A Chelsea-t is legyőzte, továbbra is élen az Arsenal!

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2022.11.06. 12:55
null
Így ünnepelte Saliba Gabriel gólját (Fotó: AFP)
Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) 15. fordulójában az Arsenal 1–0-ra legyőzte a Chelsea-t idegenben.

ANGOL PREMIER LEAGUE
15. FORDULÓ
CHELSEA–ARSENAL 0–1 (0–0)
London, Stamford Bridge. V: Michael Oliver.
CHELSEA:
Mendy – Azpilicueta, Chalobah, T. Silva, Cucurella – Loftus-Cheek (Kovacic, 78.), Jorginho, Mount (Pulisic, 78.) – Havertz (Gallagher, 64.), Aubameyang (Broja, 64.), Sterling. Menedzser: Graham Potter.
ARSENAL: Ramsdale – B. White, Saliba, Gabriel, Zincsenko (Tierney, 78.) – Ödegaard (el-Neni, 87.), Partey, Xhaka – Saka, G. Jesus, Martinelli (Holding, 90+3.). Menedzser: Mikel Arteta.
Gólszerző: Gabriel (63.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Az Arsenal már a mérkőzés elején dominálni tudott a londoni derbin, a 10. percben pedig Ben White révén meg is szerezhette volna a vezetést – Martinelli bolondította meg Chalobaht a bal szélen, majd megtalálta Gabriel Jesust. A brazil átadásából a jobbhátvéd lőhetett, csak néhány centit tévedett.

Az első félidő legnagyobb helyzetét a 29. percben jegyezhettük fel. Az Arsenal a 2009-es Barcelonát idézve hozta ki a labdát a saját térfeléről, majd az ellenfél tizenhatosához érve Martinelli adott középre, Gabriel Jesus vetődve fejelt, de a labda elsuhant a bal kapufa mellett.

A Chelsea szinte a teljes első félidőben visszaállt, s kontrára játszott volna, ám ez nem nagyon sikerült, ugyanis egyetlen komoly hazai helyzetet sem láthattunk.

A fordulás után sem változott a játék képe, a gólcsend pedig a 63. percben tört meg. Bukayo Saka lőtte középre a labdát szögletből, egyik hazai védő sem tudott tisztázni, a gólvonal előtt pedig érkezett Gabriel, s az üres kapuba juttatta a játékszert. 0–1

Graham Potter hiába küldte pályára Armando Broját, az albán csatár sem tudott változást hozni a hazaiak játékában. Negyedórával a lefújás előtt az Arsenal végleg lezárhatta volna a meccset, ám Ödegaard a tizenhatos vonaláról a kapu fölé tekert.

A kihagyott helyzet azonban nem bosszulta meg magát, az Arsenal 1–0-ra győzött a Stamford Bridge-en, így továbbra is két ponttal vezeti a Premier League tabelláját a Manchester City előtt.

2922549

 

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+6. perc: ITT A VÉGE, AZ ARSENAL ISMÉT NYERT!

90+4. perc: Holding váltja Martinellit.

90+2. perc: Xhaka a szögletzászlónál tartogatta a labdát, majd amikor kigurult a zsuga, Chalobah és Kovacic is nekiállt a svájcinak. Egy derbi nem is lenne derbi lökdösődés nélkül.

90. perc. öt perc a ráadás.

89. perc: Sterling is besárgult.

87. perc: Ödegaard helyén el-Neni folytatja.

85. perc: Gallagher húzta vissza Tierney-t, sárga lapot kapott a Chelsea középpályása.

81. perc: Stering találta magát üresen a jobb oldalon, a tizenhatoson belülre érve egyből középre passzolt, de Ben White visszaért, s kirúgta az érkező hazai támadók elől.

81. perc: Cucurellánál reklamáltak kezezést az Arsenal játékosai, de a VAR szerint Olivernek nem kell tizenegyest ítélni.

80. perc: Ben White kapott sárga lapot időhúzásért.

78. perc: mindkét csapat cserél – Zincsenko helyén Tierney folytatja az Arsenalban, Mountot Pulisic, Loftus-Cheeket Kovacic váltja a Chelsea-ben.

76. perc: Xhaka bombázott 23 méterről, de a lövése elakadt Thiago Silvában.

75. perc: MI MARADT KI?! Remek ellentámadást mutatott be az Arsena, Jesus leültette Thiago Silvát, majd remekül passzolt Ödegaardnak. A norvég befelé cselezett, de a tizenhatos vonaláról fölé tekert.

68. perc: Zincsenko beadása után a labda eljutott Sakához. A szélső a jobb lába felé húzta, majd nyolc méterről csúnyán fölé vágta.

64. perc: Broja és Gallagher állt be, Aubameyang és Havertz jött le.

63. perc: VEZET AZ ARSENAL! Saka lőtte középre a labdát szögletből, egyik hazai védő sem tudott tisztázni, a gólvonal előtt pedig érkezett Gabriel, s az üres kapuba juttatta a játékszert. 0–1

62. perc: Jesus szerzett labdát a Chelsea térfelén. A szerelés után Saka indult meg, s remekül passzolt Jesus elé, aki kissé kisodródott helyzetből Mendyt lőtte telibe.

61. perc: Saka húzott el a jobb szélen, a beadásából Martinelli lőtt kapásból, de nem okozott veszélyt.

60. perc: Cucurella passzolt röviden Chalobahnak, akinek muszáj volt felrúgnia a labdára lecsapó Jesust. Újabb sárga.

56. perc: gyorsan elvégezte a szögletet az Arsenal, majd Ödegaard ívelt középre. Martinellinek tökéletes lett volna a beadás, de Partey elfejelte a csapattársa elől, így nem jelentett veszélyt a próbálkozás.

55. perc: Ödegaard dobta ki balra Jesusnak a labdát, aki egy labdaérintés után középre adott. Szépen mozdult ki a kapuból Mendy, s elütötte a labdát.

54. perc: Mount beadásánál Jesus védekezett szépen.

53. perc: Loftus-Cheeket borította fel Partey, veszélyes helyről jöhet szabadrúgással a Chelsea.

50. perc: Azpilicueta óriási lendülettel jött Martinelli felé, s talppal hozta el a labdát. A brazil lenn maradt, a vendégek pedig piros lapot követelnek, de Michael Oliver csak sárgát mutatott fel.

49. perc: előbb Gabriel, majd Saliba is kissé bizonytalan volt az Arsenal tizenhatosánál. A vendégek hibáját Aubameyang használta volna ki, de a lövése elakadt.

47. perc: Saka szöglete nagyon gyengére sikerült, Aubameyang simán kifejelte.

46. perc: Ödegaard ívelt középre veszélyes helyről szabadrúgásból, Thiago Silva azonban higgadtan fejelte szögletre a labdát.

46. perc: jöhet a második félidő!

ELSŐ FÉLIDŐ

45+2. perc: itt a vége az első félidőnek, egyelőre nincs gól a Stamford Bridge-en.

45. perc: egy perc a ráadás.

41. perc: Saka csalódott volt, amiért néhány pillanattal korábban nem kapott szabadrúgást, szóval törlesztett – felrúgta Cucurellát, Oliver sárga lapot adott neki.

40. perc: Gabriel Jesus tette volna középre a labdát a tizenhatos bal sarkáról. A játékszer felpörgött az egyik hazai védőn, Mendynek csak le kellett húzni a labdát.

39. perc: Cucurella indította volna Aubameyangot, de a spanyol kicsit elméretezte a passzt. Ramsdale kaparintotta meg a bogyót.

34. perc: remek kontrát vezetett a Chelsea, Sterling ugratta ki Havertzet, akinek a lövését magabiztosan fogta Ramsdale.

32. perc: Mount szöglete után Thiago Silva fejelt, de a léc fölött szállt el a labda.

32. perc: Havertz szépen fordult le Salibáról, és már a beadáson járt az esze, amikor a francia mégis utolérte, s blokkolt.

31. perc: kezd igazi derbihangulat lenni, most Thiago Silva vágta fel Ödegaardot.

29. perc: ÓRIÁSI HELYZET! Az Arsenal a 2009-es Barcelonát idézve hozta ki a labdát a saját térfeléről. Az ellenfél tizenhatosához érve Martinelli lőtte középre a labdát, Gabriel Jesus vetődve fejelt, de a labda elsuhant a bal kapufa mellett.

27. perc: Aubameyang kaszálta el Ben White-ot, a jutalma egy sárga lap.

26. perc: Cucurella ívelt középre a szabadrúgásból, de simán kifejelte az egyik vendég védő. Az Arsenal most teljesen beszorul.

25. perc: az elmúlt percekben a Chelsea ott tudott lenni az Arsenal térfelén. Mount kevergetett a bal oldalon, ezt Saliba unta meg. Chelsea-szabadrúgás.

21. perc: az Arsenal helyzete után azonnal kontrázhatott a Chelsea. Havertz kapta meg a labdát a tizenhatosnál, majd visszagurított Mountnak, aki kapásból el is lőtte, de akárcsak Jesus lövésénél, most is lejött a labda a blokkról.

20. perc: Gabriel Jesus tört be a tizenhatoson belülre két CHelsea-védő között, s azonnal tüzelt is a kapura, de a lövésébe hősiesen belevetődött Thiago Silva.

10. perc: megint Ben White! Martinelli bolondította meg Chalobaht a bal szélen, majd megtalálta Gabriel Jesust. A brazil átadásából ismét a jobbhátvéd lőhetett, csak néhány centit tévedett.

9. perc: megvan az első veszélyes Chelsea-támadás is! Mendy remek labdát küldött Sterlingnek, aki szépen indította Havertzet a jobb oldalon. A német nem nézett középre, csak erőből belőtte a labdát, de ott nem érkezett senki.

7. perc: megvan a mérkőzés első lövése – Ödegaard ívelt középre szabadrúgásból, Silva kifejelte a labdát, amit Ben White kapásból visszalőtt. A védő jócskán fölé szúrta.

5. perc: Martinelli és Xhaka játszott volna össze a Chelsea tizenhatosán belül, Azpilicueta szépen mentett. Szöglet.

4. perc: Saka okosan gurított volna le a szabadrúgásból Martinellinek, de az előbb szabálytalankodó Cucurella most szépen olvasta a játékot, így nem lőhetett a brazil támadó.

3. perc: az Arsenal Ramsdale-től remekül építkezett. Zincsenko megtalálta Ödegaardot, aki tovább passzolt Sakának. A fiatal szélső Cucurellára vezette egy az egyben, a spanyol bekk csak szabálytalanul tudta megállítani.

1. perc: elindult a mérkőzés, a Chelsea kezdhetett.

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

A Chelsea kezdőjében ott van az Arsenal-szurkolók egykori kedvence, Pierre-Emerick Aubameyang.



Amikor a két csapat legutóbb a Stamford Bridge-en találkozott egymással, gólokban gazdag derbit láthattunk – az Arsenal 4–2-re győzött.

A Chelsea nincs jó formában, az elmúlt öt mérkőzéséből csupán kettőt tudott megnyerni a Premier League-ben, a legutóbbi három találkozóján egyáltalán nem tudott győzni, s csak a tabella hetedik helyét foglalja el.

A másik oldalon az Arsenal továbbra is pazar formában futballozik: öt meccsből csak egyszer játszott döntetlent – a Southampton tréfálta meg a londoniakat –, a legutóbbi bajnokiján a Nottingham Forestet 5–0-val küldte haza Mikel Arteta együttese.

SZOMBATON JÁTSZOTTÁK
Manchester City–Fulham 2–1
(J. Álvarez 17., Haaland 95. – 11-esből, ill. Andreas Pereira 28. – 11-esből)
Leeds United–AFC Bournemouth 4–3
(Rodrigo 3. – 11-esből, Greenwood 60., Cooper 68., Summerville 84., ill. Tavernier 7., Billing 19., Solanke 48.)
Nottingham Forest–Brentford 2–2 (Gibbs-White 20., Jörgensen 96. – öngól, ill. Mbeumo 45+3. – 11-esből, Wyssa 75.)
Wolverhampton Wanderers–Brighton & Hove Albion 2–3 (Goncalo Guedes 22., Rúben Neves 35. – 11-esből, ill. Lallana 10., Mitoma 44., Gross 83.)
Everton–Leicester City 0–2 (Tielemans 45., Barnes 86.)

A FORDULÓ TOVÁBBI PROGRAMJA
15.00: Aston Villa–Manchester United (Tv: Match4)
15.00: Southampton–Newcastle United (Tv: Spíler1)
15.00: West Ham United–Crystal Palace
17.30: Tottenham Hotspur–Liverpool (Tv: Spíler1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik