Nem könnyű eset – Balázs Dávid publicisztikája

Vágólapra másolva!
2022.08.05. 23:25


Gyermekbántalmazó, futballgengszter – néhány jelző, amellyel Cristiano Ronaldót illette az édesanya, akinek a fia kezéből kiverte a telefonját az ötszörös aranylabdás futballista. Az ominózus eset az Everton–Manchester United áprilisi angol bajnoki lefújása után történt, amikor a vendégjátékosok az öltözőbe indultak. Ronaldo a vereség meg a lábán éktelenkedő sebek miatt frusztrált volt, az utolsó cseppet a pohárban pedig a játékoskijárónál videózó liverpooli gyerek cselekedete jelentette. Amikor CR a véres lábához lehajolva megmutatta sérüléseit csapattársánák, az őt kamerázó – mint utóbb kiderült, autista és diszpraxiás – fiú figyelme is lejjebb vándorolt, és behajolva megpróbálta megörökíteni a meccs nyomait. Ekkor szakadt el a cérna Ronaldónál, és ütötte ki a telefont a kezéből. „Ne videózd már!” Valami ilyesmit gondolhatott.
Gyermekbántalmazó, futballgengszter – néhány jelző, amellyel Cristiano Ronaldót illette az édesanya, akinek a fia kezéből kiverte a telefonját az ötszörös aranylabdás futballista. Az ominózus eset az Everton–Manchester United áprilisi angol bajnoki lefújása után történt, amikor a vendégjátékosok az öltözőbe indultak. Ronaldo a vereség meg a lábán éktelenkedő sebek miatt frusztrált volt, az utolsó cseppet a pohárban pedig a játékoskijárónál videózó liverpooli gyerek cselekedete jelentette. Amikor CR a véres lábához lehajolva megmutatta sérüléseit csapattársánák, az őt kamerázó – mint utóbb kiderült, autista és diszpraxiás – fiú figyelme is lejjebb vándorolt, és behajolva megpróbálta megörökíteni a meccs nyomait. Ekkor szakadt el a cérna Ronaldónál, és ütötte ki a telefont a kezéből. „Ne videózd már!” Valami ilyesmit gondolhatott.

A meccs előtt a korábbi manchesteri játszótárs, Wayne Rooney fogalmazott kritikusan vele kapcsolatban – szerinte a Unitednak a fiatalokra kellene építenie, Ronaldótól pedig meg kellene válnia. CR7 nemes egyszerűséggel irigynek nevezte az évekkel ezelőtt visszavonuló angol támadót, de az egójának minden bizonnyal nem tett jót a „vörös ördögök” legendájának üzenete. Aztán jött a mérkőzés, amelyen kikapott csapata, nem játszott jól, több helyen is megsérült a lába, a hajrában ráadásul még egy sárga lapot is kapott, amikor dühösen a kispad irányába rúgta a labdát. Röviden, Ronaldónak minden baja volt. Csodálkozunk, hogy odaütött?

Némileg igen. Ezen a szinten a futballisták már hozzászokhattak ahhoz, hogy bekiabálnak nekik játék közben vagy a játékoskijáró előtt. Még ha az nem is megszokott, hogy valakinek a véres sérülését látványos módon, a lelátóról behajolva valaki megpróbálja videózni.

„Anya, Ronaldo megsérült, felveszem.” Jake Harding 14 éves autista fiú, ezért valószínűleg nem feltételezte, hogy ilyesmit nem illik csinálni, ezzel átlép egy határt. Ugyan Ronaldo még aznap este elismerte a hibáját, és bocsánatot kért a tettéért a közösségi oldalain, az anyuka – aki fotókon azt is megmutatta, hogy fia kézfeje belilult az ütéstől, a telefon pedig összetört – lejáratókampányt indított ellene. Néhány napig ezzel volt tele a sajtó.

Cristiano gyorsan reagált az incidensre, de nem a legszerencsésebb módon: meghívta őket egy United-meccsre, de mivel Everton-szurkolók, ez csak olaj volt a tűzre. „Miért mennénk el Manchesterbe?” – tette fel jogosan a kérdést Kelly, aki a meghívás helyett személyes bocsánatkérést várt. Na meg sejthetjük, hogy nem kevés anyagi kárpótlást is... Hiszen minél nagyobb a botrány, annál több pénzre számíthat, márpedig úgy tetszik, hogy a bolhából sikerült elefántot csinálnia.

Mivel Kelly szerint a fia normálisan viselkedett, kérdés, miért kellett megosztania a brit sajtóval, hogy Jake autista. Mert ez esetben nem releváns tényező a betegsége. Ronaldo nem tudta, kinek a kezére üt rá, igaz, a lelkiállapotát figyelembe véve sem szabad őt felmenteni, még ha talán érthető is volt a reakciója.

A portugál játékossal nem először történt meg, hogy nem várt módon reagált, amikor felidegesítették. A 2016-es Európa-bajnokságon, a portugálok magyarok elleni létfontosságú csoportmeccse előtt a folyóparton sétálva bedobta a vízbe egy sajtós mikrofonját, aki kérdéssel lépett oda hozzá. Az újságíró egy olyan bulvárlapnak dolgozott, amely több alkalommal írt, adott hírül valótlanságokat Ronaldo magánéletéről. Ebben az esetben is elfogadható volt a lépése, még ha emiatt sokak ellenszenvét vívta is ki.

Ronaldót egyébként nem zavarta össze az evertonos incidens, a soros bajnokin triplázott a Norwich ellen.

Néhány nappal később viszont tragédia történt. A portugál sztár és párja ikreket várt, de újszülött kisfiuk elhunyt. Az elkövetkezendő napokat a családjával töltötte Ronaldo, nem játszott a Liverpool elleni rangadón, viszont a következő, Arsenal elleni meccsen már vállalta a játékot, sőt gólt is szerzett. Mondani sem kell, a történtek fényében hatalmas lelkierőről téve tanúbizonyságot.

Időközben bizonyossá vált, hogy az új idénytől Erik ten Hag veszi át a csapat irányítását. Ismét felerősödtek a hangok, hogy Ronaldo nem lesz elég jó az új Manchester Unitedban, mert nem fog beleilleni a holland edző elképzeléseibe. A „vörös ördögök” végül lemaradtak a Bajnokok Ligája-indulást érő negyedik helyről, így az ősztől csak az Európa-ligában szerepelhetnek. A rossz idény ellenére a szurkolók CR-t választották meg az év játékosának, igaz, az MU labdarúgói körében a kapus, David de Gea nyert.

Bár Cristiano hatalmas szeretetben részesült, a nyáron ügynökén keresztül jelezte, hogy el szeretné hagyni a Unitedet. Az ötszörös aranylabdás a Bajnokok Ligájába vágyik, de távozási szándékát meglehetősen későn, július elején közölte, pedig már a bajnokság hajrájában lehetett tudni, hogy lemarad a top négyről a csapat. Ha még a tavasszal beszélt volna a fejesekkel, talán már nem lenne Manchesterben.

Családi okokra hivatkozva nem kezdte meg a felkészülést, a külföldi edzőtáborba sem utazott el. Tekintve, hogy kisfia elhunyt, érthető, hogy szeretne több időt eltölteni a családjával, ugyanakkor a távozási szándéka is állhat amögött, hogy nem tartott az együttessel. Nem egy klubbal hozták hírbe a nyáron, de talán ő sem gondolt arra, hogy ilyen nehéz lesz neki új helyet találni. Harminchét éves, nehezen kezelhető, így már nem tolonganak érte a nagycsapatok, még úgy sem, hogy az előző évadban szép számmal termelte a gólokat.

Miután a Manchester United visszatért a carringtoni edzőközpontba, Ronaldo is elkezdte a tréningeket, az utolsó felkészülési mérkőzésen, a Rayo Vallecano ellen kezdőként pályára lépett. Az MU meccskeretét elsősorban olyan labdarúgók alkották, akik vagy nem számítanak alapembernek, vagy égető szükségük volt a játékpercekre. CR az utóbbiakhoz tartozott, ennek ellenére is csak egy félidőt kapott.

Ronaldo labdaérintéseinél hallható volt kis füttyszó a lelátóról, de a szurkolók többsége üdvözölte őt az Old Traffordon. Az első félidőben egyébként volt egy olyan jelenet, amikor Erik ten Hag taktikai utasításokat adott Ronaldónak, aki ezt kissé ridegen fogadta.

Nem tudni, hogy ez állt-e a háttérben, mindenesetre a holland tréner (egyedül őt) lekapta a szünetben. Utóbb kiderült, hogy több társával együtt még a mérkőzés vége előtt elhagyta a stadiont. Ebből a manchesteri szurkolók arra következtettek, hogy itt a vége, többet nem veszi fel kedvencük az MU mezét. Este aztán jött az újabb csavar, ugyanis Ronaldo a közösségi oldalaira azt írta ki, hogy örül a visszatérésének.

Legyen bármekkora sztár is a portugál, ez a viselkedés megengedhetetlen, Erik ten Hag pedig olyan edző, aki nem is hagyja ezt szó nélkül, a sajtóban például nyíltan kritizálta a játékosait, akik idő előtt leléptek. Cristiano Ronaldo a fiatalok példaképe, így különösen fontos, hogy milyen a viszonya a csapatával. Ha távozni szeretne, el kell engedni őt, de alighanem túl későn döntötte el, még akkor is, ha, mondjuk, meg akarta várni, hogy a nyár elején kikkel erősít az MU. Új futballistákat pedig sokáig nem szerződtettek, most is csak három érkezőről lehet tudni, igaz, közülük Lisandro Martínez és Christian Eriksen jelentős erősítésnek tetszik. Ten Hag szerint Ronaldónak erőnléti problémái vannak, de most a bajnokság rajtja előtt egy kisebb sérülés miatt kidőlt Anthony Martial, így a vasárnapi, Brighton elleni hazai bajnokin akár már láthatjuk is őt. A United csatárfronton nem áll túl jól, így amíg nem érkezik új játékos a támadósorba, CR-t aligha engedik el. Ronaldo meg talán beáll a sorba, és hátára veszi a csapatát. Akkor ismét a góljairól fognak cikkezni, nem pedig az evertonos esetről és a nyári huzavonáról.

De hosszú még az augusztus.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik