZSOLT 2019.11.07 23:22 Frissítve: 2019.11.08 00:24

Sport, ember – Somogyi Zsolt jegyzete

A csúcsfutball a gladiátorok küzdelme, itt minden a siker, a dicsőség, a karrier és a mesés vagyon körül forog. Sokszor halljuk ezt. És tényleg: a legmagasabbra csak az juthat el, aki gyors, sokat fut, fegyelmezetten betartja a taktikát – és mindeközben fantasztikusan bánik a labdával. A csúcs pedig a Bajnokok Ligája, ahol tényleg nincs helye az érzelmeknek, csakis a megszerzett pontok számítanak, a továbbjutás a fontos, nem a részvétel (vagy hogy is szól a mondás…). Hallottak ilyesmit önök is, ugye? Mindezek alapján joggal feltételezzük, hogy ha egy futballista két gólt szerez csapata idegenbeli BL-meccsén, akkor széttárt karokkal rohangál körbe-körbe, ünnepel és ünnepelteti magát, a meccs utáni interjúján töri a fejét, és semmi, de semmi sem érdekli abban a pillanatban. Éppen ezért volt különleges látni szerda este Belgrádban, a Tottenham vendégjátékán a négy perc alatt két gólt szerző dél-koreai Szon Hung Min nem csúszott a térdén a szögletzászlóig, nem húzta a fejére a mezt, nem: imára kulcsolt kézzel fordult a kamera felé. Az üzenet nyilvánvaló volt, André Gomesnek szólt a Spurs támadójának gesztusa.

 
Súlyos sérülés, dráma – a 97. percben egyenlített az Everton 
Visszavonták Szon Hung Min Everton elleni piros lapját 
Everton: Gomes talán már ebben az idényben visszatérhet 
Szon Hung Ming: Írtam André Gomesnek, és válaszolt is 

Aki nem ismeri a történetet: az elmúlt hét végén a londoniak Everton elleni angol bajnokiján Szon Hung Min buktatta a portugált, aki olyan szerencsétlenül esett el és csúszott neki Serge Aurier-nak, hogy eltört a lába. Az ázsiai játékos piros lapot kapott, de nem ezért zokogott a pályán, hanem mert szembesült szabálytalansága szörnyű – igaz, közvetett – következményeivel. A futball ilyen, a fault nem volt durva, de rettenetesen balszerencsés ütközés követte – André Gomest azóta megoperálták, jól van, fél év múlva talán játszhat. Az esetet kivizsgálva az angol szövetség utóbb törölte Szon Hung Min piros lapját, megállapítva, nem volt szándékos az eset, nem akart sérülést okozni. Vagyis: nyugodtan ünnepelhetné a góljait, de… Ez egyelőre nem megy neki. Játszik, mert a futball az élete, gólt lő, mert ő az egyik, ha nem a legjobb ázsiai futballista, de a megrázkódtatáson ő sem tudja egykönnyen túltenni magát. Fájdalmat, sérülést okozott, ha vétlenül is, maga André Gomes üzente neki, nincs benne harag, tudja, hogy nem akarta száműzni a pályáról, Szon Hung Min mégsem volt képes felhőtlenül örülni a góljainak a Crvena zvezda ellen. Lelke van, bántja az eset, és mélyen emberi reakció volt, ahogy a góljai után az Everton futballistájának üzent: gondolok rád, barátom, gyógyulj meg, térj vissza mielőbb! A sport ettől emberi, a sportolóból az ilyen reakcióktól lesz – sportember.

2020.11.29 14:11:59

Angol labdarúgás BALÁZS DÁVID KÁROLY

Felejthető mérkőzést játszott egymással a két csapat, a Spurs viszont így is az élre ugrott.

2020.11.28 13:04:21

Angol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Egy egyes döntetlenre végződött a kiscsapat, a címvédő és a videobírós stáb nagy mérkőzése.

2020.11.26 06:42:16

Angol labdarúgás DÓCS ÁKOS

A walesi nem csupán átlátta a futballt, de meg is értette azt – így játszhatott 40 éves koráig a legenda.

2020.11.23 12:09:22

Angol labdarúgás KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

A Spurs szembemegy a Bayern és a Liverpool diktálta trendekkel, a Kane, Szon kettősre építve mégis hatékony támadásban is.

2020.11.22 19:26:42

Angol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Sorozatban 64. hazai bajnokiján is veretlen maradt a Pool, miközben magabiztosan győzött a Leicester City ellen.