CS. B. 2021.10.07 19:16 Frissítve: 2021.10.07 22:22

PL: szaúdi kézbe került a Newcastle – hivatalos

Igaznak bizonyult a csütörtök délelőtti információ: habár többször is meghiúsult a Premier League-ben szereplő Newcastle United szaúd-arábiai hatalomátvétele, a klub hivatalos oldalán bejelentette, csütörtökön összejött az üzlet.

A Premier League megbizonyosodott, hogy nem a szaúdi állam irányítja majd a patinás klubot (Fotó: AFP)
A Premier League megbizonyosodott, hogy nem a szaúdi állam irányítja majd a patinás klubot (Fotó: AFP)

 

Először a Premier League volt az, amely nem hagyta jóvá a megállapodást a szaúdi hátterű befektetőcsoport és Mike Ashley (a Newcastle tulajdonosa) között, majd egy katari sportcsatorna, a PL közvetítési jogait birtokló BeIN Sports miatt tűnt úgy, hogy meghiúsul az üzlet.

URALKODNAK A KÜLFÖLDI TULAJOK A PL-BEN
A Newcastle United lett a 14. klub a Premier League jelenlegi mezőnyében, amelynek többségi tulajdonosa külföldi. A csapat legutóbb 1955-ben nyert hazai trófeát, és 1927 óta nem volt bajnok az élvonalban. A Premier League-ből kétszer is kiesett, 2012 óta nem végzett a tizediknél jobb helyen. (MTI)

Csütörtök este a Newcastle hivatalos közleményében tudatta, mégis megköttetett az üzlet, amelyre a „szarkák” megannyi szurkolója vágyott: a szaúd-arábiai állami befektetési alap (PIF) 80 százalékos részesedést szerez a klubban – 300 millió font fejében –, mellé csatlakozik a katari kapcsolatokkal rendelkező, londoni székhelyű PCP Capital Partners és az RB Sports&Media. Ez azt jelenti, hogy a drukkerek által sokat kritizált Mike Ashley 14 év után teljes tulajdonrészétől megvált.

A közlemény szerint a PIF-igazgató, Jaszir al-Rumajjan lesz az angol bajnokság jelenlegi kiírásában gyengélkedő, mindössze a tabella 19. helyét elfoglaló klub első embere. Az új vezetőség azt ígéri, hosszú távon sikeressé teszi a Newcastle-t.

„Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy a Newcastle United, az angol futball egyik leghíresebb klubjának új tulajdonosai lehetünk. Köszönjük a szurkolók évek óta tartó hűséges támogatását, és izgatottak vagyunk, hogy együttműködhetünk velük" – mondta az új elnök.

A BBC információi szerint a Premier League azért engedélyezte a tulajdonosváltást, mert legitim biztosítékokat kapott arra, hogy nem a szaúdi állam irányítja majd a patinás klubot. Noha a PIF elnöke Mohammed bin-Szalman szaúdi koronaherceg.

Steve Bruce vezetőedző csütörtök este elmondta, felkészült rá, hogy hamarosan meneszthetik a tulajdonosváltás miatt, bár szeretné folytatni, és szeretné megkapni az esélyt, hogy megmutassa az új tulajdonosoknak, mire képes.

„Realistának kell lennem, hiszen lehetséges, hogy új vezetőedzőt szeretnének. Az új tulajdonosok általában új trénert akarnak, elég régóta vagyok a pályán, hogy ezt megértsem" – nyilatkozta a The Daily Telegraphnak a 2019 nyarán kinevezett hatvan éves szakvezető.

2022.10.04 21:05:44

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. ...akinek néhány éve még az egész világ udvarolt.

2022.10.02 13:40:18

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A Manchester United hiába szerzett három gólt, nem volt ellenszere a norvég klasszisra.

2022.10.01 12:23:30

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

Partey hatalmas gólt lőtt, Jesus és Xhaka is betalált a Tottenham ellen. A vége 3–1.

2022.09.09 00:12:49

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Bajnokcsapatainkat előselejtezős fordulók során át előszobáztatják a BL-ben, míg a sajátjaik akkor is automatikusan a főtáblán kezdik, ha nem is bajnokok.